0

Н икой не е застрахован от среща с призрак и все пак повечето от нас се опитват да избегнат типичните свърталища на призраци, избягвайки гробищата и изоставените порутени къщи. Или пък, напротив, искат да усетят тръпката от срещата с тях и ги търсят.

Отвъдното все още изскача от време на време в разказите на уплашени очевидци или безразсъдни авантюристи, които залагат капани за духове в гробищата. Ако наистина искате да поиграете на „Ловци на духове“, ето къде може да ги откриете със сигурност:

Остров Повелия (Италия)

istock

През 1922 г. там е построена лудница. Твърди се, че имало доктор, който провеждал странни експерименти с пациенти. Нищо чудно и днес духовете им да блуждаят там. Или пък се крият, защото и призракът на въпросния мъчител още е там, след като се метнал от висока кула. Някои от имената, с които наричат това място, са Островът на лудостта, Островът на ада и Кървавият остров. Проблемът е, че ако искате да наловите духове там, ще трябва да доплувате до острова тайно, защото той е необитаем и посещенията му са забранени. Повелия фигурира в списъка на Форбс на десетте най-страховити места.

Затворът Нейпиър (Нова Зеландия)

istock

Веднъж годишно, на 15 юли, се чуват стъпки и въздишки в Нейпиър. Призракът на серийния убиец Роланд Едуардс, излежал присъдата си между стените на най-стария затвор в Нова Зеландия, се завръща на мястото на екзекуцията. За да хвърли светлина върху мистериозните истории на други бивши затворници, екипът на шоуто Ghostbusters International се разхожда специално дотам. Водещите на предаването обаче не са единствените, които искат да си гъделичкат нервите: през 2001 г. затворът е превърнат в хотел, който не спира да има гости.

Психиатрична клиника в Кингс Парк (Ню Йорк, САЩ)

istock

Психиатричните клиники са едни от най-популярните свърталища на духове. Освен това, ако болницата не работи и дори е построена преди почти 200 години, вероятността да срещнете призрак се увеличава многократно. Това се потвърждава от разкази на очевидци, посетили болницата Kings Park. Клиниката, която в най-добрите си години е приемала до 10 000 пациенти, е закрита през 1996 г. Оттогава обаче сградата изобщо не е празна: според слуховете там живеят неколкостотин призрака на психично болни хора, лекувани и починали в Kings Park. Лицата им, изкривени от гримаси на отчаяние и ужас, периодично се показват в отворите на прозорците, което кара случайните минувачи да напуснат това странно място възможно най-скоро.

Фарът на нос Еър (Уелс, Обединеното кралство)

istock

Фаровете се считат за уединени, романтични и мистериозни места. В края на 18 век нос Еър се радва на лоша репутация сред моряците: преминаването покрай него без инциденти е голям успех. За да се намали броят на корабокрушенията, на носа е издигнат фар от червен и бял камък, който по-късно е превърнат в едноцветен фар от метал. С течение на времето нуждата от него изчезна, но остава легенда, разказваща за пазач, починал от несподелени чувства. Призракът на фара все още броди из района, като от време на време се изкачва на кулата. Отдавайки почит на историята на трагичната любов, настоящият собственик на фара поставя двуметрова скулптура на Пазача на горната му стъклена платформа. При лошо време тя скърца от вятъра, сякаш все още предупреждава моряците за опасност.

Замъкът Единбург (Шотландия)

istock

Историята на Единбургския замък датира от преди повече от 1000 години. През това време се сменят няколко поколения очевидци, които твърдят, че призраци бродят из залите и коридорите. Може би един от най-известните сред тях е барабанистът без глава, който предупреждава обитателите за надвиснала опасност, и гайдарят, изчезнал в подземието по време на Седемгодишната война. Освен призрачни музиканти в замъка можете да срещнете френски затворници и луд старец, който преследва туристически групи.