0

Б огинята Персефона се тъпчела с нар. Това бил нейният начин да се предпази от забременяване, когато богът на подземното царство Хадес я отвлякъл. Жените в Древна Гърция вярвали в този мит и правели като нея. Пак със същата цел дъвчели борови иглички и джоджен.

Немският философ и богослов Албертус Магнус описва друг метод за контрацепция – в петата на жената се поставяло жило от жив скорпион. Смятало се, че докато то е там, тя ще бъде предпазена.

Още преди Ренесанса имало презервативи – от пикочни мехури и животински черва. Около 1500 година Габриел Фалопиус описва инструкция за ползване на презерватив. Но по това време презервативите имали по-скоро друго предназначение – с тях мъжете се пазели да не пипнат сифилис.

Изненадващо, предмет, наподобяващ модерен презерватив, е бил известен в Древна Гърция, но далеч не всеки го е използвал, главно поради високата му цена и недостига.

Църквата строго забранява на омъжените дами да се намесват в делата на Господ по какъвто и да е начин, затова жените раждали едно след друго, организмът им се изтощавал и често умирали. Такава смърт сполетявала както селски жени, така и аристократки. Но въпреки всичко имало и смели представителки на слабия пол, които решавали да се намесят в божиите дела и правели необходимото, за да не забременяват всеки път, когато вдигнат крака. А методите за справяне с този проблем били, меко казано, странни.

Гръцкият лекар Соран от Ефес, практикувал медицина в Рим по времето на император Траян (98-117 г.) и Хадриан (117-138 г.), е живял през 1-ви век след новата ера. Но неговите препоръки се използвали до Средновековието. Изследователят препоръчвал на жена, която не иска да има деца, след „любовна нощ“ със съпруга си да клекне с широко разтворени крака и да кихне силно.

Лимон

В Османската империя, по времето на Сюлейман, жените търкали половите си органи преди „общуване с мъж“ с лимонов сок или оцет. Киселинната среда убивала всичко, включително естествената микрофлора на жените.

В Средновековна Европа вещиците са били по-светнати с методите за контрацепция и варели отвари от билки. Но ако някоя дама, която се наливала с чайчета, надуела корема и се разчуело как се е пазила, билкарката отивала на кладата. В България билкарки, които нямат нищо общо с вещерството, открай време препоръчват чай от живовляк против забременяване.

Казанова

Най-известният любител на средновековните презервативи е Джакомо Казанова. През 16-и век италианецът Габриеле Фалопиус препоръчва на мъжете да използват специални покривки на мъжеството си от лен. Жените харесвали тази идея, но църквата не. А самите съпрузи не искали да рискуват да се охлузят с грубата материя, защото в крайна сметка каква друга работа имат жените, освен да раждат деца и да се грижат за къщата.

През 19-и век в Русия много жени се отървали от бременността... в банята. Според съвета на бабите тази, която не иска да има деца след полов акт със съпруга си, трябвало да бъде добре напарена и нажулена с брезова метла. Разбира се, този метод бил много противоречив - повечето жени припадали в парната баня поради тази процедура, а в крайна сметка раждали здрави бебета точно както се падало по термин.

В много страни има мит, опроверган през вековете, че докато жената кърми, няма да настъпи втора бременност.

Туршия

Хрупаш кисели краставички, камби и карфиол на туршийка – не забременяваш. Как ви звучи? Киселите храни от древни времена се смятали за един от най-надеждните начини за защита и се прилагали масово като форма на противозачатъчни. В някои страни пък жените, които не искат да забременяват, били съветвани да ядат... пчели. Колкото повече насекоми хапнат, толкова по-малък бил шансът от забременяване следващия път, когато правят секс. Противозачатъчната сила на пчелната киселина не стига, затова на мъжете пък се препоръчвало да пият оцет.

Прекъсването на половия акт, разбира се, е бил най-често използваният метод. Наред с това обаче имало и такива, които били абсолютно шарлатанство. Сред тях са пиенето на живак, което се практикувало в Древен Китай, промивки с вода и лют пипер, мазане на шийката на матката с борова смола и др.