1

Н а 26 март в 3:00 часа през нощта стрелката на часовника вече е преместена с един час напред. Преминаването от зимно към лятно часово време влияе пряко на физическото ни здраве и психическо състояние и си е изпитание за някои хора. Причината е, че имаме измамното чувство за по-дълъг ден, но всъщност ни се краде един час от съня. Промяната може да причини смущения в биологичния ни часовник, известен още като циркаден ритъм.

Настройването на часовника напред с един час през пролетта обикновено означава загуба на час сън. Това може да ни подейства уморително. Проучвания дори показват, че масово хората се чувстват изморени и недоспали, особено в първите дни.

Кои са страничните ефекти и рисковете от промяната на времето?

Умората от загубата на един час сама по себе си може да бъде достатъчно разрушителна, но за някои хора този процес може да има по-сериозни последици. Специалисти коментират, че рискът от инфаркт се увеличава през първите три делнични дни след преминаване към лятно часово време.

Смята се, че умората, предизвикана от смяната на времето, е основната причина за увеличаване на пътнотранспортните произшествия в първия понеделник след преместването на стрелките на часовника.
Също така статистиката сочи, че се увеличават и инцидентите на работното място.

Светлина

Загубата на час дневна светлина след връщането на часовниците към стандартното време може да предизвика биполярно разстройство и сезонно афективно разстройство, известно още като зимна депресия.

Промяната на часовото време е свързана с биологичния ни режим. „Биологичен режим” наричаме способността ни да редуваме активност с покой. За да протича правилно този ритъм, се грижат серотонинът, мелатонинът и норадреналинът. Хормонът мелатонин регулира “биологичния часовник” - разпознаването ни на ден и нощ, състоянието на бодрост или сън, както и адаптацията ни в различните сезони. През нощта произвеждаме по-голямо количество мелатонин, а през деня намалява. Това е веществото, което отговаря за заспиването ни. Когато минем към лятно часово време и се налага да се събуждаме по принуда с час по-рано, намаленото количество на хормона ни кара да чувстваме дисбаланс.

Въпреки че нарушаването на циркадния ритъм може да има сериозни негативни ефекти върху здравето ни, повечето проучвания сочат, че те преминават през следващите няколко седмици.

Хората със сърдечни проблеми усещат промяната най-осезаемо. Рискът от сърдечни удари се увеличава с 50% при преминаването от зимно към лятно часово време. Специалисти от Харвард пък са установили, че в деня след смяна на времето катастрофите по пътищата се увеличават с 18%. Причината са сънливостта и забавените реакции. Друго проучване пък показва, че пътните инциденти с пешеходци намаляват с 13%.

Съвети за по-бърза адаптация

  • Светнете всички лампи, като станете от сън. Така няма да ви е толкова потиснато, че навън е тъмно
  • Закусете, дори и да нямате този навик. По време на хранене се стимулират хормони, които отговарят за будуването
  • Раздвижването с няколко упражнения сутринта ще ви вкара по-бързо в кондиция
  • Изпийте чаша хладка вода с няколко капки лимон
  • През деня се натоварвайте по-интензивно. По този начин ще засилите шанса си да заспите по-лесно
  • Пийте повече вода и включете в менюто си ядки
  • Вечер чаша топло мляко и вана отпускат тялото и помагат за по-добър сън
  • Докато свикне тялото ви, може да си лягате малко по-рано от предишната вечер
  • Също така се разхождайте сред природата, спортувайте през първата седмица по-интензивно, дишайте дълбоко, когато се сетите, хранете се пълноценно. Седмица преди смяна на часовото време не прекалявайте с кафето и алкохола. Все пак това е само един час.