0

Н ай-честите заболявания на храносмилателната система – колитите и гастритите, се обострят при смяна на сезоните.

Това обясни пред „Здраве с Телеграф“ доц. Радослав Тодоров от УМБАЛ „Александровска“. От топло на студено или от студено на топло се обострят колитите и гастритите. „Получава се горе-долу два пъти в годината - от зима към пролет и от лято към есен“, допълва доц. Тодоров и разкрива какви са симптомите. „Гастритите се проявяват с гадене, повръщане, с тежест след хранене, чувство за пълнота и подуване на корема, чувство на отвращение към някои храни, пациентите променят своя начин на хранене за няколко дни. При колитите има подуване на корема, разбъркан ритъм на изхождане, дали ще преминат в диария, дали в запек, болки... По принцип някой обвиняват рязката промяна в атмосферното налягане, други температурната амплитуда, но няма някаква ясно изявена причина, за която категорично да се каже, че тя е виновна“.

Възпаление

„Колитът е възпаление на лигавицата на дебелото черво, а гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха. Всички храносмилателни кухи органи имат трислойна структура. Отвътре откъм корема имат една хлъзгава ципа, която се казва сероза, после имат три слоя мускули и след това най-отвътре има лигавица. Тя се възпалява, тя е в контакт с това, което ядем, и се влияе от съдържанието вътре в червата. И колитът, и гастритът са хронични заболявания и хората, които знаят, че страдат от тях, трябва да са наясно с възможността за проявяването на по-сериозни оплаквания в този период. Така е като тези, които има ставни проблеми и в общи линии започват да познават времето. Така е и при колитите и гастритите, те добре усещат кога се променя времето“, разясни още специалистът и препоръча: „В такива моменти на обостряне е най-добре да се избягват тежки храни. За различните състояния различните храни са тежки. Най-често е добре да се избягва алкохолът, било концентрат или някакъв вид вино. Ако пациентът си има някакъв изграден режим всяка вечер да си пийва по чашка, когато усети, че му има нещо, е хубаво да намали това количество или да прекрати този навик за няколко дни. Иначе е добре да се избягват пържените и мазните храни, но по принцип това важи за всеки период, не само когато се появят симптомите на болестта. Когато има колити, е добре да се избягват млечните храни, защото дебелото черво при някой бактериален колит се дразни най-вече от млечните храни. Те подсилват това нещо. Особено ако се касае за колит, предизвикан от една бактерия, която се казва клостридиум дифициле. По принцип грубо целулозните храни също е добре да избягват, когато има възпаление на дебелото черво, защото те дразнят повече. Пълнозърнестите хлябове или тези с ядки, семки и с високо съдържание на трици също не се препоръчителни. Общо взето, говорим за това да няма фибри в менюто. В салатите краставиците и доматите да се белят. Точно в този момент не е хубаво да се ядат манджи, които съдържат зелен боб, зеле и други растения, които съдържат целулоза – броколи, карфиол.“

Лечение

„Колитът и гастритът сами по себе си не могат да доведат до нужда от хирургическа намеса. Те са просто възпаления на лигавицата и могат да създават различни оплаквания, които се лекуват медикаментозно, диетично или в комбинация диета плюс медикаменти. Когато обаче вече има и други заболявания и те се проявяват заедно с колита и гастрита, може да се стигне до хирургична намеса по спешност. Такъв пример е съчетаването на колита със заболяването на дебелото черво дивертикулит. Той е свързан със възпалението на едни образуванийца на дебелото черво, наречени дивертикули. Те са странични разширения на просвета на червото, дивертикулите са места, където трислойната структура е нарушена, мускулният слой липсва, лигавицата заедно с външната серозна обвивка предизвиква издутина като балонче. Там стената на червото е много тънка и там най-често се задържат остатъци от съдържимото на червото и когато се възпали лигавицата, се създават условия възпалението на тази тънка стена да пробие и следващия слой и да се получи перфорация. Това вече е спешно състояние и показание за хирургическа намеса. Опасното е, че тези дивертикули също се повлияват от сезонните промени, възпаляват се през есента и може да се наложи спешна намеса“, уточнява лекарят.

Възраст

Вероятността за появата на дивертикули по принцип се увеличава с напредването на възрастта. „Има обаче и хора, които от млада възраст от около 30-35 години,вече имат дивертикули на дебелото черво. Това заболяване е свързано с по-бедната на фибри диета на съвременния човек. Съвременният човек яде повече добре рафинирана храна. От началото на 19-и век започват първите описания на това заболяване. Дотогава може и да го е имало, но да е е било много рядко или никой да не му е обръщал внимание, защото не е знаел какво е. Оттам нататък обаче все по-често и по-често се говори за това нещо, за да се стигне до наши дни, когато всеки трети или втори човек има дивертикули на дебелото черво и те на някакъв етап се възпаляват. Това довежда първо до опити за лечение с антибиотици и впоследствие, ако се усложни, може да се стигне и до оперативно лечение.

Освен от начина на хранене заболявания като колит, гастрит и дивертикули са свързани и с генетичната предразположеност.

Жените по-често имат проблеми със запек

Жените по-често страдат от колити и гастрити, защото имат около 10 до 20 пъти по-силни чревни ензими, отколкото мъжете, разясни още доц. Радослав Тодоров. „Природата така ни е създала, защото жените забременяват, носят детето в себе си, трябва да усвояват храната по-пълно и силно, за да осигуряват енергия както за себе си, така и за бебето, което носят в утробата си. Това не значи, че по-рядко развиват стомашно-чревни проблеми. Напротив. Тези по-силни ензими могат да наранят лигавицата. В други случаи толкова плътно се усвоява храната, че дамите са склонни към запек. Това допълнително дразни лигавицата на дебелото черво и води до издуване, газове... Мъжете пък страдаме от това, че недосмиламе храната толкова добре и не я усвояваме пълноценно. Така че и едното, и другото имат плюсове и минуси“, категоричен е лекарят.