Н яколко различни варианта за приготвяне на постна леща намираме на gotvetesmen.com. Знае се, че лещата е една от най-полезните храни, богата на протеини, фибри, желязо, калий, магнезий, цинк и изобилие от витамини - тя неслучайно присъства на българската трапеза от прастари времена. От поне 8000 години човечеството приготвя храни с леща и тя се смята за едно от първите култивирани растения, изградило Стария свят. Що се отнася до лещата плакия, това великолепно и лесно ястие си е от най-характерните родни гозби. Няма как да се сбърка. Тънкостта на приготвянето е в предварителното накисване на лещата.
На плакия
Необходими продукти:
- 1 1/2 ч.ч. леща
 - 4 с.л. олио или зехтин
 - 10 скилидки чесън
 - 1 с.л. оцет
 - сол на вкус
 - чубрица на вкус
 
Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и накиснете лещата в студена вода за около 4 часа. Сварете я в 6-7 ч.ч. вода. Когато е почти готова, добавете солта, олиото, ситно нарязаните скилидки чесън, оцета и чубрицата. Оставете лещата да ври на тих огън още около десетина минути. Преди да я поднесете, я охладете.
Салата
Необходими продукти:
- 160 г леща
 - 500 мл студена вода
 - 400 г червено цвекло
 - 2 стъка пресен лук
 - 4-5 стръка пресен магданоз
 - 4-5 стръка прясна мента или джоджен
 
За дресинга:
- парче около 2 см джинджифил
 - 5 с.л. зехтин или олио
 - 1 ч.л. дижонска горчица
 - 1 с.л. ябълков оцет
 - сол и черен пипер на вкус
 
Начин на приготвяне:
Измийте лещата под студена течаща вода и я сложете в тенджера. Сипете в нея водата и сложете на силен котлон. Щом заври, намалете температурата на умерена и варете лещата 20 минути. Трябва да омекне, но зърната да запазят формата си. Излейте водата и оставете лещата да изстине. Измийте цвеклото и в друга тенджерка сипете толкова вода, че да го покрие. Кипнете на силен котлон и веднага намалете температурата на умерена. Варете от 35 до 50 минути в зависимост от големината на главите. Извадете цвеклото от водата и го оставете да се поохлади. Обелете го и го нарежете на кубчета. Запечете лешниците в сух тиган на силен котлон за няколко минути, като разбърквате често. Сипете ги в кухненска кърпа и докато са топли, ги претрийте с нея, за да се отделят люспите. Нарежете ги на едро. За дресинга в съд, подходящ за пасатор, смесете всички продукти и ги пасирайте, докато се получи гладка смес. Смесете в голяма купа сварената и охладена леща, червеното цвекло и нарязаните на ситно лук, магданоз и мента (джджен). Полейте салатата с дресинга.
Кюфтета с булгур
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. червена леща
 - 1,5 ч.ч. ситен булгур
 - 1 връзка магданоз, нарязан ситно - 1,5 ч.ч.
 - 4-5 стръка зелен лук, нарязан - около 1 ч.ч.
 - 1/3 ч.ч. зехтин или олио
 - 1 средна глава лук
 - 1 с.л. доматено пюре
 - 1 с.л. пюре от чушки
 - 1 яйце
 - сол
 - брашно за овалване
 - лимонов сок на вкус
 
Начин на приготвяне:
Сложете лещата заедно с 1 1/2 чаша вода на котлона, покрийте тенджерата и оставете да се свари на бавен огън, докато водата се изпари напълно. Ако е необходимо, доливайте по малко вода, но внимавайте да не добавите прекалено много. Когато лещата се свари, отстранете от огъня и добавете булгура. Затворете плътно с капак или с домакинско фолио и оставете влагата от лещата да попие в булгура. Почистете магданоза и перата лук и ги нарежете на ситно. Нарежете на ситно и лука и го задушете до омекване в мазнината. Добавете доматеното пюре и пюрето от чушки. Прибавете зелениите към булгура и лещата, а след като изстине лукът - и него. С ръце внимателно оформете кюфтетата, като размерът им трябва да е като на малко по-голям орех - в противен случай при пърженето могат да се разкъсат. Внимателно ги оваляйте в брашно и изпържете в сгорещена мазнина.
На яхния
Необходими продукти:
- 200 г (1 ч.ч.) леща
 - 750 мл (3 ч.ч.) вода
 - 80 мл (1/3 ч.ч.) олио
 - 1 морков
 - 1 глава кромид лук
 - 1 ч.л. червен пипер
 - 2 с.л. доматено пюре
 - 1 с.л. стрита чубрица
 - 5-6 скилидки чесън
 
Начин на приготвяне:
Лещата се почиства от камъчета и пръст, след което се измива под течаща вода. Поставя се в голяма тенджера и се залива с водата. Лещата се вари, без да се посолява, 25-30 минути. Междувременно се прави запръжката. В тиган в сгорещена мазнина се запържват ситно нарязаните морков и лук до омекване. Поръсва се с червен пипер и запръжката се изсипва при лещата. Добавят се доматеното пюре и обелените скилидки чесън. Лещата яхния се посолява на вкус и се вари до готовност. След отстраняването й от огъня се поръсва с чубрица.


















