0

К оледа е най-светлият християнски празник и винаги е свързана с надеждата в доброто. В същото време традицията повелява да се събираме заедно със семейството около трапезата и да приготвим вкусни ястия. Ако обаче не внимаваме, можем да си навлечем здравословни проблеми - като се започне от най-леките стомашни прояви - киселини, тежест, подуване, газове, разстройства и се стигне до гадене, повръщане, повишаване на кръвното, хранителни интоксикации, хипертонични кризи, алергични реакции и какво ли още не.
За да избегнем помрачаването на празника, е добре да спазваме някои правила.

1. Не се нахвърляйте и не бързайте да изядете веднага сервираната на масата храна - именно празникът е времето, когато можете да се храните бавно и с наслаждение, за да усетите истинския вкус на храната и напитките.

2. Преди всяко сериозно основно хранене изпивайте чаша-две чиста вода и тогава сядайте на масата - освен че по чисто обемен път водата ще намали усещането ви за глад, тя е много важна за усилването на метаболизма и усвояването на калориите от храната.

3. Много добра стратегия за хора, които обичат да похапват повечко, е винаги преди основното хранене да хапват купичка супа, бульон или друга течна храна - така се внася нискоенергийна, но засищаща храна и се потиска апетитът преди приема на тежки храни с висока енергийна плътност.

4. Добре е да избягвате тежките хранителни комбинации, известни от разделното хранене - месо с картофи, с ориз или с тежки бобови храни и ядки. Вместо тях можете да комбинирате месото със задушени или свежи зеленчуци, кълнове или семена, а картофите, ориза и тежките бобови храни можете да хапнете на следващото хранене отделно от месата.

5. Избягвайте да смесвате нискоалкохолните напитки (бира) и средно алкохолните (вина) с високоалкохолни напитки като джин, водка, уиски, коняк и т.н. Ако все пак се налага да смесвате напитки с различен градус, винаги започвайте от тези с по-ниско алкохолно съдържание и завършвайте с високоалкохолните. Добре е да си наливате и чаша чиста вода заедно с алкохола, за да може периодично да отпивате от нея и да разреждате високоалкохолното съдържимо в стомаха.

6. Водете се от правилото на пълната чиния. То е много лесно за спазване - без значение какво обичаме да хапваме, важното е на всяко хранене да консумираме количеството храна само от една чиния. Каквото сипем в нея със сядането на масата, това е всичко, което изяждаме. Без да я препълваме и без да си досипваме! Ако спазваме това правило, ще можем да си хапваме и баница, и питка без угризения, но е добре все пак в чинията ни да има и достатъчно зеленчуци. Така поддържаме здравословен баланс.

Преяждане

Какво се случва с организма ни при преяждане? При свръхработа на храносмилателната система е налице риск от развитие на различни остри възпалителни процеси, тъй като храносмилателните жлези са поставени пред задачата да разградят обилно количество и разнообразна по вид храна до различните й съставки (хранителни вещества). Започва отделяне на храносмилателни сокове с ензими, насочващи се конкурентно към своите прицелни субстанции, за да ги обработят и разградят. Ако този процес протича в условия на свръхнапрежение, рискът от възникване на здравен проблем е голям и най-често това е възпаление на лигавицата на съответното звено на храносмилателната система.

Разумен завършек на празничното преяждане или препиване е така нареченият разтоварващ ден, в който се консумират предимно леки растителни храни и се пие много вода и сокове, като при нужда се добавят леки слабителни продукти на природна основа или хранителни влакнини за изчистване на червата.

Особено трябва да внимават хората, които са постили, защото са се ограничавали от прием на дадени храни. Нека се върнат постепенно и плавно към предишния си хранителен режим, защото може да помрачат празничните дни със стомашни разстройства. За целта е необходимо да захранят постепенно организма си, особено що се отнася до месата.