0

А ко обичате пластмасовите купешки домати, нямате грижа. Тази публикация не е за вас!

Но ако ви липсва истинският вкус на доматите, откъснати от градината непосредствено преди да накълцате салатата, още има възможност да се погрижите и да си отгледате собствена реколта. А нашето предложение е да съобразите това и с лунния календар. Ето кога да засеете доматите според него.

Време за засяване на разсад:

• за оранжерии – 10 – 25 март;

• за открит терен – 25 март – 10 април

Кога е най-подходящото време? Това е една от основните теми, върху която дебатират градинарите. Някои започват да сеят семена за разсад още в края на февруари - началото на март. Други чакат до края на март. Кой е правилният начин?

Всичко зависи от това къде ще растат доматите след това. Ако е в оранжерия, семената трябва да се засяват в средата на март. Ако е на открито - в края на март или дори началото на април. Можете да се ориентирате по времето на засаждане: до този момент разсадът трябва да е на 50-60 дни.

Благоприятните дни за сеитба на семена от домати за разсад според лунния календар: 7, 14 - 24, 31 март, 3, 10, 12 - 16, 19 - 23, 29 април.

Почва

Най-добрият вариант за засаждането на доматите е смес от торф и хумус в съотношение 2:1. Полезно е да добавите литър буркан пясък към кофа с такава почва. И торове: 2 супени лъжици двоен суперфосфат, 1,5 супени лъжици урея, 1 супена лъжица калиев сулфат и 1 чаша пепел.

Посейте семената на дълбочина 1-2 см.

Пикиране

Градинарите спорят и по този въпрос, но смисълът е много прост. Ако прищипете централния корен на домата, той започва активно да развива странични корени, храстът образува мощна коренова система, която може да абсорбира повече хранителни вещества. И колкото по-добро е храненето, толкова по-висока е реколтата.

„Доматите достигат пика си, когато разсадът образува първата двойка истински листа“, казва агрономът-селекционер Светлана Михайлова. – Растенията се изкопават от сандъчето или се изваждат от кофичката, като пръстта от дъното на буцата се отстранява внимателно, за да се покаже главният корен. Реже се с една трета. След това доматите се разсаждат в отделни кофички (ако са расли в сандъче) или в по-големи саксии.

Подрязването на корените се извършва с обикновен нож: пръстта в сандъчето се разрязва надлъжно и напречно, все едно е пай. В този случай разсадът трябва да е в центъра на всяко „парче“. По време на растежа на разсада е полезно да се извършат 2-3 такива операции. Първият - когато разсадът образува втори истински лист, а последният - 4 - 8 дни преди засаждането на открито. Подрязаните странични корени произвеждат нови малки клони. В резултат на това зоната на контакт между корените и почвата се увеличава значително. „Това означава, че доматът ще получи още повече хранителни вещества”, обяснява агрономът Светлана Михайлова.

Благоприятните дати за пикиране на доматения разсад според лунния календар са: 15 - 18, 24 март, 17 - 18, 22, 28 април.

Проблеми

Има няколко проблема, които възникват при отглеждането на разсад от домати. Нека ги разгледаме подробно.

Защо разсадът става тъничък и нефелен и как да го поправите?

Има две причини за това:

1. Няма достатъчно светлина. На южните и източните прозорци разсадът от домати обикновено има достатъчно светлина, но на северните и западните прозорци се нуждаят от осветление - подходящи са специални фитолампи, които се продават в градински центрове. Доматените насаждения трябва да бъдат осветени 12 часа на ден, например от 8.00 до 20.00 часа. Липсата на светлина кара разсада да се „протяга“ към слънцето.

2. Твърде горещо е. Оптималната температура за доматен разсад е 18 – 19 °C. Ако апартаментът е по-топъл, а това обикновено е така, разсадът твърде бързо ще израсне, преди времето да е подходящо да се пренесе в градината. Има само един изход - проветряване на помещенията.

Има обаче още един трик - диво растящите разсади могат да бъдат „успокоени“ със суперфосфат (2 супени лъжици на 10 литра вода). Поливайте на всеки 2 седмици.

Директно

Малко хора знаят, но доматите могат да се отглеждат без разсад - посейте семената директно на открито или в оранжерия. Но не всички домати са подходящи за това. Само ранните сортове могат да се отглеждат без разсад. Засяват се в края на април, след 20-ти. Благоприятните дни за засаждане на разсад от домати в оранжерия според лунния календар са: 16, 20, 22 - 23, 29 април, 10 - 13, 16, 18 - 19, 21 май.

Може ли да се отглеждат от собствени семена?

Да, може. Доматите са самоопрашващи се растения, самите те не се кръстосват със съседите си, така че сортовете запазват всички характеристики на родителите си. Разбира се, ако не са от хибридните сортове, за които това не важи.

Друг въпрос, който често се задава е могат ли да се засяват домати и преди преди зимата? Да, има такава технология. В този случай те се засяват на открито през октомври, веднага след първите слани. Но не се посяват семената, а целият плод. В същото време те трябва да бъдат засадени на такава дълбочина, че от върха на плода до повърхността на почвата да има 10 см. За зимата такива култури се мулчират със сухи листа на слой от 10 - 15 см.

Схема на засаждане

• високи и среднорастящи сортове – 70х35 см;

• нискорастящи и стандартни сортове – 60х30см

Дълбочина на полагане на семената: 1,5 – 2 см

Предшественици:

• добри – грах, фасул, краставици, лук, моркови, зеле;

• лоши – картофи, домати, чушки, патладжани

Местоположение: Добре осветена (слънчева) зона

Автор: Цвета Дилова