0

О т Националното ловно-рибарско сдружение съобщават, че на 5 март в ловностопанските райони на 9 сдружения се извърши пролетно разселване на 2550 броя 270-дневни фермерно отгледани фазани и яребици. Дивечовите птици бяха доставени от производствените стопанства на фирма „Сокол-БЛРС“ в Русе и Сливен. Например на ЛРС – Разград, и ЛРС – Троян, бяха доставени съответно 860 бр. и 200 бр фазани. За първи път мащабно разселване на пернат дивеч бе проведено и в ЛРС – Трън. Яребици получиха ЛРС – Панагюрище – 50 бр., ЛРС – София-север – 525 бр., ЛРС – София-изток – 263 бр., ЛРС – Трън – 670 яребици и 25 кеклика, ЛРС – Брезник – 175 бр. яребици, ЛРС – Благоевград – 60 яребици, ЛРС – Петрич – 350 яребици… Птиците бяха доставени навреме и в отлично състояние, като бяха разселени незабавно. Очакванията са през месеците юни и юли популацията на пернатия дивеч да се увеличи с 6000 фазана и 9000 яребици.

Стопанствата на фирма „Сокол-БЛРС“ през 2024 г. ще задоволят нуждата от разселване на пернат дивеч на ловно-рибарските сдружения със 100 000 фазана, 25 000 яребици, 8000 кеклика, 6000 полудиви патици от различни възрастови групи, както и 2000 диви заека. Тези цифри потвърждават, че средствата, които отделят за стопанисване на дивеча, се използват за разселване и изграждане на биотехнически съоръжения.

Убийци вилнеят с отрова в Странджа

На 28 февруари екипът на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за борба с отровите в дивата природа регистрира пореден инцидент с намерени мъртви животни и редки видове птици в Западна Странджа. Мъртви са открити царски орел, млад морски орел, три мишелова и девет чакала. Най-вероятната причина за смъртта е незаконно използване на отрова срещу вълци и чакали. Загиналият царски орел е мъжката птица от гнездящата в района двойка, в която през последните години са наблюдавани чести замени на птиците – сигурен сигнал за висока смъртност. Женската е наблюдавана близо до мястото на инцидента и за момента изглежда добре. Преди броени дни екипът на БДЗП с обучено куче за борба с отровите в дивата природа стартира редовни патрули в ключови местообитания на царски орли в Сакар и Западна Странджа.

Обученото куче Барс и неговият водач Николай Терзиев са успели да открият и вероятната отровна примамка. Предстоят изследвания в Спасителния център на “Зелени Балкани” в Стара Загора, за да се установи причината за смъртта на намерените животни. Незаконното поставяне на отровни примамки в дивата природа е една от основните заплахи за дивия свят. БДЗП активно подпомага изграждането на институционален капацитет за борба и превенция на посегателствата над защитени видове. През лятото на 2021 г. бе утвърден Националният план за действие за борба срещу незаконното използване на отрови в дивата природа (2021 – 2030), разработен от БДЗП. Планът има утвърден протокол за действие при разследване на случаи на отравяне и е сведен до знанието на органите на МВР за приложение. Използването на отровни примамки в природата е забранено по силата на международното, европейското и националното законодателство.

Яка бяла риба  от „Жребчево“

Желязко Тодоров (на 39 г.), родом от с. Жеравна и живеещ в Сливен, хвана трофейна бяла риба от язовир „Жребчево“ от лодка – съобщи www.slrb.bg. Ето думите му за този февруарски ден: „Имахме намерение да отидем рано-рано на язовира, но се забавихме по разни причини и пуснахме лодката на вода с моя приятел бай Иван Кючуков от Ямбол чак към 10 часа. Утрото беше проспано. Вече имаше над 100 лодки в язовира. Това леко охлади ентусиазма ни, но решихме да  пробваме, пък каквото има да става, то ще стане. Доста време упорствахме, но без резултат. Някъде към 13 часа, когато бяхме на малко над 20 метра дълбочина, усетих удар. Засякох успешно и тръгна много тежко. Веднага разбрах, че рибата е голяма. Борихме се десетина минути, докато я издигнем, и след доста перипетии я качихме на борда. Взехме й веднага „мерките“: тази бяла риба тежеше 8,5 кг и беше дълга 1,05 м. Работех с класически джиг на дъното, а хищникът налетя на виолетов силикон 12,5 см Сrazy Predator на фирмата Crazy Bites. След като й се порадвахме, я върнахме обратно, за което направихме и кратък видео­филм. Това е мой личен рекорд за вида, от което съм много горд…“

Желязко Тодоров е бил изявен шаранджия, участвал е и в състезания по шарански риболов. Участва в зарибителни и екоакции по язовири в Южна България. От миналата година се е запалил по спининга. Влезли с лодка с негов приятел в язовир „Жребчево“ и това разпалило други риболовни страсти. Решил, че ще смени оборудването, и така започнал. Купил си лодка от Англия, после и друго оборудване и вече сменил приоритетите в риболова и се ориентирал към хищници.

Рекордни пъстърви

Както е известно, световният рекорд за балканска пъстърва е на риболовеца от Батак Атанас Латев. Невероятният късмет идва при него през 1980 г. на язовир "Голям Беглик" в Родопите. Впечатляващата риба била незабавно надлежно измерена и се оказало, че тежи 11.100 кг и е дълга 97 см. Още на следващата година тя събира възторга на посетителите на „Експо 81“ и именно там международна комисия установява, че тя е световен рекорд за своя вид. Атанас Латев е награден със златен медал и специална грамота.

Най-голямата пъстърва, улавяна във Франция, но от друг вид, е слука на Фредерик Занела – 1.6 м дължина и тегло 15.8 кг.