0

М айсторите на суровата туршия вече са запретнали ръкави и пълнят бидоните. Така ще посрещнат новогодишните празници с готова продукция. Която пие много, ама много ракия.

Днес ви споделяме някои малки тайни за успешна туршия. За да не обърнете бидона със скъпите зеленчуци, както направих аз миналата година. Вътре имаше толкова сол, че направо горчеше.

От мен да знаеш – чаша сол, за предпочитане морска, чаша оцет и 14 чаши вода. Така ми каза Мария, от която винаги искам съвети. А ето и какво казва по въпроса „Веселият готвач“.

За бидон 20 л:

• около 10 кг зеленчуци (количествата на отделните продукти са по предпочитание на домакинството)- зелени домати, чушки сиврия, карфиол, моркови, краставички корнишони, зеле

• около 10 л вода

• по 30-35 г морска сол на 1 л вода

• листа целина (стръкове пресен копър)

• корен хрян

• парчета дюля, ябълка

• 1 ч.л. синапено семе

Начин на приготвяне

Избират се здрави зеленчуци. Чушките и доматите е желателно да престоят няколко дена, за да се изберат най- здравите и хубави от тях. Доматите ги предпочитаме *избистрени*, т.е. леко да са започнали да светлеят.

Зеленчуците се почистват и измиват много добре.

- морковите се почистват с четка и ако са големи може да се нарежат на парчета;

- на чушките се отрязват дръжките на около 1 см от основата и се надупчват с дебела игла на 2-3 места около дръжката, за да влезе там от саламурата;

- по същият начин се надупчват и доматите;

- карфиолът се разделя на розички;

- зелето се нарязва на големи резени;

Зеленчуците се подреждат в бидона, като се реди от всичко по малко. На няколко места се поставят листа (стръкове) целина или стръкове копър, нарязаните на парчета корен хрян, дюля и ябълка и синапеното семе, вързано в марлено или тензухено вързопче.

Следващата процедура е като при киселото зеле:

Върху така наредените зеленчуци се поставя решетка (дървена; изплетена от лозови пръчки или готова пластмасова) и върху нея гладък речен камък, предварително добре измит и преварен около 15 минути.

Зеленчуците се заливат със саламура, приготвена от студена вода с разтворената в нея морска сол (този път разтворих по 30 г сол на л вода и беше добре - не много солено). Това го правим на етапи, като за този обем на бидона в 6-7 л вода разтваряме съответното количество сол. След това прибавяме по л вода, така че да бъде поне 10 см над решетката, за да останат зеленчуците добре потопени в саламурата, като в последния л разтваряме остатъка от необходимото съответно количество сол.