0

А ко искате да държите кръвното под контрол, спортувайте всеки ден в продължение на 30 минути.

Това са част от препоръките на кардиолозите, които хипертониците да прилагат в ежедневието си, за да поддържат добро здравословно състояние.

Разходки

„Разходките, колоезденето или плуването са някои от примерите за полезни аеробни упражнения“, казват още те. Освен това те съветват да се правят силови тренировки поне два пъти седмично. Аеробиката е подходящ спорт за хипертониците. Той успокоява сърдечния ритъм и това води до понижение на кръвното налягане. Тренировките трябва да бъдат по 150 минути на седмица, или пет дни по 30 минути. Ако спортувате през уикенда, това ще се отрази благоприятно на кръвното налягане.

Подходящи за хората с високо кръвно са плуването и джогингът, карането на колело и скачането на въже. По време на самата тренировка кръвното и пулсът скачат, но след като приключим, се нормализират. След първата седмица спортуване трябва да има снижаване на кръвното. Ако пиете хапчета за контролирането му, в никакъв случай не бива да ги спирате.

Режим

На първо място кардиолозите обаче призовават за контрол на теглото. „Затлъстяването може да причини нарушения на съня, което допълнително повишава кръвното налягане“, предупредиха те. Експертите съветват също така да се поддържа балансиран режим на хранене и да се включват в него повече плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти. Освен това трябва да се намалят храните, съдържащи наситени мазнини и холестерол. Учените също призоваха да не се добавя прекалено много сол, тъй като тя е богата на натрий, който повишава кръвното налягане. „Дори и малкото намаляване на тези компоненти ще подобри състоянието на сърцето и ще понижи кръвното налягане с около 5-6 mm Hg в случай на хипертония“, обясниха те. Лекарите препоръчват да се спре употребата на тютюн и алкохол, както и да се намали употребата на кофеин. Отбелязва се, че ефектът на кофеина все още не е напълно изследван, но може да повиши кръвното налягане до 10 mm Hg.

Доброволци

Доматеният сок може да понижи кръвното налягане и нивата на холестерола при хора с риск от сърдечни заболявания. До този извод стигнаха японски учени от Токийския медицински университет, чиито изследвания бяха публикувани в списанието Food Science and Nutrition.

Експертите избрали 481 доброволци. През годината те консумирали неограничени количества несолен доматен сок. Всеки участник си е водил дневник, записващ всички промени в здравословното му състояние.

В края на експеримента учените стигнали до заключението, че по-голямата част от участниците с предхипертония или хипертония имат средно 3% спад на кръвното налягане.

Сол

Авторите на статията предупреждават, че соленият доматен сок може да има обратен ефект поради високото си съдържание на натрий и препоръчват напитката да се консумира без никакви добавки.

В заключение експертите препоръчват да се борим със стреса и да не допускаме той да прерасне в хроничен.

*Автор: Цвета Дилова