0

Д ори и най-добрите във футбола стигат до момент, в който трябва да сложат край на кариерата си. Някои не могат да преодолеят шока от това, че ще им се наложи да се занимават с нещо различно. Други се справят в новото поприще, при това много успешно.

Продължаваме статията, с която стартирахме в предишния брой на „Златно време“, за да видим с какво друго могат да се отличат „ритнитопковците“, особено когато са записали имената си със златни букви в историята на футбола.

Рали

С автомобилизъм избира да замени футбола бившият френски футболист Фабиен Бартез. През 2014 г. той дори участва в състезанието „24 часа на пистата Льо Ман“ и го завършва.

Фабиен Бартез се насочи към автомобилизма.

 Фабиен Бартез се насочи към автомобилизма.
Getty Images

В сферата на музиката пък избира бъдещата си реализация шотландският футболист Пат Невин, бивш играч на гранда „Челси“. Макар да успява да запише и цели 30 мача с националния отбор на Великобритания, Невин така и не успява да се превърне в звезда. След като приключва с футбола, той става диджей в лондонски музикален клуб.

Пат Невин стана диджей.

 Пат Невин стана диджей.
Getty Images

Тази професия избира и испанецът Гайска Мендиета. С шоубизнеса е свързана втората професия на вратаря на Исландия Ханес Холдорсон. Когато не пази вратата на родината, той си изкарва хляба със създаване на видеоклипове. А един от не толкова известните бивши футболисти, Джон Чидози“ от „Тотнъм“ пък стартира бизнес с детски увеселителни паркове и надуваеми замъци.

Вини Джоунс изгря като звезда на екрана.

 Вини Джоунс изгря като звезда на екрана.
Getty Images

Света на киното пък избраха някои от известните бивши футболни звезди – като се почне от Вини Джоунс и се завърши с Франк Лебьоф, който дори беше номиниран за „Оскар“ за поддържаща роля.

Проповеди

Сред бившите футболисти има и такива, които се отдават на някои наистина необичайни и странни професии и занимания. Гавин Пийкок е известен на любителите на английския футбол от 80-те години. Състезател на „Челси“ и „Нюкясъл“. Когато като старши треньор на „Стамфорд Бридж“ идва Роберто ди Матео обаче, Пийкок минава в девета глуха и е закотвен твърдо на резервната скамейка. Това не му се нрави и той просто напуска отбора и зарязва футбола. От Лондон се връща отново в родната си Канада, където става пастор.

Митничар

Не по-малка интересна професия има и нападателят на футболното джудже Гибралтар Рой Чиполина. Извън футбола той е митничар на границата с Испания. Колегата му Карма Шедруп от националния отбор на Бутан е пилот на самолет. А шведът Клас Ингесон пък е дървосекач.

Звездата на Гибралтар - Рой Чиполина, по професия е митничар.

 Звездата на Гибралтар - Рой Чиполина, по професия е митничар.
Getty Images

„Черешката на тортата“ обаче очевидно е за Хесус Рубио, полузащитник на националния отбор на Андора, който по професия е овчар. Мениджърът на националния отбор на Андора Марк Ребул предупреждава хората да не се подиграват с професиите на неговите играчи, защото те нямат средства, за да могат да си позволят да се занимават само с футбол. „Футболистите ни не могат да тренират всеки ден. Те са аматьори, които обичат футбола, но имат и други професии. Ето Рубио пасе крави и овце и това изобщо не трябва да е повод да шеги“, коментира треньорът.

От гетото

Безспорно най-уникална обаче е метаморфозата на либерийската футболна звезда Джордж Уеа. Роденият през 1966 г. в гетата на столицата Монровия футболист започва кариерата в родината си. Само три години по-късно той вече е забелязан от футболните емисари и е привлечен във френския „Монако“. Следва една сравнително кратка, но много интензивна кариера. В периода от 1988 до 2001 г. Уеа минава през някои от най-силните европейски грандове: „Монако“, „Пари Сен Жермен“, „Милан“, „Манчестър Сити“ и „Челси“, преди да завърши кариерата си в арабския „Ал Джазира“ през 2001-2003 г.

Джордж Уеа стана политик и през декември 2017 г. даже бе избран за президент на Либерия.

 Джордж Уеа стана политик и през декември 2017 г. даже бе избран за президент на Либерия.
Getty Images

След това Джордж се връща в родината си, където работи като треньор и спонсор на националния отбор, но така и не успява да класира отбора за световно първенство. През 1995 г. е обявен за Футболист на годината на ФИФА, Африкански футболист на годината и носител на Златната топка. След като се отказва от футбола, Джордж Уеа решава да се насочи към политиката. През 2005 г. той губи битката в президентските избори в Либерия, но 12 години по-късно вече е избран съвсем законно за държавен глава на африканската държава.

С политика избира да се занимава и бившият руски национал Роман Павлюченко. Той е част от управляващата партия на президента Владимир Путин „Единна Русия“, но засега особени лични успехи и изяви в политиката бившият футболист няма.