0

П реди години се считаше, че да се разглежда поведението на животните в психоемоционален план е безпредметно. Науката, която се занимава с разглеждане на поведението на животните, се нарича етология. Дали това е достатъчно, замисляли ли сме се, че животните също изпитват чувства и емоции, страдат, радват се, тъгуват. Тази съвкупност изгражда една сложна психо-емоционална система.
Има обаче някои елементи и неща в поведението им, на които си заслужава да се обърне внимание, защото те доста често са сигнал за определено заболяване или проблем с нервната система.

Обсесия

Обсесивно-компулсивните разстройства при кучетата и котките са състояния, при които


животните повтарят определено поведение или действие, които в крайна сметка прекъсват обичайните им ежедневни функции. Някои от най-често срещаните примери на подобни разстройства включват:

- обсесивно преследване на опашката

- обикаляне в кръг за продължителни периоди от време

- преследване на невидими обекти

Въртене

Настойчиво и непрекъснато близане на лапи или определени участъци от тялото. Причините за тези страдания при домашните ни любимци могат да бъдат резултат от няколко обстоятелства. В някои случаи те могат да възникнат поради физически проблем или заболяване, което от своя страна засилва чувството на тревожност и безпокойство, които животното изпитва. Понякога затварянето в малки пространства (като развъдници, приюти) също може да остави следи върху психиката на четириногото и да причини симптоми на обсесивно-компулсивно разстройство, най-често – въртене в кръг.
Лечението на този тип разстройства най-често включва използването на лекарства против тревожност (успокоителни). Както винаги – когато ветеринарят ви изписва даден медикамент на домашния ви любимец, от първостепенна важност е да се придържате към точните инструкции за дозиране и честота, както и да завършите целия курс на лечение.

Деменция

Друг тип психично смущение е кучешката деменция. Какво всъщност представлява това смущение? Кучешката деменция или когнитивната дисфункция е заболяване, подобно на болестта на Алцхаймер при хората, което в същината си е прогресивно неврологично заболяване на мозъка, което протича с поведенчески, когнитивни или други промени. Обикновено се наблюдава при възрастни животни над 8-10-годишна възраст. Някои от признаците на деменция включват - забравяне на дома или лица, които са познавали цял живот, раздразнителност, промяна в поведението, като например склонност за спане през деня и хиперактивност през нощта. Може да се движат, да недоволстват или да лаят без причина, а често утехата не дава резултат.
Лечението на такива пациенти е трудно, включва препарати за оросяване на мозъка, разходки, различни занимателни упражнения. Храненето е важно и е хубаво да се спомене, че на пазара вече има специално разработени храни за такива животни, които подобряват качеството на живот. Намират се и различни видове комбинирани добавки, които подобряват мозъчната функция. Ако забележите каквито и да било несвойствени промени в поведението на вашия домашен любимец, не се колебайте да се свържете с ветеринарен лекар, който може да ви даде насоки и да ви разясни как да поддържате качеството на живот на любимеца ви и да улесните вашето ежедневие. 

*Автор: Д-р Евгени Евтимов