0

Н яколко различни варианта за приготвяне на постна леща намираме на gotvetesmen.com. Знае се, че лещата е една от най-полезните храни, богата на протеини, фибри, желязо, калий, магнезий, цинк и изобилие от витамини - тя неслучайно присъства на българската трапеза от прастари времена. От поне 8000 години човечеството приготвя храни с леща и тя се смята за едно от първите култивирани растения, изградило Стария свят. Що се отнася до лещата плакия, това великолепно и лесно ястие си е от най-характерните родни гозби. Няма как да се сбърка. Тънкостта на приготвянето е в предварителното накисване на лещата.

На плакия

Необходими продукти:

  • 1 1/2 ч.ч. леща
  • 4 с.л. олио или зехтин
  • 10 скилидки чесън
  • 1 с.л. оцет
  • сол на вкус
  • чубрица на вкус

Начин на приготвяне:

Почистете, измийте и накиснете лещата в студена вода за около 4 часа. Сварете я в 6-7 ч.ч. вода. Когато е почти готова, добавете солта, олиото, ситно нарязаните скилидки чесън, оцета и чубрицата. Оставете лещата да ври на тих огън още около десетина минути. Преди да я поднесете, я охладете.

Салата

Необходими продукти:

  • 160 г леща
  • 500 мл студена вода
  • 400 г червено цвекло
  • 2 стъка пресен лук
  • 4-5 стръка пресен магданоз
  • 4-5 стръка прясна мента или джоджен

За дресинга:

  • парче около 2 см джинджифил
  • 5 с.л. зехтин или олио
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте лещата под студена течаща вода и я сложете в тенджера. Сипете в нея водата и сложете на силен котлон. Щом заври, намалете температурата на умерена и варете лещата 20 минути. Трябва да омекне, но зърната да запазят формата си. Излейте водата и оставете лещата да изстине. Измийте цвеклото и в друга тенджерка сипете толкова вода, че да го покрие. Кипнете на силен котлон и веднага намалете температурата на умерена. Варете от 35 до 50 минути в зависимост от големината на главите. Извадете цвеклото от водата и го оставете да се поохлади. Обелете го и го нарежете на кубчета. Запечете лешниците в сух тиган на силен котлон за няколко минути, като разбърквате често. Сипете ги в кухненска кърпа и докато са топли, ги претрийте с нея, за да се отделят люспите. Нарежете ги на едро. За дресинга в съд, подходящ за пасатор, смесете всички продукти и ги пасирайте, докато се получи гладка смес. Смесете в голяма купа сварената и охладена леща, червеното цвекло и нарязаните на ситно лук, магданоз и мента (джджен). Полейте салатата с дресинга.

Кюфтета с булгур

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. червена леща
  • 1,5 ч.ч. ситен булгур
  • 1 връзка магданоз, нарязан ситно - 1,5 ч.ч.
  • 4-5 стръка зелен лук, нарязан - около 1 ч.ч.
  • 1/3 ч.ч. зехтин или олио
  • 1 средна глава лук
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 с.л. пюре от чушки
  • 1 яйце
  • сол
  • брашно за овалване
  • лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне:

Сложете лещата заедно с 1 1/2 чаша вода на котлона, покрийте тенджерата и оставете да се свари на бавен огън, докато водата се изпари напълно. Ако е необходимо, доливайте по малко вода, но внимавайте да не добавите прекалено много. Когато лещата се свари, отстранете от огъня и добавете булгура. Затворете плътно с капак или с домакинско фолио и оставете влагата от лещата да попие в булгура. Почистете магданоза и перата лук и ги нарежете на ситно. Нарежете на ситно и лука и го задушете до омекване в мазнината. Добавете доматеното пюре и пюрето от чушки. Прибавете зелениите към булгура и лещата, а след като изстине лукът - и него. С ръце внимателно оформете кюфтетата, като размерът им трябва да е като на малко по-голям орех - в противен случай при пърженето могат да се разкъсат. Внимателно ги оваляйте в брашно и изпържете в сгорещена мазнина.

На яхния

Необходими продукти:

  • 200 г (1 ч.ч.) леща
  • 750 мл (3 ч.ч.) вода
  • 80 мл (1/3 ч.ч.) олио
  • 1 морков
  • 1 глава кромид лук
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 с.л. стрита чубрица
  • 5-6 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Лещата се почиства от камъчета и пръст, след което се измива под течаща вода. Поставя се в голяма тенджера и се залива с водата. Лещата се вари, без да се посолява, 25-30 минути. Междувременно се прави запръжката. В тиган в сгорещена мазнина се запържват ситно нарязаните морков и лук до омекване. Поръсва се с червен пипер и запръжката се изсипва при лещата. Добавят се доматеното пюре и обелените скилидки чесън. Лещата яхния се посолява на вкус и се вари до готовност. След отстраняването й от огъня се поръсва с чубрица.