0

П равилната подготовка за разходка в планината, многодневното къмпингуване с приятели или преходът с висока трудност изискват специална екипировка. Тя трябва да бъде съобразена със сезона, метеорологичните условия и особеностите на избрания терен. Ето защо е нужно да отделите време, енергия и в някои случаи немалко средства, за да си гарантирате безопасно изминаване на всеки километър.

Гардероб

Макар мнозина да смятат, че на първо място любителите планинари трябва да се снабдят с облекло, то вече опитни мъже и жени са категорични, че покупката на точните за сезона обувки е стъпка №1. Не бива да допускате елементарни грешки, като например да залагате на зимни ботуши през топло време, както и на ниски маратонки през студените месеци. Обърнете внимание на вида подметка и височината, на материалите, послужили за изработка, и оценката, дадена на съответната марка. Редно е стелката да бъде с 0,5-1 см по-дълга от дължината на стъпалото ви. Никога не носете нови обувки за първи път, когато знаете, че походът ви ще бъде дълъг. Високата горна част е подходяща както за начинаещи опитни туристи, така и за хора, които имат травми на стъпалата и глезените. Ниското тегло, добрата вентилация и бързото ходене са част от предимствата. По отношение на цената предложенията варират от 50 лева до 2000 лева, изборът ви ще зависи не само от финансовото ви положение, но и от степента на ползване.

Съставянето на подходящ комплект също не е лека задача. Смята се, че е най-добре да се обличате в така наречения луков стил – той оставя достатъчно място за регулиране на броя на слоевете. През пролетта и ранната зима е препоръчително да носите термобельо, то отвежда влагата и успешно ви защитава от студа, полар или връхна дреха с цип и качулка, панталони и яке с мембрана, предпазваща от ниски температури и дъжд. В допълнение – подходящи чорапи, дъждобран и аксесоари като шапка, очила и ръкавици.

През лятото ви е необходима тениска с къс ръкав, долнище с подвижни крачоли, отново чорапи и шапка с козирка. Размерът и видът на туристическата раница зависят от дестинацията и времето, прекарано в планината.

Аксесоари

За да сте сигурни, че всичко ще премине безпроблемно, е необходимо да направите списък с важните за престоя аксесоари – фенерче, като задължително си набавите втори батерии, аптечка за първа помощ, въжета, карабинери, запалка, спрей срещу насекоми и слънцезащита. По желание – термос, чинии и прибори.

За финал – не забравяйте, че вашата раница е вашият кош. Пазете планината чиста!

Котки при лед

През зимата по-трудните маршрути изискват специална екипировка. Освен необходимия за сезона гардероб трябва задължително да вземете със себе си снегоходки при обилна покривка, както и така наречените котки при лед. Въпреки че на пръв поглед изглежда, че ще ви затруднят, повярвайте, че наличието им не само ще ви улесни, но ще допринесе за по-безопасната разходка под открито небе.