0

Д нешният българин търси оправдание във все по-краткия си живот в несигурното и напрегнато всекидневие, спорната медицина и световните катаклизми. 

Но и в миналото е имало войни, мизерия и неравноправие. Лекарите също са били кът. Това не е попречило на Кръстю Илянов от някогашното плевенско село, а днес град Пордим, да диша въздуха в три столетия. Той доживява „на акъла си“ 128 години?! Рекорд, който може би и в Европа не е подобряван!

Житие

Благословеният с дълголетие дядо Кръстю е роден през далечната 1785 г. Родното му място Пордим днес е градче с близо 6000 души население. Пълното му име е Кръстю Бешев Илянов.

Последната снимка на опълченеца Кръстю Илянов

 Последната снимка на опълченеца Кръстю Илянов
Архив

В младите си години чумната епидемия през 1803 година го подминава, но пък става свидетел на разпространението на Паисиевата „История славянобългарска“. Вече на достолепна възраст, той е съпричастен  към извоюването на самостоятелна българска църква, също е съвременник на турските зверства през  Априлското въстание.

Живее и във времената на Руско-турската война, Освобождението от 1878-а, Съединението на 6 септември 1885-а и обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 година. Дядо Кръстю склопва очи в началото на Междусъюзническата война на 128-годишна възраст през 1913 година.   

Картичка

Името на дядо Кръстю Илянов става популярно не само в Плевенско и България, но и в цяла Европа, когато през 1910 година, по случай 125 години от рождението му, от Главна дирекция на пощите и телеграфите  (днешните Български пощи), отпечатват специална картичка с неговия лик. На картичката е написано: „Дядо Кръстю Бешев  Илянов, роден през 1785 година в с. Пордим.

Преживял през XVIII-XIX-XX столетия. Снимката е по случай 125-годишен юбилей от рождението му, навършено през 1910 година“. По тази снимка в Германия изготвят 1000 пощенски картички, че това е най-възрастният установен столетник в целия континент.

Картичките се разпространяват в цяла Европа. Част от тях са изпратени и се съхраняват в пордимския музей. Те са размножени и се подаряват  като сувенири за посетителите.

Краевед

До наши дни достигат оскъдни подробности за живота на българския столетник рекордьор. Писателят краевед и колекционер Любомир Буковски споделя в книгата си „Плевен - среща с миналото 1877-1944″, че дядо Кръстю е хрисим и уважаван човек в селото си.

Приживе се занимава основно със земеделие, не обича да стои без работа, не обича също караниците и дрязгите между съселяните си. Въпреки тежките времена на епидемии, войни и глад, дядо Кръстю не поема пътя на емигрантството, каквито вълни има и тогава. Той остaва в родното си място, за да съхранява родовата си  памет и принадлежност.

Писателят краевед Буковски попада на най-стария българин, след като разглежда важни и малко познати документи и фотографии, ровейки се в  родните архиви. Книгата „Плевен - среща с миналото 1877-1944″ е издавана два пъти, през 2007 и  2014 година: "Сред интересните фотоматериали не мога да пропусна и този, свързан с пордимчанина дядо Кръстю Бешев Илянов, който е починал на 128 години през 1913 г.

Когато е бил на 125 години, той е заснет и по тази снимка в Германия изготвят 1000 пощенски картички, част от които са изпратени в пордимските музеи като сувенири за посетителите. Дядо Кръстю е стъпвал по земята на България, дишал е въздуха й в годините на три столетия...“, пише Любомир Буковски в книгата си. 

Мадан

Рекордът между българските жени държи столетницата баба Фейме Хасанова от махалата Яновска, край град Мадан. Баба Фейме е родена на 14 април 1879 г. - два дни преди приемането на Търновската конституция. За последен път Фейме Хасанова става майка на 62-годишна възраст. Наследници са й 16 внуци, 17 правнуци и 3 праправнуци.

Баба Нурие

 Баба Нурие
Архив

Нейният съпруг също е столетник - умира на 105-годишна възраст. На 31 март 1998 г. родопчанката отпразнува 119-ия си рожден ден всред многолюдната си челяд от живите й двама синове, внуци, правнуци и пра-правнуци. Майка е на  пет деца, а надживява трима от синовете си.

Столетницата рекордьор почти не е мърдала от 200-годишната каменна къща, строена някога от нейния дядо.  Няколко месеца след 119-ия си рожден ден баба Фейме отлита в отвъдното.

Спор

През 1996 година тогава 117-годишната баба Фейме е българският кандидат за приза най-стара жива жена в свeта. Тя несправедливо е лишена от рекорда на “Гинес”, въпреки доказателствата, че е с няколко месеца по-възрастна от канадката Мари-Луи Мейор, която официално е вписана. Спорът между жените столетници се разгаря след смъртта на 122-годишната французойка Жан Калмен.

Статистика

В края на месец ноември 2022 година в България живеят 325  столетници - 242 жени и 83-ма мъже, съобщава БТА, позовавайки се на данни на Националния статистически институт към 31 декември 2021 г. На предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г. най-възрастният гласувал избирател в България е на 108 г. от 325-те  столетници с право на глас, показва справка на НСИ.

Рекорд

Живият до 2016 година 146-годишен тогава индонезиец Мба Гото е обявен за столетника - световен рекордьор по дълголетие. Родом е от малко село в централната индонезийска провинция Ява и притежава документи, в които се твърди, че е роден на 31 декември 1870 г., а индонезийските власти са потвърдили, че това е вярно, съобщава британският в. "Индипендънт".

Мба Гото  надживява всичките си братя и сестри, четирите си съпруги и децата си. На 146-ия си рожден ден дядото успява да загаси всички свещи на тортата с едно духване. Питан за тайната за дълголетен живот, Мба Гото отговаря лаконично: "Рецептата е просто търпение."

Той започва да се готви за смъртта си още през 1992 г., като си  приготвя и надгробната си плоча. В последното си интервю се оплаква пред местна медия, че вече желае смъртта си, защото му е все по-трудно да се къпе и да се храни и сам.