0

В сяка котка има различен характер, така че решение, което върши работа при един домашен любимец, може да не е функционално за друг.

Можете да разберете как най-добре да „опитомите“ котката си само чрез проба и грешка. За целта трябва да се запасите с неизчерпаемо търпение. А ако искате домът ви да е безопасен и удобен за вашето животно, а вашите вещи и мебели да са непокътнати, опитайте тези съвети. Така и домът ще е цял, и котката – доволна.

1. Поставете специални мрежи на прозорците

Котките имат силен ловен инстинкт. Виждайки птица или пеперуда, която лети покрай нея, животното може да скочи след плячка. Освен това домашните любимци понякога губят равновесие и се плъзгат от перваза на прозореца или парапета. Последствията могат да бъдат сериозни – от белодробни наранявания и счупвания на кости до смърт. Обикновената мрежа против комари няма да попречи на скок - тя лесно може да бъде разкъсана от котешките нокти и преодоляна. Затова изберете мрежа от по-здрав материал или поръчайте комарник във фирма за щори.

Леко отвореният прозорец - особено вертикално - също не е безопасен. Любопитният домашен любимец може да се заклещи между касата и крилото. За съжаление, подобни ситуации понякога водят до смърт: опитвайки се да се освободи, котката се плъзга още по-дълбоко в кухината, вътрешните органи се компресират и кръвообращението се нарушава. Затова не оставяйте домашния любимец без надзор, когато проветрявате помещението.

2. Погрижете се за маникюра

„Маникюрът“ е естествен процес за котката. По този начин в дивата природа животните скъсяват ноктите си и маркират територията си. Но когато наблизо няма дървета, върху които могат да се „подострят“ на воля, котките пренасочват вниманието си към мебели, завеси и тапети. Драскалките (стъргалките) ще ви помогнат да запазите интериора - купете няколко и ги поставете на местата, към които вашият домашен любимец проявява най-голям интерес. Подлакътниците на дивана или стола трябва да бъдат защитени със специални покрития от сизал или зебло.