0

Е мблемата на Париж - катедралата „Нотр Дам“, ще отвори отново врати в дванайсетия месец на току-що започналата година. Датата е определена с точност - 8 декември 2024 г. За откриването парижани очакват да дойде лично самият папа Франциск.

Президентът инспектира строителните работи.

 Президентът инспектира строителните работи.
АП/БТА

Усърдната работа на реставраторите на опожарения храм дават възможност той да заработи предсрочно, а на 8 декември 2023 г., точно година преди планираното откриване, президентът Еманюел Макрон посети обекта, където кипят строителни и реставрационни дейности. Той е лично привързан към църквата и откакто на 15 април 2019 г. пожар изпепели покрива и част от сградата, посещенията му там се превърнаха в традиция - това бе шестата му визита. Макрон обстойно огледа дейностите и дори се качи на новия покрив на катедралата.

Петелът

За построяването му бяха издигнати огромни дъбови греди с кран. Кулата стрела на върха на покрива бе реконструирана по запазен проект на прочутия френски архитект от ХIХ век Виоле льо Дюк. Тя се издига на 96 м височина и на върха й има петел и кръст.

Архиепископът на Париж Лоран Улрих благославя новия петел, преди да бъде издигнат на върха на катедралата. 

 Архиепископът на Париж Лоран Улрих благославя новия петел, преди да бъде издигнат на върха на катедралата. 
АП/БТА

Той е много важен символ на „Нотр Дам“ и поставянето на птицата отново на мястото й зарадва парижани в самото навечерие на коледните празници. Предишният петел бе повреден твърде много при пожара и затова бе изработен нов. Негов автор е главният архитект на френските исторически паметници Филип Вилньов. Златната птица бе благословена от архиепископа на Париж Лоран Улрих, а в търбуха й той пъхна реликви, спасени от огъня - част от трънения венец на Исус Христос, част от костите на свети Дени, първия епископ на Париж, както и част от костите на светата покровителка на столицата Женевиев, живяла през 5-6-ти век. В петела има и вградена запечатана тръба с имената на 2000 души, ангажирани с възстановяването на катедралата.

Еманюел Макрон се качи на покрива на храма.,  

 Еманюел Макрон се качи на покрива на храма.,  
АП/БТА

В християнството петелът символизира завръщането на светлината след падналия мрак, отбелязва „Монд“. Птицата е част от културната история на французите и е емблемата на националния отбор по футбол на страната.

Мерки

По време на президентското посещение на 8 декември 2023 г. бе обсъден и проект за музей и съвременни витражи, които да напомнят за периода на реставрацията. Обновената катедрала ще има и единствена по рода си противопожарна система със специално устройство за ограничаване на разпространението на огън по покрива.

Катедралата е внушителна дори по време на реконструкцията.

 Катедралата е внушителна дори по време на реконструкцията.
АП/БТА

Църквата би трябвало да може да приема 14 милиона посетители годишно след приключването на ремонта. Това е два пъти повече от преди пожара, стана ясно по време на обсъждане на реконструкцията в Националното събрание на Франция.

Строителните работи ще продължат по време на Олимпийските игри в Париж през лятото на следващата година, за да може новото й отваряне да се състои навреме.

Строят я два века

Катедралата „Нотр Дам“, наричана още Парижката Света Богородица, е изграждана два века, като строителството започва през 1163 г. Издържана в готически стил, тя се издига на остров Сите на река Сена, която преминава през френската столица. На мястото в древността е имало римски храм.

Древни гробници са в основата на църквата.

 Древни гробници са в основата на църквата.
АП/БТА

Катедралата е дълга 130 метра и е широка 50 метра. Има две кули, а най-голямата й камбана тежи 15 тона.

В „Нотр Дам“ се влиза от три входа. Те са посветени на Света Ана, Страшния съд и Дева Мария. Над средния вход е разположена известната в цял свят розетка с диаметър 10 метра.

Над порталите се редуват статуи на царете от Стария завет. Те са копия, защото оригиналите са повредени по време на Френската революция - погрешно въстаниците мислели, че това са статуи на френски крале. Тук се намира и най-големият орган в Европа - състои се от 6000 тръби.

Пожарът през 2019 г. не е първият случай, когато катедралата е сериозно повреждана и части от нея са разрушавани. По време на революцията в края на 18 век тя е частично съборена, после плячкосана от якобинците, а след това оставена на волята на съдбата в годините на Наполеон. Впрочем той е коронован за император именно в „Нотр Дам“. Романът на Виктор Юго “Парижката Света Богородица” с главния герой Квазимодо, който живее в кулите на катедралата, изиграва важна роля за възстановяването й през 19 век.