2

С едмици преди мнозина да се отправят към морския плаж се замислят за фигурата си. Мъжете с бирени коремчета намаляват консумацията на пивото и започват усърдно да правят тренировки с цел да приберат корема и да намалят сантиметри от ханша. Жените пък започват да пият смутита, да похапват салати и да чистят организма си от натрупаните токсини, като те също се отправят към фитнес залите. Достатъчни ли са обаче всички тези усилия, и то в рамките на няколко седмици преди началото на лятната отпуска? Необходимо ли е да посетим лекар и да прегледаме състоянието на черния си дроб и коремните органи? Отговорите на този и други въпроси ще ни даде д-р Бисима Султани, лекар-специалист в отделението по гастроентерология на УМБАЛ „Лозенец“.

Всеки пети има омазнен черен дроб, дори и човек да не е с наднормено тегло, посочи д-р Султани. „То зависи от няколко фактора. Първият е начинът на живот - консумацията на по-мазни храни, повече фруктоза – сокове, рафинирана захар. Вторият фактор са повишените нива на лошия холестерол и по-ниски нива на добрия. Този фактор може да се приеме като генетично наследен, но може да бъде свързан и с диетични грешки, и консумация на по-тлъсти и мазни храни“, коментира тя. Третият фактор може да е в резултат на метаболитен синдром, който от своя страна включва други два компонента – наднормено тегло, наличие на захарен диабет или повишено кръвно налягане. „Два от тези критерия, съчетани с омазняването на черния дроб, определят понятието метаболитен синдром. Това е най-често срещаното от гастроентеролозите“, заяви д-р Султани. Тя обясни, че чернодробните проблеми се установяват чрез ехографски образ и в съчетание с кръвни изследвания.

Алкохол

Прекомерната алкохолна консумация също е рисков фактор за омазняване на черния дроб, посочи специалистът и добави, че това може да доведе до по-тежки чернодробни заболявания като стеатохепатит, фиброза и чернодробна цироза, които са необратими състояния. „На базата на омазняване на черния дроб или повишени стойности на чернодробни ензими пациентите следва да бъдат изследвани за вирусен хепатит В, но не само за стандартните проби, а по-конкретно за скритите форми. Те също определят риска от развитие на по-тежка чернодробна патология, дори първичен чернодробен рак, без да има сформирана цироза“, каза тя и препоръча пациентите с хепатит В и омазняване трябва да си правят изследвания на всеки 4-6 месеца, както и да им се прави ехограф. По отношение на консумацията на енергийни напитки и наркотични вещества медикът коментира, че са противопоказни не само спрямо черния дроб, но и влияят зле и на сърцето. „Те променят един много добре задействан биохимичен цикъл, който при прекомерна употреба може да има негативно отражение, дори да се стигне до пагубен ефект. По отношение на наркотичните вещества - те имат отношение към целия организъм“, коментира тя.

Хранителни добавки

Гастроентерологът беше категорична, че рекламираните по медиите хранителни добавки за детоксикация на черния дроб са със съмнителен ефект и препоръча хората да не им се доверяват сляпо. „Спекулативност има. Освен това истината е, че когато дробът е омазнен, трудно той ще се върне към абсолютната норма. Това са натрупвания на клетъчно ниво. Въпросът е да не прогресира омазняването, защото има фази – от стеатоза към стеатохепатит, фиброза и дори, макар и в по-редки случаи, цироза“, добави тя.

Запоят – убиец на органа

Алкохолът е един от убийците на черния дроб. „Алкохолната злоупотреба е масово разпространена. Според последните статистически проучвания има различни типове злоупотреба. Може да не е ежедневна консумация, а т.нар. binge алкохолизъм, който се характеризира с прекомерно пиене, запой един път седмично, но той също има своята роля в увредата на черния дроб - лабораторията на човешкия организъм. Той има много високи компенсаторни възможности, но веднъж, когато се увреди необратимо, нещата стават доста сложни, коментира д-р Бисима Султани от УМБАЛ „Лозенец“. Тя обясни, че е налице алкохолна злоупотреба, когато жена пие над 30 мл, а мъжете над 60 мл концентрат. Гастроентерологът посочи, че чернодробната цироза пък е необратимо увреждане на паренхима, което променя цялата структура на органа. „Настъпват промени, които са свързани с неговите многобройни ключови функции – кръвосъсирване, синтез на белтъци и др. фактори. По думите й човек може да загине при неадекватно лечение на цироза или преустановяването му.

Нарастват проблемите с червата

Нараства броят на хората, страдащи от проблеми с червата. Те засягат както възрастните, така и младото население, заяви гастроентерологът д-р Бисима Султани от УМБАЛ „Лозенец“. „Това е свързано със стреса в ежедневието, от друга страна е грешният диетичен режим, психоемоционалната афектираност. Отивайки към рака на дебелото черво – като генетичен терен“, каза тя. Специалистът коментира, че при младите преобладават функционалните нарушения, т.е. няма болестна единица, която да бъде определена, а това развива дисбаланс на фона на психоемоционалния стрес по оста мозък-черва и започват оплакванията. „Това е много често сред младото поколение. С възрастта нараства и рискът от друг тип заболявания“, добави тя. По думите й възрастта пада и ако преди за скринингов метод се е говорело след 50 години, сега такъв е добре да се направи на 45-50-годишна възраст.

Съветите на специалиста

- Веднъж на 6 месеца си пускайте изследвания и правете ехография на коремни органи

- Не яжте мазно

- Не прекалявайте с алкохола

- Консумирайте сезонни плодове и зеленчуци Средиземноморската храна също е полезна

- Яжте малко, но по-често

- Не пропускайте закуската

- Водете активен начин на живот

- Контролирайте здравословно тегло