0

Експертът по фитнес и хранене Димитър Николов, който вече гостува на „Здраве с Телеграф“ и сподели част от своя опит, попадна в центъра на вниманието в социални мрежи и медии като човека, помогнал на професионалния боксьор Григор Саруханян да свали 15 килограма за 19 дни и да влезе в категорията, в която искаше да се бие на галавечер в Созопол през септември. Гришата на няколко пъти изтъкна своята огромна благодарност към Митко и двамата продължават да работят заедно. Това е поводът да поговорим с Николов по темата за екстремното отслабване. В две поредни недели коментираме с експерта какво може да наложи драстичното намаляване на теглото, как се постига и какви рискове крие.

Експертът по фитнес и хранене Димитър Николов пред „ЗДРАВЕ с Телеграф“: Екстремно отслабване се налага и преди операции

Може да се говори за „памет на тялото“ по отношение на екстремното отслабване, но този феномен е по-известен като „сет-пойнт теория на теглото“ и метаболитна адаптация. Развива темата Димитър Николов, след като в миналия брой коментира кои са основните медицински причини, които могат да ни провокират за кратко време да се лишим от двучислено число килограми от теглото си.

„Това са процеси, които влияят на начина, по който тялото реагира на драстични промени в теглото. Според сет-пойнт теорията на теглото тялото има „предпочитан“ диапазон на теглото, който се поддържа чрез сложни механизми за регулиране на енергийния баланс. Когато човек отслабне екстремно, тялото започва да активира компенсаторни механизми, за да се върне към този сет-пойнт. Това може да включва: забавяне на метаболизма – тялото изгаря по-малко калории в покой, за да пести енергия, повишен глад – хормоните като грелин (хормон на глада) се увеличават, което кара човек да чувства по-силен глад, намалена ситост – намаляват нивата на хормони като лептин, които сигнализират за ситост“, разяснява Николов.

Възвръщане

„Тези механизми често водят до възвръщане на теглото след приключване на екстремните мерки за отслабване. Тялото помни по-голямото тегло и се стреми да го възвърне, за да постигне баланс“, отбелязва още специалистът.

„По отношение на метаболитната адаптация може да кажем, че при екстремното отслабване тялото адаптира метаболизма си, за да се справи с дефицита на калории. Това може да доведе до намалена енергийна консумация – организмът изразходва по-малко енергия както в покой, така и при физическа активност. Освен това може да си получи и задържане на мазнини. Тогава тялото става по-ефективно в съхранението на мазнини, защото възприема това като необходимост за оцеляване“, обяснява Николов. Той обръща внимание и на мускулната памет, който също съпътства процеса.

„При загуба на мускулна маса вследствие на екстремно отслабване тялото все пак има способността да "помни" предишното си състояние. Когато човек се върне към тренировки и подходящо хранене, мускулите се възстановяват по-бързо в сравнение с първоначалния период на изграждане на мускулна маса“, казва треньорът.

Феномен

„Паметта на тялото“ е реален феномен, който играе роля в опитите за екстремно отслабване. Тялото има механизми, които се стремят да поддържат определен диапазон на тегло, и когато се опитваме да нарушим този баланс, организмът реагира, за да се върне към нормалното за него състояние. Това е причината, поради която е важно отслабването да бъде постепенен и балансиран процес, за да се избегне йо-йо ефектът и да се създадат устойчиви навици за поддържане на здравословно тегло. Това е заключението, което всеки трябва да има предвид по отношение на тази тема“, обобщава Николов. Той допуска при екстремното отслабване да се приемат добавки за редуциране на мазнини, на уточнява и какви са рисковете от употребата на такива медикаменти и природни продукти.

„На първо място трябва да имам предвид опасността от дехидратация. Използването на диуретици и лаксативи за намаляване на водното тегло може да доведе до сериозна дехидратация и електролитен дисбаланс. Може да се стигне до крампи и дори до още по-сериозни последици“, предупреждава експертът.

Тъкан

„Друг риск при екстремното намаляване на теглото е свързан със загуба на мускулна тъкан. Това нещо от своя страна влияе негативно на метаболизма. И предишния път става дума за опасността и от сърдечносъдови проблеми. Диуретиците и стимулантите могат да увеличат риска от сърдечни аритмии и опасно понижаване на кръвното налягане. Те имат пряка връзка и с нашироко коментирания йо-йо ефект. Много от тези медикаменти водят до краткосрочна загуба на тегло, която често се възвръща след спиране на употребата им“, твърди Николов, който е сътрудничил и на известни личности, с които сме правили и доста фотосесии, както и със състезатели по бодилдинг и други спортове, които имат над 100 медала. „С тях сме постигнали доста солидни резултати и като визия, и като успехи. Помагам най-вече при храненето на професионални спортисти по бокс, ММА, борба... От целия опит, който имам, мога да твърдя, че медикаментите за екстремно отслабване, насочени към намаляване на мазнините и водното тегло, трябва да се използват само под контрол от специалист и при определени медицински показания. В дългосрочен план най-ефективният и безопасен подход за отслабване включва балансирана диета, редовна физическа активност и промени в начина на живот“.