0

Н ашата звезда Слънцето се е родила със зла сестра близначка, която предизвикала избиването на няколко пъти на почти цялото животинско царство на Земята, в това число и на динозаврите.

Тази звезда учените нарекли на древногръцката богиня на възмездието Немезида. В момента тя се вижда от телескопите на човечеството в южното съзвездие Паун и е на разстояние 184,1 светлинни години, но постепенно се приближава.

Изследвания от последните години, правени и с помощта на най-мощните компютри, сочат, че нашата, както и над 80 процента от останалите звезди, се е родила с близнак.

Персей

Американски учени публикуваха сведения, потвърждаващи модела на звездите близнаци. Такива най-напред са изучавани при раждането на няколко бинарни (двойки) звезди в съзвездието Персей. „Проучихме редица статистически модели на млади отделни звезди и разпределението на бинарни системи в молекулярния облак в Персей. Оказа се, че единственият съответстващ на данните модел е онзи, при който всички звезди първоначално са били част от бинарни системи. Тези системи впоследствие се свиват или се разпадат на части и така престават да съществуват“, заявява астрономът Стивън Сталър от Калифорнийския университет в Бъркли. Получените резултати потвърждават онова, което редица астрономи и физици по-рано теоретизираха, и то е как Слънцето е започнало живота си като двойна звезда.

Все още няма официално становище коя точно звезда е близначката на нашето светило, но тя условно се нарича Немезида. Португалски астрономи, работещи по програма на Европейската космическа агенция, оповестиха, че най-големият кандидат за близначката е звездата HD 186302, която в момента се намира в южното съзвездие Паун. По-нататъшни изследвания на европейски и американски учени доказват, че точно тази звезда наистина е двойник на нашата (което обаче не я прави тайнствената зла близначка). Тя е отдалечена на приблизително 184,1 светлинни години. Всички нейни характеристики съвпадат с тези на нашето светило. HD 186302 е от спектрален клас G2V, големината и възрастта й също са като на Слънцето и тя е жълто джудже. Магнитудът й е от 8,76 звездна величина. Компютърни модели сочат, че HD 186302 наистина може да е била на едно положение със Слънцето и двете да са сформирали система. След раждането им преди около 4,57 млрд. години двете звезди обаче не са останали в устойчива позиция една спрямо друга и са се разбягали.

Унищожение

Според набиращата все по-голяма популярност теория Немезида периодично се сближава със Слънцето. Тя е в близка позиция до нашата звезда на всеки 35 млн. години. Това означава, че в момента е в процес на сближаване, който трябва да стигне върха си след по-малко от 5 млн. години.

Стивън Сталър и други учени предлагат модели, според които периодичното приближаване между звездите близначки увеличава количеството на астероидите и кометите, които атакуват нашата планета. Така се случило и преди 65 млрд. години, когато господстващата теория гласи, че космически сблъсък е унищожил динозаврите на Земята. Новото е, че астероидът, а според последни изследвания всъщност става въпрос за комета, е отклонен от близначката. При отдалечаването между Немезида и Слънцето близначката е тласнала фаталния астероид (или комета), който по-късно е връхлетял върху нашата планета, пробил е огромен кратер в днешния Мексикански залив, довел до серия катастрофични събития, унищожили динозаврите, твърди посоченият по-горе Стивън Сталър. Компютърните модели го потвърждавали като много вероятна възможност.

А както знаем господстващата теория за това унищожение твърди, че изчезването на динозаврите е довело до разцвета на бозайниците и съответно до появата на човека. Тоест злата сестра Немезида е добра за нас. В същото време има и друга теория, според която древни извънземни имат пръст в насочването на кометата към Земята и унищожението на динозаврите. Това засега звучи повече като фантастика.

Сталър обаче вади и един друг аспект. Той смята, че Немезида се е оказала фатална за периодичното измиране на огромно количество земни видове – някой път повече, друг път по-малко. Но според него приблизително на всеки 35 млн. години има засилени космически атаки от астероиди и комети върху Земята. Ученият задава и въпроси без възможен засега отговор. Дали около Немезида също има планети, които обикалят в т.нар. зона на живот около своята звезда. И дали нашето Слънце не се е оказвало също толкова фатално за живота на тези планети.

Тройка

Любопитно е, че теориите за звездите близнаци сочат как всъщност повечето от тях се раждат по двойки, но има и доста такива, които се появяват по тройки, четворки и повече накуп. Астрономи смятат, че Слънцето също не се е появило само с една близначка - Немезида, а и с поне още една звезда.

Първата кандидатка за трета двойничка на нашето светило има номер HD 162826 и се намира в съзвездие Херкулес на около 110 светлинни години. За разлика обаче от Слънцето и Немезида тя е около 15% по-масивна, което навежда голяма част от учените на обратната хипотезата, че тя не е родена заедно с тези две звезди.

Смята се, че и около двете двойнички има планети. „И може би там има и Нова земя, намираща се на подходящо разстояние от звездата си, на която има условия за живот, а защо не и разумни същества като нас“, заключава с ентусиазъм Сталър.