0

Н а 27 август се почита паметта на един млад, но изумителен светец - Свети Фанурий. Той е помогнал на стотици хора само в България да открият спътник в живота си и да се задомят. Към светията се обръщат още за намиране на изгубени ценности, за откриване на подходяща работа. Поклонници споделят, че светецът наистина се е отзовал и е помогнал на безработни люде. Не на последно място Св. Фанурий по необясним начин изцелявал дори безнадеждно болни хора.

Свидетелства

Много свидетелства вече има покрай чудотворните икони на небесния застъпник. Три от тях се намират в София - в църквата „Св. св. Кирил и Методий“ на Женския пазар, в Обрадовския манастир „Св. Мина“ и в Суходолския манастир „Света Троица“. А хора благодарят на светията след молитви вече и в новоизградения храм „Св. мчк. Фанурий“ в кв. „Христо Ботев“.

Миряни споделят, че иконите на Св. Фанурий помагат човек да намери сродната си душа в живота. Ако някой с години ходи стар ерген (или стара мома) и така и не намира точния човек за женитба, светецът ще помогне да се задоми, стига да му се помолим. Но ако някой съжителства с неподходящ партньор, търпи обиди, физическо насилие и унижения, то светецът също ще се намеси и ще раздели тези хора. „И после всеки по пътя си“, казват възрастни хора.

В храма на Женския пазар в столицата се чете акатист към св. Фанурий всеки вторник от 17:30 часа. Миряни от квартала споделят, че на него идват предимно възрастни хора, които искат да се четат молитви за задомяване на децата им (в България или в чужбина), останали сами в тоя живот и без челяд.

Ритуал

Изключително интересна е ритуалната традиция в храма „Св. Троица“ до Суходолското езеро. Там търсещите помощ за любов, работа или здраве от Св. Фанурий изпълняват прастар християнски обичай. При него се носи 1 кг брашно. Свещеникът чете молитви на оставените пакети, след което миряните ги взимат и ги занасят в домовете си. Там трябва да се слагат свещичка в брашното, докато четат специална молитва към Св. Фанурий седем дни. Накрая се прави питка, която се разделя на 9 парчета и се раздава. Всяка неделя в храма също се чете акатист към мъченика от 10 часа.

Въпреки че в България хората се молят на светеца за сдобиване със съпруг/а, за работа и за щастлив семеен живот, вече има доста свидетелства, че Фанурий се застъпва и за безнадеждно болни пред Бога. Доста разкази за това откриваме в съседна Гърция, но вече се появиха и у нас, публикувани в социалните мрежи. Жена през 2021 г. научила от докторите, че има онкологично заболяване. Започнала тя да се моли пред столичните чудотворни икони на светеца с надеждата да я отмине тежката новина, която очаквала да получи от лекуващия я лекар: злокачествен тумор. Седмица по-късно в ден вторник тя отишла да принесе молитвената си благодарност към Бога и към Неговия светия Фанурий за това, че резултатът от хистологичното изследване не просто не бил злокачествено образование, а липсата на каквото и да било!

Родос

Култът към свети Фанурий е изключително разпространен в съседна Гърция. Негови чудотворни икони там има на остров Родос, в гръцките градове Волос и в Тива. Твърди се, че след молитви там много християни са се излекували дори от рак в последен стадий.

Иначе празникът на светията през лятото води началото си от спасяването на трима свещеници от остров Родос от робство. След като те се помолили на Св. Фанурий, техните господари ослепели временно и се парализирали. Едва след като пуснали на свобода пленниците, османците възвърнали здравето си. Тримата духовници се завърнали на о. Крит, откъдето били родом. Това се е случило на 27 август и оттогава на този ден в православния свят се чества празникът на Св. Фанурий. Свещениците носели и копие на Родоската икона на светеца, която е първообраз на почти всички чудотворни икони, в това число и на тези в България.

Според един стар обичай на неговия ден гъркините приготвят т. нар. фануропита, своеобразен сладкиш, който раздават за здраве.

Вземете чудотворната икона на Св. Фанурий от остров Родос на 16 стр.

Откриха житието му в пещера

Св. Фанурий е раннохристиянски мъченик от III век. Споменът за него е бил изгубен, но през 1500 година овчари пасели стадата си в подножието на стръмна планина. Те виждали нощем от нея да струи светлина. Помислили, че там има съкровище и един ден решили да проверят. Вързали се с въжета и се изкатерили. Горе видели пещера, а вътре вместо имане открили мощи, които излъчвали светлината, която те виждали дотогава. Така били открити нетленните останки на свети Фанурий. В ръцете на мъченика е открит свитък от кожа, върху който бил изписан целият живот на светеца. На база на информацията там се появило и неговото житие. От него става ясно, че той погинал 19-годишен, тъй като маговете в двора на императора завидели на дарбите му да лекува в името Христово. Спретнали интрига на младия Фанурий, че уж заради голямата му популярност сред хората искал да седне на трона. Въпреки че малко по-рано младежът възкресил мъртвата дъщеря на императора, последният не се посвенил да го предаде на страшни мъчения и смърт.

Молитва към великомъченика

Към тебе, свети великомъчениче Фанурие, издигаме мислите си ние, грешните и с умиление горещо те молим: Погледни от преславната небесна висота, където чрез светия си живот и мъченическите страдания за Христа си придобил място за вечен живот, и се умилостиви към нашите страдания, мъки, нещастия, горчивини и тежки страдания и притеснения и се моли с дръзновението, което си получил пред твоя небесен Владика и наш Господ да ни прости греховете, които волно или неволно, винаги вършим като недостойни раби, да не се гневи докрай заради нашето нищожество пред Него и пред нашия ближен, и да бъде изпълнен винаги с милост.
Да премахне от нас всяко страдание и мъка, нещастие и притеснение, болка и да всади в нас чисти мисли, за да откъснем нашия живот от досегашния грях и - гледайки към небето - да се възпламеним от желанието да станем все по-угодни на Господа!
Молим те, свети великомъчениче Фанурие, бъди наш наставник и ръководител в неизвестните пътища на живота, та следвайки примера на твоята вяра и любов към Христа, да се удостоим и ние с твоите радости и дарования, поради човеколюбието и благословението на нашия велик Бог и като преминем този земен живот, да се радваме заедно с тебе и с всички от века благоугодили Богу на вечното Небесно царство и на Страната на праведниците, и всички заедно, заобиколени от ангелските хорове, да въздаваме слава, чест и поклонение на славения в Троица Бог во веки веков!
Амин!

Из ръкопис на монахиня Параскева. Девически манастир „Св. св. Петър и Павел“, 29 юни 1992 г.