0

На 20 февруари 2024 г. в Германия на 63-годишна възраст почина бившият състезател на националния отбор по футбол Андреас Бреме. Заради своето спокойствие и хладнокръвието си на терена по време на активната си състезателна кариера Бреме често биваше наричан „човекът със стоманените нерви“. Той причиняваше сериозни неудобства на нападателите, които трябваше да се изправят срещу него без значение на тяхната класа.

За разлика от други немски футболни звезди като Франц Бекенбауер, Карл Хайнц Румениге или Тони Шумахер, Бреме не е сред онези немски футболисти, превърнали се в идоли на милиони подрастващи по целия свят. Това обаче е нормално, като се има предвид, че той не е нападател, а е дефанзивен халф и не вкарва, а предотвратява голове. А защитниците много по-рядко от нападателите стават обект на възхищение и подражание. В Германия обаче, до последните дни от живота си Андреас Бреме е идол на няколко поколения футболни запалянковци. И това никак не е случайно. Защото именно той е „виновникът“ за спечелването от страна на Германия на световната купа и титла по футбол през 1990 г. в Италия.

Андреас Бреме е роден на 9 ноември 1960 г. в Хамбург. Подобно и на други футболни звезди, той започва кариерата си в неизвестния клуб „Бармбек Уленхорст“ в родния си град. На 20 години преминава в отбора на Саарбрюкен, а само година по-късно щастието му се усмихва и той вече е състезател на елитния „Кайзерслаутерн“ в Първа Бундеслига.

Феноменално

В състава на „лаутерите“ Бреме прекарва най-много време, от 1981 до 1986 г. Участва в 154 мача и има записани на своята сметка цели 34 гола. Това е феноменално, като се има предвид, че все пак той е дефанзивен халф, а не централен нападател и че неговата задача на терена е по-скоро да предотвратява головете във вратата на собствения си отбор. През 1986 г. Бреме преминава в състава на гранда „Байерн“ Мюнхен, където обаче изкарва само две години. Но и тук статистиката е доста впечатляваща – 59 мача и 7 гола. През 1988 г. „баварците“ продават безкомпромисния защитник на друг европейски гранд „Интер“ Милано, като с това започва неговата кариера извън Германия. Тя обаче не продължава дълго време. За четири години при „нерадзурите“ Бреме изиграва 116 мача и има регистрирани 11 гола. За мнозина чужденци участието в италианското калчо е сериозно предизвикателство заради твърдия футбол тип „катеначо“, който се играе там. За един германски футболист обаче това не е проблем, тъй като по твърдост германският футбол не отстъпва особено на италианския. С „Интер“ той става шампион на Италия за 1989 г. и печели Купата на УЕФА през 1991 г. През 1992 г. Андреас Бреме е продаден на испанския „Сарагоса“, но там изкарва само един сезон, след което отново се завръща оттам, откъдето тръгва професионалната му футболна кариера, в клуба на „Кайзерслаутерн“. Тук прекарва пет години, от 1993 до 1998 г., като става шампион на Германия през 1997-1998 г. и печели купата на страната през 1996 г. За тези пет години халфът навърта 120 мача и регистрира 9 гола въпреки вече напредналата си възраст. В клубните отбори, в които играе Бреме, има общо 509 мача с 65 гола. Наред с това обаче в продължение на едно десетилетие, от 1984 до 1994 г., той е несменяем състезател в националния футболен отбор на Германия. В него той има записани 86 мача и 8 гола, като половината от головете са в изключително важни срещи от световни първенства.

Зрелище

„Златен“ се оказва неговият гол на Световното първенство в Италия през 1990 г. на финала в мача срещу Аржентина. През целия мач двата отбора предлагат на зрителите един бърз, динамичен и агресивен футбол. Пет минути преди края на срещата всичко отива към продължения и евентуално дузпи, които да определят 14-ия световен шампион по футбол. В 85-ата минута обаче реферът свири дузпа за Германия. Традиционният изпълнител на 11-метровите наказателни удари в немския отбор е Матеус. В този случай обаче зад топката застава Бреме. Срещу него в рамките на аржентинската врата е Гойкоечеа, признат специалист по хващане на дузпи. С хладнокръвие, присъщо на един централен нападател, какъвто той не е, Бреме залага топката и я насочва към левия ъгъл. Топката е в мрежата, Гойкоечеа е матиран, а цяла Германия изпада в екстаз. Самият Бреме по-късно споделя: „Много хора казваха, че Матеус ми е дал тогава да бия дузпата, за да попадна в обективите и да обера славата. Но това е супер нелепо. Няма нищо подобно и не е честно и справедливо това да се твърди. Винаги сме имали 3-4 равностойни изпълнители на дузпи. В конкретния случай Лотар не искаше да бие дузпата, защото на полувремето си беше сменил бутонките и не се чувстваше сигурен. А това изпълнение беше за нас в онзи момент много важно. Ако не бях вкарал дузпата, може би нямаше да станем световни шампиони. Четири години по-рано, през 1986-а, Аржентина заслужено стана световен шампион, след като ни победи на финала в Мексико. Но през 1990 г. ние бяхме по-добрите и щеше да е незаслужено да не спечелим световната титла.“

Треньор

След прекратяването на активната си състезателна кариера Андреас Бреме се отдава на треньорска работа. От 2000 до 2002 г. е старши треньор на „Кайзерслаутерн“, а след това на „Унтерхахинг“ и на „Щутгарт“ като помощник-треньор. Докато е начело на „лаутерите“, той поставя своеобразен рекорд в Първа Бундеслига, като печели всичките седем срещи на тима от началото на сезона. След смяната на ръководството на „Кайзерслаутерн“ Бреме също подава оставка в знак на солидарност с бившия президент на клуба Юрген Фридрих.

За спортните си постижения Андреас Бреме е носител на германския Кръст за заслуги.

Дори и след като прекратява треньорската професия, бившият национал е представител на Германския футболен съюз в секцията му за работа с деца и младежи.

На 20 февруари 2024 г. 63-годишният бивш национал получава сърдечен арест в дома си в Мюнхен. Според съобщенията от световните информационни агенции той е приет в болница близо до дома му, но се оказва, че спешната помощ и там е пристигнала твърде късно. Въпреки усилията на лекарите Бреме почива от инфаркт.

Послания

Новината за смъртта му бързо обиколи целия свят и предизвика вълна от емоционални послания. „Андреас Бреме беше един от най-великите и най-добри футболисти в историята. Германският футбол му дължи безкрайно много. Неговите стоманени нерви и сила в битките, неговите центрирания и подавания, всичко това го караше да изпъква. Той ни даде много радост и много страхотни моменти“, написа президентът на Германския футболен съюз Бернд Нойердорф. „Днес е черен ден за футбола. Без време си отиде една истинска легенда! Един истински световен шампион! Винаги ще помня мачовете си срещу Андреас Бреме. Два пъти ме победи в двубоите ЦСКА срещу „Байерн“ Мюнхен през 1987 г. Незабравим за всички ни ще остане четвъртфиналът България – Германия в Ню Йорк. Бреме беше един от най-железните защитници във футболната история! Почивай в мир, приятелю“, написа в официалната си страница във Фейсбук Христо Стоичков.