0

"На 30 ноември в благоевградската зала "22 септември" за 15-и път ще бъдат връчени наградите от конкурса за журналисти "Сърце и слово срещу наркотиците", които се дават от 2007 г. в памет на убитата от наркомафията ирландска журналистка Вероника Герин. Това съобщи за "Телеграф" Магделена Рахова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград.

Създаден е по наша идея, като председател тогава беше д-р Теменужка Любенова, с подкрепата на посолството на Ирландия в България. Община Благоевград. притежава патента за реализирането му. Отличията в трите категории - печатни издания, електронни медии и документално кино, ще бъдат връчени от посланика на Ирландия Н.Пр. Мартина Фийни и кмета на Благоевград г-н Илко Стоянов. Традиционно на церемонията се канят гости от различни институции и министерства - МЗ, МОН, МТСП, МФ, Синдикат на българските учители, РУО, РЗИ, съд, прокуратура, директори на училища, учители, ученици и др. Поканен е и Неврокопският митрополит дядо Серафим. През годините отличия са получавали Никола Гратери и Антонио Никасо, Росен Петров, Петър Бучков, Милена Милотинова, Росен Елезов, Майлс Джонсън от „Файненшъл Таймс“ и др.

Аналогия

Много сходни неща има между Ирландия от преди 26 години и България сега?! Малки европейски страни като територия, но с будни и революционно настроени народи. Но и с корупция и престъпност по всички етажи на обществото. Убийството на журналистката Вероника Герин от ирландската наркомафия през 1996 година изправи на нокти цялата държавна и правоохранителна машина на Ирландия и в кратки срокове беше прекършена връзката мафия-власт.

По зла ирония на съдбата най-известната криминална репортерка в страната си, Вероника Герин е поръчана и разстреляна от наркомафията на 26 юни, Световния ден за борба с наркоразпространението. Така поръчителят, самозабравилият се наркобарон Джон Гълиган, е искал да подчертае своята недосегаемост, но и да се подиграе за пореден път с правоохранителните органи на малката британска страна. Вероника пише за престъпността, за корупцията, за злоупотребите в църквата. На страниците на най-тиражния вестник в Ирландия - Sunday Independent, неделно издание на Irish Indipendan, тя разкрива на хората неща, за които те нямат никаква представа. Материалите й разказват с имена и факти, че в Ирландия има цяла класа от хора, които си изкарват прехраната от наркотици и други престъпления. Че тези хора са натрупали огромни богатства, за които не са плащали никакви данъци. Хора без явен източник на доходи, които живеят в лукс и се смятат за недосегаеми.

В продължение на две години Вероника разследва престъпниците, като се натъква на Джон Гълиган, който вече е изградил солидна наркоимперия. За две години Гълиган е изкарал около 25 милиона английски лири от трафик на наркотици. Оглавява най-сериозната престъпна групировка по онова време, а никой не е знаел кой всъщност е той. Неговите съседи го познавали като почтен собственик на школа по езда в провинцията.

Предупреждения

Смелата репортерка достига до жилището в имението му и когато той се появява на вратата, го «обстрелва» от упор с куп въпроси за произхода на натрупаните му богатства. «Потресен» от «нахалството й», мафиотският бос не сдържа нервите си и я пребива с юмруци и ритници. Вероника се възстановява в болницата, когато Джон Гълиган й звъни по телефона и в прав текст я заплашва, че ако не престане да се занимава с него, ще отвлече 6-годишния й син Кахл и ще го изнасили. Същото ще направи и с нея, като накрая ще я застреля.

Едва свалила патериците, Вероника продължава своите разследвания. Подава жалба в съда и за побоя над нея. Междувременно получава и други предупредителни знаци - изстрел в прозореца, когато тя, съпругът й Греъм и синът им Кахл са в стаята. После я издебват на входа на жилището и я прострелват в крака.

Убийството

За да дойде и убийството й на 26 юни 1996 година около обед. Вероника е застигната от двама мотористи на червен светофар в Дъблин. В този момент тя разговаря с майка си по телефона и в мига, в който й казва: «Мамо, обичам те», прозорецът до нея се чупи и возещият се на задната седалка на мотора маскиран килър я застрелва с 6 куршума... На другия ден е трябвало да стартира делото за побоя, който й нанесъл Гълиган.

Закон

Цяла Ирландия е потресена от наглата екзекуция на смелата журналистка. Започват протестни демонстрации. Месец след убийството й властта е още в шок, но после политиците се взимат в ръце и гласуват Закон за облагите от престъпления, веднага след него създават Бюрото за активи, придобити от престъпления.

За 10 години от основни фигури, замесени в организираната престъпност, са събрани над 80 милиона евро, дължими от данъци, такси и налози, пари, които директно са влезли в държавната хазна. Блокирани са активи за над 50 милиона евро. Приетият след смъртта на Вероника Герин Закон за облагите от престъпления гарантира анонимността на всички служители на бюрото, а те имат право да разследват и атакуват в съда всеки, за когото има основателно подозрение, че се занимава с престъпна дейност. В бюрото работят полицаи, митничари, данъчни служители, представители на социалните служби, които имат достъп до всякакъв тип секретна информация. Когато съдията е убеден, че предположението е основателно, той издава определение за блокиране на имуществото за 7 години.

Наркобаронът Джон Гълиган и физическите екзекутори на Вероника са заловени и осъдени. Изтърпяват доживотните си присъди в ирландски затвори. Примерът и саможертвата на 38- годишната ирландска журналистка Вероника Герин е вторият глас на не един и двама от българските й колеги в наши дни.

Холивуд

Историята на Вероника Герин не убягва и от вниманието на Холивуд. През 2003 година на екран излиза трилъра VЕRONIKA GUERIN с Cate Blanchett в главната роля. Сценарият е на Carol Doyle, а режисьор е Joel Schumacher. Ролята на наркобарона Джо Гълиган играе Gepard McSorley. На “Златен глобус” през 2004 година Кейт Бланшет е номинирана за най-добра женска роля.