0

И змерението на безгрижието е на седем километра от морето на Приморско. Нужно е само да минеш покрай дюните и веднага да завиеш надясно. Попадаш на тесен, но хубав асфалтов път, който се вие в зелен тунел от широколистна гора. Караш внимателно, защото от дъбравата могат да изпълзят огромни костенурки и диви зайци, точно като в приказките. 

И още докато преминаваш това малко разстояние, сетивата ти проумяват, че навлизаш в друго измерение, което е на ръка разстояние от цивилизацията, но си има свои закони, недокоснати от нея. 

Кичести 

След десетина минути шофиране ще те посрещне табелата на Писменово и така приключението започва. Това е село в Странджа с много къщи за гости, китни дворове, в някои от тях растат дори бананови храсти, които дават плод. Други пък са истински шедьоври на архитектурата, пригодени предимно за семеен туризъм със стаи и апартаменти, които си имат собствени тераси и вход, оборудвани с всичко необходимо за едно домакинство, в случай че желаеш да си приготвяш храна. Така че всички гости да се чувстват като едно семейство, но си имат и необходимото усамотение.

Не е българска трапезата, ако няма лютеница

 Не е българска трапезата, ако няма лютеница
Авторът

Къщите са разположени сред огромна поляна с добре подстригана трева, с артистично подредени шезлонги, батут, люлки под асми. Сред изобилието от растителен свят се открояват с лилавите си кичести цветове стотици дървета с индийски люляк, който цъфти поне три месеца в годината, японски върби и сортове ароматни смокини.

Аромат на лавандула и индийски люляк те посрещат в къщите за гости

 Аромат на лавандула и индийски люляк те посрещат в къщите за гости
Авторът

Смокини, сочни и сладки като мед

 Смокини, сочни и сладки като мед
Авторът

Покрай оградите се синеят едрите плодове на трънките, а до тях пасат кротко  кончета с малки жребчета.

 Млади кончета пасат трева

  Млади кончета пасат трева
Авторът

И за да личи, че къщите са български сред красотата на цветята се открояват стройни лехи с пипер и домати, които в разгара на лятото са наедрели и сочни. И е естествено, когато пристигнеш да изпуснеш въздишка на облекчение, изненадан и очарован от красотата,  която мислим, че вече сме загубили завинаги. 

Лъчиста 

Само ден е необходим, за да останат в миналото като дребнотемие разправиите за цените на шезлонгите и чадърите по плажовете. Баналната почивка на море се превръща във вдъхновяващо преживяване. То включва безкрайни разговори под тъмния небесен свод, осеян с огромни звезди и свежест дори и в жегите, защото в този район винаги има лек вятър, който издухва тежкия и влажен въздух до морето.

Подготовка за салто

 Подготовка за салто
Авторът

Сутрин можеш да отпрашиш до плажа с колело, но и с кола. Чувстваш се свободен, но и защитен и недосегаем от шума на цивилизацията. И с цялото си  същество усещаш как разкъсаната ти аура от житейските битки за оцеляване в града лека-полека започва да връща своята лъчиста цялост и се разстила здрава и жизнена, сякаш си в райските градини. 

Нестинари 

Ако имаш късмет да си в този край в края на юли и август, ще видиш едно от най-големите чудеса на Странджа. Автентични нестинарски танци, които се танцуват на съборите в селата Писменово, Кости, Българе и др. 

Те се изпълняват не от комерсиални цели, а заради самите хора. Нестинарските танци са самата същност на мисленето на хората в този край, описвано в предания и легенди.

Люлка под асмите

 Люлка под асмите
Авторът

В Странджа като на никое друго място езическите вярвания и християнството така са се оплели, че понякога забравяш кой е първоизточникът. Историята помни трагични случаи на раздяла в семейства заради ходенето по огън. Един такъв е във фамилията на млад нестинар, чиято прабаба изгаря в пламъците, докато танцува боса върху жаравата.

Това се случило, защото съпругът й смятал, че нестинарството идва от Сатаната и я заключил в къщата, за да не отиде да танцува с другите. Тя обаче, когато чула музиката, извадила от огнището въглени, наредила ги на пода и започнала своя танц. Огънят запалил дървения под, обхванал къщата, и тя изгоряла жива. Съпругът й проклел изпепеления си дом и напуснал селото завинаги. 

Икона 

Но в кого вярват нестинарите? Всъщност те излизат с икона на св.св. Константин и Елена и три пъти се прекръстват, преди да се отдадат на своя танц. Практически това, което те правят, е описано в Новия завет, но вместо ходене по вода те стъпват по огън. Движещата сила на двете действия е една и съща - вярата. Да си спомним, че неслучайно Исус е казал на Петър, когато той в опита си да върви по водите на езерото пада, че това се е случило, защото му е малка вярата. 

Затова, ако ви се случи да присъствате на нестинарски танц, ще видите как в един момент танцуващият отива и взема малко дете от зрителите и го пренася през жаравата за здраве. След това всички, които не се страхуват, се опитват да минат през живите въглени. 

Светилище 

Не е случайно, че на двайсетина километра се намира и най-голямата древна обсерватория на Балканите в местността Бегликташ.

В тракийското светилище Бегликташ, което е най-древната обсерватория на Балканите

 В тракийското светилище Бегликташ, което е най-древната обсерватория на Балканите
Авторът

Тя се състои от огромни камъни, подредени по определен начин, така че да има връзка с небесните светила и най-вече със слънцето. Тя е от времето на траките, а те са от първите жители на Европа, които са приели християнството, но са носели и познанието за звездите. Смятали са, че танцът върху огън е връзка със звездите и Бог. 

Рибният фест се завръща в Царево 

Рибният фестивал в Царево се завръща, след като миналата година не се състоя заради трагичния потоп. Той ще се проведе на 7 септември на пристанището в южния морски град. Ще се вари рибена чорба с участието на Ути Бъчваров, ще има десетки морски кулинарни изкушения, както и много песни и танци.