0

В се повече украински дронове поразяват цели в Русия. На покрива на сградата на руското министерство на отбраната е монтиран зенитен ракетно-артилерийски комплекс "Панцир-С1".

Това е последната модификация на руската ПВО система, усъвършенствана специално за работа с по-малки обекти и дронове. Как е възможно тя да пропусне апарат, който лети на 200 метра от нея? Украинските дронове явно са се движили по такава траектория, че да се окажат под радара и той да не може да ги засече, обяснява пред рускоезичния тв канал на „Свободна Европа“ авиационният експерт Валерий Романенко. "Диаграмата на излъчване на радара може да бъде изобразена като капка под ъгъл спрямо хоризонта. Ако обект лети на средна височина, той се вижда на стотици километри. Колкото по-ниско лети, толкова по-трудно е за радара да го забележи", казва той.

Предимството на дрона е, че може да се променя височината на полета и траекторията му - спускане, заобикаляне, изкачване (за да не се удари в дървета). Колкото по-сложна е траекторията, толкова по-големи са шансовете за поразяване на набелязаните цели. Украйна вече има над 20 вида дронове. Двигателите на някои от тях позволяват да прелитат над 1000 километра. Комплексът С-400 също така притежава и оборудването Rosehip-AERO (средства за радиоелектронна борба), което се включва автоматично - веднага щом радарът на комплекса открие цел. Работи в два режима. Първият изкривява GPS сигналите. Московчани често се оплакват, че когато карат по околовръстното, джипиесът им показва грешна локация. Дронът поддържа връзка със спътника за правилна навигация, за да лети по зададена траектория. Комплексът потиска тази връзка и му дава съвсем други координати. "Тези дронове всъщност не са в състояние да унищожат цяла сграда. Но това са предупредителни машини, които начертават маршрути, така че по-мощни дронове да могат да ги следват, ако е необходимо", казва Валерий Романенко.