0

А ко сте разочаровани от мудното действие в „Дъщерята на посланика“ или не можахте да понесете замяната на Неслихан Атагюл с Туба Бююкстюн (все пак не е традиционно решение да махнеш героинята, на която е кръстен сериалът, и да хвърлиш Енгин Акюрек в други обятия, независимо от какво е продиктувано това), не съжалявайте. Не и чак толкова.

От 27 март по „Диема фемили“ тръгва нов турски сериал - „Ти разкажи, Черно море“. Според анонса той обхваща различни житейски теми, сред които преодоляването на тежки изпитания, вярата в доброто, откриването на истинската любов и силните семейни връзки. Но в социалните мрежи вървят коментари, че „Дъщерята на посланика“ е изплагиатствала сюжета си именно от тази хитова поредица. И че е нейно бледо копие. Това е достатъчно интригуващо, за да вперите поглед в екрана и да проследите приликите и разликите. Всъщност има съвсем обективна причина, поради която е неизбежно да няма съвпадения - все пак режисьорът и сценаристите на двата сериала са едни и същи.

Предстоящо

Ето какво ни очаква. По време на юношеството си Нефес е продадена като булка на жестокия и влиятелен бизнесмен Ведат. Години наред тя води тежък живот, но всеки опит да потърси спасението със сина си Ийт завършва с провал и болезнени последици. Всичко драматично се променя за Нефес, когато Ведат решава да започне общ бизнес с Мустафа Калели. Бизнесменът от Черноморския регион отпътува до Истанбул, за да сключи споразумение с Ведат и води своето семейство със себе си. По-малкият брат на Мустафа - бунтарят Тахир, случайно разбира, че Нефес е жертва на домашно насилие, но не може да направи нищо, за да й помогне. Въпреки това младата жена планира да избяга, скривайки се в колата на семейство Калели. Този последен отчаян опит на Нефес ще накара Тахир да влезе в опасна битка, за да ги спаси.

Премиерният сериал предстои да разкаже за драматичния живот на една смела жена, която се бори отчаяно с всички тежки удари на съдбата, за да създаде мир в живота си. Ще успее ли Нефес да се спаси от жестокия си съпруг с помощта на непокорния Тахир? Ще намери ли младата жена щастието с малкия си син?

Роли

В главните роли на хитовия турски сериал влизат Улаш Туна Астепе, който се превъплъщава в безстрашния Тахир, и Ирем Хелваджъоглу, позната с участието си в сериала „Слънчеви момичета“, която се превръща в смелата Нефес.

И все пак Наре от „Дъщерята на посланика“ не е Нефес. Първата е получила добро образование, имала е възможности. Докато Нефес е бедна и неука. Но в нейния случай това е предимство, защото зрителят някак по-лесно приема, че една необразована и израснала в лишения жена може да стане лесна плячка. Докато Наре е другата страна на монетата - „Богатите също плачат“.

Вижте как Нефес гледа на Тахир, преживявайки най-лошите дни. Вижте как изглежда Наре, въпреки че всъщност тя най-накрая се отърва от Акън. Веднага си личи кой не й дава спокоен живот .

Наре е жертва не само на Акън, но и жертва на Санджар и нейната привързаност към него.

Нефес, за разлика от нея, не е принудена да страда и да се унижава заради чувствата си към Тахир, напротив - любовта му й дава усмивка в най-тежките моменти и сили да продължи да живее.

Изпитания

Любовта на Наре към Санджар е низ от изпитания - „Бий ме, обичам те“, макар и не в буквалния смисъл. Той или я заплашва да избере между свободата и дъщерята, или й забранява да работи, или я кара да се измъчва, след като е научила, че чака бебе от официалната си съпруга (която пък го лъже, че бебето е от него). Списъкът от несгодите е безкраен. И на моменти досаден, защото се леят сълзи като пролетен дъжд.

Въпреки факта, че Наре страда от всички тези перипетии и не се лекува като Нефес, общата картина на серията е по-розова. В „Ти разкажи, Черно море“ мутри, пищови и страх. Докато „Дъщерята на посланика” е по-скоро празничен сериал, има повече позитивна картина. В същото време „Ти разкажи, Черно море“ е по-голяма наслада за душата, в него има повече искреност и топлота. И ако в този сериал сте готови да ревнете от щастие във всеки епизод, то в „Дъщерята на посланика“ това не върви - на ръба на живота и смъртта.

Ведат е абсолютно зло, мощен антигерой. Макар и много харизматичен, с искрящи шеги - страхуваме се от него и го мразим. Но той е истински господар на подземния свят и изобщо не е препоръчително да се навъртате край него. В същото време Акън - изнасилвачът и преследвачът на Наре, е по-скоро мекотело, страхливец. В същото време на моменти Санджар е по-реалистичен от Тахир.

И все пак сравненията предстоят. Нека да не прибързваме с изводите.