0

Л ошото настроение и чувството на умора са състояния, с които всеки човек се сблъсква. Понякога обаче те могат да бъдат и симптоми.

Така например появата им е възможна, ако страдаме от дефицит на желязо. Този важен микроелемент подпомага функционирането на нашия организъм. Желязото е необходимо за производството на червени кръвни клетки (еритроцити), както и за някои протеини. И макар да е изключително важен за здравето ни, този минерал често се оказва в недостиг. В по-напреднала възраст, дефицитът може да отключи анемия, позната още като малокръвие. Според статистиката близо 17% от хората над 65 години страдат от този проблем.

Случаи

Различни изследвания показват, че между 12% и 47% от популацията ще развие някаква форма на анемия с напредване на годините. Една трета от случаите на малокръвие при възрастни се дължат именно на т.нар. желязодефицитна анемия. Въпреки че хематологичното състояние обикновено протича с леки до умерени симптоми в началните етапи, при хората в напреднала възраст се наблюдават по-сериозни оплаквания, които може да влошат качеството на живот. Затова при тях е особено важно анемията да се диагностицира навреме. Освен възрастните другите уязвими групи са жените и вегетарианците. Около 9% от всички дами страдат от дефицит на желязо. Една от причините нежният пол да е по-засегнат е, че по време на менструация дамите губят не само кръв, но и до 15 мг желязо. Вегетарианците също са много уязвими. Причината е, че един от основните начини да набавяме на организма си необходимите количества желязо е чрез храната. Хората, които не ядат месо, може да имат по-висок риск от дефицит, ако не го заместват с растителни храни, богати на този елемент.

Признаци

Когато организмът ни страда от недостиг на желязо, той ни дава сигнали. Умората е един от основните признаци. Причината е, че тялото използва желязото за производство на хемоглобин, което пренася кислорода, който вдишваме, задържа го и го разнася из целия ни организъм, за да може всяка наша клетка да диша. Когато в кръвта няма достатъчно здрави кръвни клетки, човек започва да се чувства изтощен и уморен. Лошото настроение и апатията пък са друг страничен ефект от недостига на този важен минерал. Това се дължи на синтеза на невротрансмитери в мозъка. При хора с дефицит на желязо този синтез се променя. Това от своя страна може да доведе и до затруднения във фокусирането, тъй като невротрансмитерите отговарят за събуждането, заспиването, спомените и бдителността ни, а също и за емоционалните ни състояния.

Проблеми

Дефицитът на желязо обаче предизвиква не само емоционални, но и физически проблеми. Пример за това са задухът и световъртежът, които се дължат на глада за кислород, когато в кръвта ни няма достатъчно от минерала. Бледата кожа и умореният външен вид също може да са причинени от намален приток на кръв и намаляване на броя на червените кръвни клетки. Освен това липсата на желязо лишава мускулите от способността им да се възстановяват правилно, което може да предизвика болки. Тънките, крехки и чупливи нокти са друг от предупредителните знаци на тялото ви, че усеща недостиг на минерала. Езикът също подава сигнали. Ако той е блед, гладък и подут, а устата ви е напукана, това също може да са признаци на дефицит на желязо.

Кръвни изследвания откриват проблема

Ако наблюдавате някой от посочените симптоми, най-сигурният начин да разберете дали страдате от дефицит на желязо е, като си направите кръвни изследвания. Изследването за серумно желязо (Fe) се прави сутрин не по-късно от 10 ч. на гладно. Препоръчително е да се извърши минимум 10 дни след последния прием на медикаменти. Взема се венозна кръв. В повечето лаборатории референтните стойности се разминават с 1-2 μmol. Осреднените обаче са следните:

Новородени: 5-20 μmo/l

Кърмачета: 7-23 μmo/l

Деца: 9-21 μmo/l

Жени: 8.9/10.7-23.4/26.8 μmo/l

Мъже: 12.5-26.7/31.3 μmo/l

АВТОР: МАГИ САВОВА