0

В най-отпускарския месец мнозина се притесняват да пътуват някъде по-надалеч и по-задълго заради опасението, че домът им може да бъде щурмуван от апаши. За щастие в света на смарт видеотехнологиите вече има доста сполучливи разработки. С цени между 30 и 130 лева с тях човек може да държи имота си под око и да бие аларма при необходимост. Тези джаджи са идеални и за наглеждане на домашния любимец, който често остава да пази къщата. 

Външни или вътрешни

Компанията „Ти Пи Линк“ (TP-Link) е известна на масовия потребител най-вече с производството на рутери. Тя обаче печели доста фенове и със своите охранителни камери в непрофесионалния клас. Външната камера C320 вече е надградена с нощно цветно виждане. Може да включи и звукови аларми за отблъскване на нежелани гости. За дома (вътре) от същата серия се предлага моделът C200. Най-евтина обаче е новата разработка Tapo 2K, предлагаща доста екстри за бюджетния клас. Моделът все още изисква захранващ кабел, така че не е безжичен. Все пак предлага 2K резолюция (2304x1296 пиксела), така че можете да следите кристално ясно какво се случва в дома ви. Внимавайте обаче с позиционирането, тъй като светлината от прозореца през деня се мести. Така може да се окаже, че в един момент слънцето се отразява я от пода, я от някоя друга повърхност и заслепява камерата ви. 

Уши и очи 

Иначе подобно на болшинството интелигентни системи за сигурност вътрешните охранителни камери позволяват двупосочен разговор. Така можете да чувате и говорите с всеки в обхвата на устройството. С помощта на мобилно приложение, което ще трябва да свалите на телефоните си, персонализирате зоните на активност. Идеята е да получавате известия при необходимост, т.е., когато сензорите на дигиталното око са засекли движение, например при вратите или прозореца. Това е особено полезно, ако използвате камерата за надзираване на домашни любимци. 

Можете да съхранявате непрекъснати кадри с помощта на microSD карта. 24-часовото наблюдение обаче бързо ще запълни паметта ви. Другият вариант, който производители предоставят, е някакъв вид абонамент срещу заплащане за облачно съхранение. При него запазвате и преглеждате видеоистория за 30 дни назад. Това е полезно, ако ще трябва да вземете някакви доказателствени кадри в случай на взлом. 

Нощно виждане

Компанията за мобилни телефони (и какво ли още не) „Шаоми“ (Xiaomi) също сглобява охранителни камери в бюджетния клас. Злото куче Mi 360 1080p си има даже инфрачервен сензор за нощно виждане. Наред с това предлага 360-градусов панорамен изглед чрез накланяне за цялостно наблюдение. Така се избягват слепите петна - ахилесовата пета на този тип системи за сигурност. Джаджата се хвали още с прецизна система за детекция, която щом засече движение, алармира собственика по телефона. С нея се избягват нежелани аларми, които само ще стряскат съня ви и ще пълнят телефона със съобщения. В началото може и да има такива, но алгоритмите за самообучение обещават скоро те да престанат. 

Човек/животно

Камерата за наблюдение на жилището „Юфи 2к“ (Eufy 2k) също предлага добро качество и най-важното влиза в зададения бюджет около стотарка. Устройството предлага възможност за комуникация в реално време. Чрез нея ще може да напътствате някой роднина, дошъл да полее цветята ви, или директно да предупредите някой взломаджия да си обира крушите, тъй като вече сте се обадили в полицията.

Сред благинките на джаджата е софтуер, който разпознава хора и животни, както и това, че е съвместим с умния дом на „Епъл“ - „Хоумкит“ (HomeKit). Но на пазара в момента има изобилие от брандове, като Google Nest Cam или Wyze Cam v3, но те са и малко по-скъпи.

Шпионски

Често крадците обаче гледат да обезвредят първо по-големите камери. Ето защо много от собствениците слагат допълнителни, които влизат в класа на шпионските. В най-ниския ценови клас има сполучливи джаджи за около 20-30 лева. Те са с големината на капачка от малка бутилка за вода. Размерът обаче не им пречи да имат доста от функциите на по-големите охранителни камери. Тук говорим за HD запис на видео, моментни снимки при засичане на натрапници, интелигентно проследяване на обекти в реално време, нощно виждане и т.н. Така, независимо къде се намирате, ще наблюдавате офиса, дома и домашния си любимец на своя таблет или смартфон. Недостатък е малката батерия. Ето защо, ако ще отсъствате по-дълго от дома си, ще трябва да осигурите USB кабел, който да маскирате, така че да не се вижда.

Не изключвайте домашния нет

Експерти от сферата на сигурността коментираха пред „Телеграф“, че системата за видеонаблюдение може да се разшири с поставяне на не една, а на много камери, подвижни, статични, които да включите в мрежа и да дирижирате от таблет, лаптоп или от смартфона си. 

Но за да наблюдавате дома си от разстояние в онлайн режим, ще трябва да осигурите безжичен интернет в жилището си през Wi-Fi. И ако тръгнете на почивка, да не го изключвате.
Охранителните камери се делят основно на два вида - за външно и вътрешно наблюдение. Тези за външно, които се монтират на фасадата на сградите, по правило трябва да имат защита от навлизане на прах и вода. В противен случай ще се развалят при първия дъжд. Някои модели в тази група имат устойчиви на счупване куполи срещу посегателства от крадци и вандали. Изборът зависи от още доста фактори. Един от важните е резолюцията. Повечето камери днес са с Full HD резолюция (1080P), но вече има и с по-висока. Камерите се делят още на такива с механизми, които им позволяват да се движат за покриване на по-голяма площ. Тези модели имат и по-добри оптични възможности за увеличаване в дадена точка (zoom).  
Не на последно място ще трябва да се прецени дали имаме нужда от непрекъснато наблюдение 24 часа/седем дни в седмицата. При това положение ще трябва да се осигури място за съхранение на видеото – по-големи карти, сървъри. Доста компании предлагат абонамент и облачно пространство за съхранение на файловете.