0

Е дуард Патрик Франсис Игън (26 април 1897 г. - 14 юни 1967 г.) е легендарен американски спортист, спечелил златен медал както на летните, така и на зимните олимпийски игри в различни дисциплини. Името му е отбелязано в два спорта - бокс и бобслей.

Вдясно: Игън в Лондон през 1923 г.

 Вдясно: Игън в Лондон през 1923 г.
Twitter/Уикипедия

Роден в скромно семейство в Денвър, Колорадо, той завършва гимназия Лонгмонт и посещава колеж в университета в Денвър за една година. Сръчен е с юмруците и по това време печели титлата в западната средна категория. По време на Първата световна война той е артилерийски лейтенант и е шампион в средна категория на американските експедиционни сили. След войната посещава Йейлския университет. През 1919 г. той печели титлата на AAU в тежка категория. След като завършва Йейл през 1921 г., Игън посещава юридическия факултет на Харвард и Оксфордския университет. През 1923 г. той печели титлата в тежка категория на Аматьорската боксова асоциация.

Американският олимпийски боксьор Еди Игън (1897 - 1967, вдясно) в спаринг с маркиза на Клайдсдейл (Дъглас-Хамилтън, 14-и херцог на Хамилтън, 1903 - 1973), около 1925 г.

 Американският олимпийски боксьор Еди Игън (1897 - 1967, вдясно) в спаринг с маркиза на Клайдсдейл (Дъглас-Хамилтън, 14-и херцог на Хамилтън, 1903 - 1973), около 1925 г.
gettyimages

През 1920 г. той се състезава като боксьор на Летните олимпийски игри през 1920 г. в Антверпен и печели златния медал в полутежка категория. Той също така се състезава на Летните олимпийски игри през 1924 г. в Париж, но този път като тежка категория. Не печели медал, след като губи по точки в първия кръг от Артър Клифтън.

Завръщане

Игън се завръща на Олимпиадата осем години по-късно, този път като член на бобслейния екипаж на Били Фиске, който успява да победи на Зимните олимпийски игри през 1932 г. в Лейк Плесид.

Еди Игън спечели златен медал в бокса на Олимпийските игри в Антверпен през 1920 г. и си взе почивка по средата на живота си, за да спечели златото на Зимните олимпийски игри в Лейк Плесид през 1932 г. в единственото състезание по бобслей в живота си.

 Еди Игън спечели златен медал в бокса на Олимпийските игри в Антверпен през 1920 г. и си взе почивка по средата на живота си, за да спечели златото на Зимните олимпийски игри в Лейк Плесид през 1932 г. в единственото състезание по бобслей в живота си.
usopm.org

Игън става първият от шестимата олимпийци с медал както на зимните, така и на летните игри, следван от Джейкъб Тулин Тамс (Норвегия), Криста Лудинг-Ротенбургер (Източна Германия), Клара Хюз (Канада) и Лорин Уилямс (САЩ). Еди Алварес се присъедини към Игън и Уилямс през 1920 г. като единствените американци, спечелили медали както на зимните, така и на летните олимпийски игри. Игън е един от двамата състезатели, спечелили злато и в двата олимпийски сезона (другият е Гилис Графстрьом, чието единствено злато през лятото е във фигурното пързаляне).

Сватба

През 1927 г. Игън се жени за Маргарет Колгейт, която е член на семейството, основало Colgate-Palmolive. През 1932 г. той е приет в адвокатската колегия на Ню Йорк и започва кариера с частна практика. Той прекарва пет години като помощник-прокурор на Съединените щати за Южния окръг на Ню Йорк, преди да се присъедини към военновъздушните сили на армията на Съединените щати. По време на Втората световна война той служи в командването на въздушния транспорт и посещава почти всяко място, където армията има самолети. Той се пенсионира с чин подполковник и получава множество отличия.

След войната Игън е назначен за председател на Атлетическата комисия на щата Ню Йорк. Той подава оставка през 1951 г., за да се съсредоточи върху адвокатската си практика.

Еди Игън поставя световен рекорд за най-бързо околосветско плаване от редовни авиокомпании на 13 декември 1948 г. Той изминава 20 559 мили, спирайки на 18 различни станции, и побеждава предишния рекорд с 20 часа и 15 минути.

Умира на 70-годишна възраст в Ню Йорк и е погребан в гробището Greenwood Union.

Гробът на Еди Игън в гробището Greenwood Union, Ню Йорк.

 Гробът на Еди Игън в гробището Greenwood Union, Ню Йорк.
Уикипедия

В заледен улей

Бобслей е зимен спорт, провеждан в заледен улей със специални шейни (които носят същото име) за двама или четирима състезатели.

Според легендата бобслеят като спорт се появява през 1888 година в Санкт Мориц, Швейцария, където английски турист съединява две ски, за да се спусне по снежен хълм.

Първият клуб по бобслей е създаден през 1897 година в Санкт Мориц, Швейцария. Първата писта е създадена там през 1903 година. В годините до 1914 състезания по бобслей се провеждат на естествени улеи из Европа. Трасета се появяват в Швейцария, Австрия, Румъния и Германия. Сред любителите на спорта са много европейски благородници.

Първите състезателни шейни са с дървени ски, които скоро са заменени с метални.

Международната федерация по бобслей и тобоган (на френски: Fédération internationale de bobsleigh et de tobogganing (FIBT) е създадена през 1923 година. През следващата година състезание по бобслей е част от програмата на първите зимни олимпийски игри в Шамони, Франция. Там се провежда състезание с четириместен бобслей. През 1928 г. еднократно е заместен с петместен. На зимните олимпийски игри в Лейк Плесид, САЩ, през 1932 към програмата е добавено състезание с двуместен бобслей.