0

В сяка майка и всяка баба е практикувала този странен спорт - да накараш детето да яде храна, от която на теб самата ти се повръща. Но пък е питателна и полезна.

В този момент пред много от читателите на „Златно време“ изниква образа на купата с грис или сутляш, която неизменно сервираха навремето в детските градини. Е, за да не ви е толкова гадно, си представете цяло корито с грис. И вие се гмуркате в него. За целта обаче трябва да се разходите до Сейнт Джордж, Южна Каролина, САЩ. Там се провежда Световният фестивал на царевичната каша. Населението на този град е малко над 2 хиляди души. Тези хора обаче консумират най-много царевична каша в света на глава от населението. Рекордът е заявен през 1985 г. от управителя на местния супермаркет Piggly Wiggly Бил Хънтър, на когото доставчиците казали, че Сейнт Джордж трябва да внася много повече царевично брашно от други градове.

Така се появява фестивалът. Продължава три дни. Едно от най-интересните събития там е състезанието по плуване в каша. Участниците се гмуркат в басейн с грис. Всеки има десет секунди, за да събере възможно най-много от плътното вещество. Състезателите се претеглят преди и след плуването. Победител е този, на който му остане най-много каша.

Гмуркане в царевичен грис

 Гмуркане в царевичен грис

Има много начини да постигнете най-добри резултати в това състезание. Повечето състезатели се опитват да напълнят джобовете и ръкавите си с каша. Някои носят яке с качулка, която служи и като чанта за плячка. Най-ефективният метод е този на шампионката от 2015 г. Тифани Макгир: тя обува широки панталони с тиранти и събира в тях почти 30 килограма каша.

Църква

Според легендата през 1445 г. една пекарка толкова бързала да отиде на църква, че се втурнала от къщата с тиган в ръце, обръщайки палачинката, която се готви. Това състезание започва да се повтаря в цяла Англия. Палачинки се предлагат в големите градове и малките села, в задните дворове и оживените улици, както и в университетите Оксфорд и Кеймбридж.

Понякога участниците в състезанието са принудени да носят дамски поли и блузи, а в други случаи - готварски шапки. На някои места в състезанието могат да участват само жени, на други всички. Понякога в надпреварите за набиране на пари за благотворителност участват високопоставени служители и политици. Правилата са прости: трябва да бягате възможно най-бързо и трябва да обърнете палачинката.

Някои състезания предоставят на участниците тигани, докато други изискват да носите свои собствени. Формата на тигана няма значение, но според уебсайта на Хертфордския колеж в Оксфорд уокът има „значителни аеродинамични недостатъци“.

Кашкавал

Куперсхилска надпревара - това кашкавалено състезание е кръстено на Cooper Hill близо до Глостър, Англия, където се провежда всяка пролет. Правилата са прости: четирикилограмова пита сирене Глостър се търкаля по склона и участниците в състезанието трябва да я хванат. Победителят всъщност получава сиренето. На теория победител е този, който хване кълбото, но то се ускорява до 100 километра в час, а шансовете за това са нищожни, така че е достатъчно да изпреварите останалите участници в състезанието.

Гонене на кашкавалена пита

 Гонене на кашкавалена пита
officialcheeserolling.com

През 2009 г. властите забраниха състезанията със сирена, тъй като участниците и зрителите често получаваха травми. Това обаче не спря местните жители. Състезанието все още се провежда всяка година, а участниците в него редовно попадат в болници. През 2013 г. тежкото парче сирене беше заменено с реплика от пяна, за да се намалят нараняванията при състезания.

Първоначално в състезанието участваха само жители на село Брокуърт, разположено близо до хълма. Сега хората идват тук от цял свят. Състезанието се провежда ежегодно в последния понеделник на май.

Пюре

Картофеното пюре може да не е толкова популярно ястие за борба като желето или спагетите. Но фестивалите в Минесота, Южна Дакота и Мейн го използват.

Мачовете по борба в картофено пюре се провеждат в платнени басейни. Спецификата може да варира в зависимост от фестивала, но обикновено победителят е този, който може да нокаутира опонента. След приключване на състезанието пюрето се дава на добитъка.

Борба в картофено пюре

 Борба в картофено пюре
Potato Blossom

Борците често се обличат в цветни костюми и правят истинско шоу за публиката. Световният рекордьор в това състезание е на Стив Гратен Барон, който спечели четири победи на състезания в Барнсвил и Кларк, Южна Дакота, от 2006 до 2008 г.

Състезания по борба в пюре се провеждат във Форт Феърфийлд, Мейн, в Кларк, Южна Дакота и в Барнсвил, Минесота.

*Следва продължение