0

В нимавай какво си пожелаваш, казват старите хора. Кметът на София Васил Терзиев заяви, че е отворен към критики. И ги получава преди всяко заседание на Столичния общински съвет, а понякога и по-начесто. Но това, което екипът му сътвори в първия учебен ден, въпреки че гафът не бе грандиозен, се нуждае от добър прочит. Защото такива издънки поставят под въпрос добрите му намерения да се докаже като човек, който може да менажира не само бизнеса си, но и големия град.

„Допуснахме грешка и дължа извинение за това, че направихме малко по-труден деня за учители и родители“, каза Терзиев, след като социалните мрежи зажужаха от критики на недоволни родители и учители, разбрали в последния момент, че 17 септември ще е „присъствен, но неучебен ден“.

ПОЧИВЕН ДЕН, НО НЕ СЪВСЕМ: Празникът на София - неучебен ден!

Реакции

Недоволството, което предизвика закъснялата заповед, беше последвано от реакции на хора, принудени да пътуват с градския транспорт, защото трамваите и тролеите се напълниха с деца с раници, които проформа отидоха на училище, но бяха върнати с все тетрадките и учебниците си, без даже да ги разгърнат. Някои от директорите на столичните школа пък изразиха яда си в заповеди, в които съобщаваха на учениците, че ако не отидат на училище, няма да има последствия, защото присъственият учебен ден вече не можеше да бъде трансформиран в спортен празник. 

БГНЕС

В целия септември градоначалникът трябваше да съобрази само 4 по-важни дати. И една от тях беше проспана. Родители и учители очакваха да научат кой е наказан за пропуска. Вместо това получиха витиеватото „Ще имаме сериозен разговор с нашия екип". И уверение, че няма да има последствия за директорите, които не са се съобразили със заповедта в „12 без пет“. 

Още през ноември миналата година Терзиев обяви, че е готов да бъде критикуван за грешките си и че това всъщност е полезно. „Не страдам от липса на приятели, но оценявам как хората се държат в трудни ситуации и как се държат с хора, от които няма какво да получат. Ние ще поддържаме добър тон, но оценявам критиката - най-добрите ми приятели и партньори са критични към мен. И те знаят, че това е ценно - всеки бърка, всеки върви понякога в неправилна посока. Очаквам от всички добронамерена градивна критика”, каза тогава Терзиев. След което заяви, че по време на кампанията бил критикуван, че „не обещава достатъчно“.

БГНЕС

„Искаме системна промяна, а не обещания”, каза Терзиев. Впоследствие, докато СОС се мъчеше да постигне съгласие кой да е председател и в крайна сметка избра компромисен вариант, Терзиев усилено попълваше екипа си от заместници. И сега просто не е достатъчно при поредния гаф да говори в множествено число и да тупа топката, докато не се появи друга тема, която да ангажира вниманието на обществото. 

(Не)професионализъм

„Ние търсим надграждане, не отиваме с лошо. Ще търсим професионализма във всеки човек. И искаме всеки, който е отговорен към София, да продължи да работи в общината”, казваше Терзиев. И в момента се налага да му се припомни, че времето за толеранс отдавна изтече. 

БГНЕС

Терзиев вече направи първата стъпка – призна си, че някой е сбъркал. Сега очакваме след „а“ да каже и „б“. Както за закъснялата заповед, така и за отсечените дървета, за калпавата организация на движението, за протестите на хората, които го атакуваха заради безсмислените велоалеи. Както обещанията, че ще се сложи ред по казуса с нерегламентираните сметища, докато в същото време центърът на столицата е зарит с боклуци. Както организацията на движението в големия град, която е под всякаква критика. На фона на всичко това кметът и неговият екип от професионалисти се учат да управляват по метода „проба-грешка“.

В момента по един телевизионен канал върви турски сериал, в който красавецът Джан Яман показва мускули по рязан потник. Казва се „Мистър Грешен“. Но кметът на столицата не може да разчита да го гледат в захлас, докато не покаже и той мускули. Извиненията не стигат.