0

Е вропейският ракетопроизводител MBDA получи 3 договора на стойност 405 млн. британски лири за модернизация на зенитно-ракетния комплекс Sea Viper („Морска усойница“) в началото на годината.

Усойниците са основната система за ПВО на разрушителите Type 45 на Кралския флот на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Два от договорите са за програмата Sea Viper Evolution. Те ще позволят на Type 45 да защитават от въздушни заплахи ударните корабни групи на самолетоносачите „Кралица Езлизабет“ и „Принцът на Уелс“.

Цел

Основна цел са модерните противокорабни балистични ракети. Sea Viper Evolution ще осигури способност за отбрана от по-сложни заплахи, като същевременно даде възможност за по-нататъшни надстройки и повишени способности да бъдат интегрирани в бъдещи системи. Третият договор е за разширена и подобрена поддръжка в експлоатация за „Морска усойница“ за още 5 години. MBDA е главен изпълнител и орган за проектиране на ЗРК Sea Viper, включително радара, системата за командване и контрол и ракетата. Подобренията на Type 45 да трябва да достигнат пълна оперативна способност до есента на 2032 г.

Европа

Крис Алам, управляващ директор на MBDA UK, заяви: „В нашата 60-годишна история, като основен доставчик на системи за ПВО за Кралския флот, „Морска усойница“ ще стане най-способната военноморска система за ПВО, разработвана някога. Договорите ще засилят сътрудничеството на Обединеното кралство с Франция и Италия, като страната ще се присъедини към програмата за нови зенитни ракети Aster 30 Block 1NT. Те имат способността да унищожават противокорабни балистични ракети“.

Програмата Sea Viper Evolution предвижда сегашните ракети Aster 30 да получат подобрени бойни глави от стандарта Block 1NT. Новият софтуер за търсене и насочване ще им позволи да се справят с новите заплахи от противокорабни балистични ракети, като запазват способността им за ПВО. Многофункционалният радар Sampson и системата за бойно управление на Type 45 също ще бъдат модернизирани. Съвместният екип от MBDA в Обединеното кралство, Франция и Италия ще осъществи модернизацията заедно с BAE Systems.

Скот Джеймисън, управляващ директор в BAE Systems, допълни: „Нашият екип в отдела за радари ще работи с екипа на MBDA върху модернизацията Sea Viper Evolution в частта отнасяща се до радара Sampson. Новите му способности ще формират ключов елемент от програмата за защита от балистични ракети на Обединеното кралство“.

Унищожител

Авангардният зенитно-ракетен комплекс „Морска усойница“ вече бе използван за сваляне на множество враждебни дронове в Червено море. Министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс заяви: „Ситуацията в Близкия изток се влошава и е жизненоважно да се адаптираме, за да защитим Обединеното кралство, нашите съюзници и партньори. „Морска усойница“ бе оръжието на ВМС, осъществило първото унищожаване на въздушна заплаха от повече от 30 години. Type 45 са най-авангардните надводни единици на флота и осъществят широк набор от мисии, сред които ПВО, борба с пиратството и оказване на хуманитарна помощ. Сега ще ги направим още по-авангардни“.

Перлите в короната на Кралския флот

Разрушителите Type 45 са създадени основно за зонална ПВО, за защита от атакуващи изтребители, дронове и високо маневрени противокорабни ракети, движещи се със свръхзвукова скорост. Type 45 са известни като D разрушители, защото имената им започват с латинската буква D. Те са част от Principal Anti-Air Missile System - PAAMS (Основна система за ПВО), известна в Обединеното кралство като „Морска усойница“. Имат многофункционалния радар с активна електронно сканирана решетка Sampson и радар за далечен обзор S1850M. PAAMS може да проследява над 2000 цели и едновременно да контролира и координира множество ракети във въздуха, което позволява голям брой цели да бъдат прехванати, обстреляни и унищожени във всеки един момент. Радарът е способен да проследява 1000 обекта с размерите на топка за тенис със скорост 3 пъти по-висока от скоростта на звука (3 Мах). Това я прави ефективна дори за СТЕЛТ цели.

Отразяване на атака с дронове на хуните в Червено море

 Отразяване на атака с дронове на хуните в Червено море

Успехи в Червено море, срам в Персийския залив

На 21 януари 2024 г. миночистачът на Кралския флот HMS Chiddingfold (M37) се сблъска с минния ловец HMS Bangor (M109) в пристанището на Бахрейн поради механична повреда. При движение на заден ход HMS Chiddingfold удари левия борд на HMS Bangor в областта на носа. Това доведе до значителен пробив в стъклопластовия корпус на минния ловец. За щастие нямаше пострадали при инцидента, но той стана повод Кралският флот да се черви за пореден път. Флотът е изправен сега пред предизвикателства за противоминните операции в Персийския залив в критичен момент. И двата кораба играеха жизненоважна роля в осигуряването на свободата и сигурността на корабоплаването чрез борба с морските мини.

Повреденият стъклопластов корпус на M109 HMS Bangor

 Повреденият стъклопластов корпус на M109 HMS Bangor

М37 - рецидивист в сблъсъците

Докато тече разследването на инцидента, Кралският флот не коментира конкретни подробности около сблъсъка. Този сблъсък е дежавю на подобен инцидент от 2021 г., когато отново HMS Chiddingfold М37 се сблъска с HMS Penzance M106 отново край бреговете на Бахрейн.