0

П роблемът като правило започва с хапане до степен на нараняване, безпокойство, влошаване на състоянието на козината... И докато се усетите, в „кожуха“ на вашия домашен любимец са се настанили десетки бълхи. Които се размножават бързо и започват да хапят и хората. Как да открием гадините, преди да се превърнат в колония?
В света има над 2500 различни видове бълхи, но най-често срещаната от тях е Ctenocephalides felis или котешката бълха. Така че, ако вашият домашен любимец има бълхи, най-вероятно това е същият сорт. Лечението е еднакво както за кучета, така и за котки. А това са признаците за възможна инфекция, с които всеки собственик трябва да знае, за да „хване” проблема още в началото му.

1. Сърбеж

Дори и да не сте виждали подскачащи твари, може да забележите, че кучето или котката ви се чешат повече от обикновено или хапят козината си. Неприятните усещания са свързани с болка, причинена от ухапвания от насекомите, и сърбеж, който възниква поради излагане на кожата на секретите на слюнчените жлези. Забелязали ли сте, че вашият домашен любимец често се пощи? Време е да се вгледате внимателно в козината му.

2. Боклук

Това се нарича "мръсотията от бълхи" - малки черни зърна, които приличат на черен пипер. Те могат да се видят върху кожата и козината на домашния любимец, върху леглото, любимия стол, килима. Всъщност тези петна не са нищо повече от парчета засъхнала кръв, която се е навила и потъмняла. Но ако ги нанесете върху влажна хартиена кърпа, ще видите, че от тях излиза розова течност. В този случай няма съмнение: вашият приятел има нежелани гости!

3. Яйца

След като се вкореняват върху животното, бълхите започват активно да се размножават и да снасят яйца. Те могат да бъдат открити не само върху козината на домашния любимец, но и върху леглото му, върху мебелите, по килима и на пода. Малки бели зърна с продълговата форма, подобни на разпръсната сол, те може да не се забележат веднага, но трябва да действате бързо, тъй като ларвите на бълхите се излюпват само няколко дни след снасянето. Почистете с прахосмукачка всички твърди повърхности, изсипете съдържанието на прахосмукачката в плътна торбичка и изхвърлете. За предпочитане е килимът и меката мебел да се третират с пара или специални спрейове против бълхи, които се продават във ветеринарна аптека. Спалното бельо, дрехите за животни и одеялата трябва да се перат при висока температура.

4. Ларви

Може да видите и ларви. Това са малки подобни на червеи същества с кафяви глави, които се хранят с изпражненията на възрастни бълхи, докато не се свият в пашкул и се преродят в паразит. Периодът от раждането на ларва до образуването на какавида отнема около 3-4 седмици. Така че имате време да направите пролетно почистване и да предотвратите повторно заразяване на домашни любимци.

5. Оплешивяване

Кучето или котката започват да губят косми не поради самите бълхи, а поради сърбежа и ухапванията от паразити. По правило основната колония се установява на шията и лопатките, основата на опашката и задните крака на животните. Ако забележите появата на плешиви петна на тези места, незабавно проверете вашия домашен любимец за бълхи.

6. Раздразнения по кожата

На мястото на ухапването от бълхи се появява дразнене. Изглежда като малки релефни червени точки. От време на време отделяйте кожата на гърба и врата на домашния любимец и се консултирайте с лекар при първите признаци на инфекция. Факт е, че ухапванията от бълхи могат да доведат до така наречения алергичен дерматит от бълхи, който причинява тежко страдание на животните и не се лекува лесно.

7. Бледи венци

При голям брой бълхи малките животни, особено кученцата и котенцата, могат да бъдат изправени пред риск от анемия, т.е. значителна загуба на червени кръвни клетки. Бълхите са способни да смучат кръв до 15 пъти по-голяма от теглото си. Намаляването на хемоглобина може да се разпознае по бледостта или посиняването на венците. Забелязали ли сте този симптом? Веднага заведете животното на лекар.