0

К огато асфалтът на магистрала „Тракия“ почти се топи, а шофьорите се задушават от изпаренията на пътя, можете просто да свиете по отбивката за Костенец и да поемете към Долна баня. Пътят не е от най-лошите, а на почти всеки стълб ще ви посреща радостната гледка на пълни с щъркели гнезда. Дори и в най-голямата жега ще усетите нежното докосване на копринения рилски въздух, който ще отпуши ноздрите ви. В почивните дни е добре да се стигне до малкото курортно градче по-рано, ако искате да заемете по-добра позиция под сянката на буйната растителност на някой от минералните басейни. Напливът предимно от софиянци е голям, защото Долна баня е отлична възможност за плаж при това на съвсем кратко разстояние. Особено през лятото.

Банани

Въпреки кризата след Ковид пандемията в градчето, което е на около 50 минути път от столицата и час от Пловдив, има няколко хотела, които предлагат включително и луксозни плажове с минерални басейни. Лесно могат да се намерят, защото повечето от тях са разположени от двете страни на главната улица, която води към Боровец. Повечето от тях са нови или напълно реновирани и освен плаж под сянката на кипариси и банани, са оборудвани с джакузита навън, а някои от тях имат апартаменти с персонални вани с балончета.

Pixabay

Кризата е качила цените за нощувките и двойка стая върви около 130 лв., които включват СПА услугите, басейна, закуска, а масажите се заплащат допълнително. Който желае да прекара само един ден, си плаща само басейна, който е 20 лв. Въпреки че водата е топла, може да се плува, но е препоръчително да не се стои повече от двадесет минути, за да не се натоварва сърцето. В градчето има туристически комплекси, които не са с минерална вода и са подходящи за дълго плуване.

Селски къщи

Има възможности и за по-евтини нощувки до 80 лв. на двойна стая в курортното село Свети Спас, което е на 4 км от Долна баня в полите на планината. Там плаж няма, но за сметка на това можете да се насладите на истински селски туризъм.

Pixabay

С домашна храна сред пищни дворове със зеленина и цветя и дървени маси под сянката на ябълкови дръвчета и лози. Мнозина гости на Долна баня отсядат в хотелите, но често отскачат до Свети Спас заради храната. Хитът това лято е гъбена супа от горски манатарки и пачи крак, а ценителите на десертите специално отиват, за да хапнат френска селска торта със сладко от боровинки и каймак. Точно там дори и в жегите през нощта е нужна по-топла завивка, защото планината си е планина.

Малини

Който реши, може да остане цяла седмица и да се възползва от по-ниските цени извън уикенда. има какво да прави. И не е случайно, че част от гостите на курорта са много чужденци, но и доста богати хора. През юли и началото на август е времето на малините и на много места по пътя се продават в цели касетки току-що набрани ароматни плодове.

Pixabay

Наблизо има и оранжерии, в които се отглеждат сочни ягоди и боровинки. Който иска, може да поеме на разходка по планинските пътеки и сам да си набере гъби и горски плодове. Любителите на футбола и тенис има игрища, а колоездачите могат да се възползват от възможностите да си вземат колело под наем.

Полет

Една от най-интересните атракции за любителите на екстремни преживявания е полетът със самолет. В Долна баня се намира първото частно летище и там държат самолетите си хора от цял свят. Тези, които искат да бъдат пилоти, срещу 360 лв. могат да седнат в пилотската кабина заедно с инструктор и за половин час да управляват полета в околностите.

Яйца

Друго екзотично забавление е фермата за щрауси, която е на десетина минути път с кола от центъра. В нея се отглеждат африкански щрауси и посетителите могат да наблюдават как птиците се ухажват, тичат и живеят. Могат да се закичат и с огромни щраусови пера, да се дивят на яйцата им колкото футболна топка, но и да хапнат крем карамел и омлет от техните яйца, както и да опитат други ястия от екзотичните птици.

От пистите на Боровец в горещия басейн

Едно от най-големите удоволствия в Долна баня е в студено и снежно време. Тогава можеш по бански да лежиш в басейна с гореща вода и да се любуваш на снежните върхове на Рила. Или на танцуващите около теб снежинки, които се разтапят в горещите минерални води. Обичайна гледка е в събота или неделя привечер скиорите от Боровец да слизат и направо да скачат в горещия басейн навън, като направо от водата си поръчват чаша силна напитка.

Pixabay

Минералната вода е лечебна за всякакви проблеми с кожата, нервни заболявания, мигрени или просто за хора, които имат нужда от почивка. Водата от чешмите е чиста и вкусна, но от няколко години има минерална с високо количество сребро и може да се намери на няколко места в градчето.

Лирикът Николай Лилиев е работил в кожарската фабрика

Любопитно е да се научи, че най-чистият лирик на българската поезия Николай Лилиев е работил като счетоводител в кожарската фабрика в Долна баня преди 1944 г. Братът на друг нежен поет Димчо Дебелянов, Илия, работил в долнобанската мебелна фабрика. Неговата дъщеря Димка Дебелянова-Каролева е родена в Долна баня и посвещава живота си на изследване на живота и творчеството на Димчо Дебелянов. Тя е автор на книга за поета — „Живях в заключени простори“.

И сега, ако се разходите из градчето, впечатление ще ви направят стари и красиви къщи, които са последните и незаличени от времето следи, които водят към богато минало на планинския град.

 Към 1700 г. хаджи Радослав построява две сгради около минералните извори в горната част на котловината. Едната е изградена върху римски основи и в наше време е известна като “Римска баня“, а другата е запазена като женско отделение на днешната градска баня, която функционира.

Районът е известен с малиновите си плантации от времето преди 1989 г.