0

 

Експертът по фитнес и хранене Димитър Николов, който вече гостува на „Здраве с Телеграф“ и сподели част от своя опит, попадна в центъра на вниманието в социалните мрежи и медиите като човека, помогнал на професионалния боксьор Григор Саруханян да свали 15 килограма за 19 дни и да влезе в категорията, в която искаше да се бие на галавечер в Созопол през септември. Гришата на няколко пъти изтъкна своята огромна благодарност към Димитър и двамата продължават да работят заедно. Това е поводът да поговорим с Николов по темата за екстремното отслабване – какво го налага, как се постига и какви рискове крие. 

Екстремното отслабване е необходимо не само по естетични или спортни причини, но и при медицински състояния. При здравословни проблеми като морбидно затлъстяване, диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и други хронични заболявания екстремното отслабване може да бъде препоръчано от лекари.

Това подчертава Димитър Николов, който е един от най-добрите специалисти в страната в тази насока. Треньорът по бодибилдинг и изтъкнат нутриционист разкрива и че драстичното сваляне на килограми може да се наложи при подготовка за планови операции, особено такива като бариатрична хирургия (стомашен байпас или гастрална лента). „В случаи на незабавно застрашаване на здравето поради прекомерно тегло лекарите могат да препоръчат агресивни методи за отслабване“, разкрива още Николов. „Някои атлети, бодибилдъри или модели могат да предприемат екстремно отслабване за състезания, фотосесии или други събития, където се изисква определена физическа форма“, отбелязва още експертът пред „Здраве с Телеграф“.

Честота

Честото сваляне на много килограми, особено чрез екстремни методи, от своя страна може да доведе до редица здравословни проблеми в организма. Този цикъл на драстично отслабване и последващо напълняване е известен като йо-йо ефект и може да има дългосрочни негативни последствия за здравето. Сред потенциалните проблеми е забавянето на метаболизма. „Честото екстремно отслабване може да доведе до трайно намаляване на метаболизма. При всяко следващо отслабване тялото става по-ефективно в пестенето на енергия, което прави поддържането на ниско тегло все по-трудно. Това може да доведе и до повишен риск от натрупване на мазнини при най-малко отклонение от хранителния режим. Постоянно усещане за умора и намалена енергия“, казва още Николов и продължава: „Бързото отслабване води до промени в нивата на важни хормони като лептин (отговорен за ситостта) и грелин (отговорен за глада). Постоянният дисбаланс може да повлияе на метаболизма и апетита, което затруднява поддържането на здравословно тегло и увеличава вероятността от преяждане“. Друг риск за тези, които са жертви на йо-йо ефекта, е свързан с отслабването на имунната система поради липсата на достатъчно хранителни вещества, витамини и минерали, която може да направи организма по-податлив на инфекции. „Свързваме честите колебания в теглото и с повишен риск от високо кръвно налягане, инсулинова резистентност, повишен холестерол и други фактори, които увеличават риска от сърдечносъдови заболявания. При екстремни диети, които не осигуряват достатъчно калций и витамин D, може да се намали костната плътност, което води до по-висок риск от остеопороза и фрактури.

Психика

Никак не са за подценяване и психологическите проблеми, които могат да се проявят като чувство на вина, тревожност и ниско самочувствие. Това може да създаде нездравословна връзка с храната и да увеличи риска от развитие на хранителни разстройства като анорексия, булимия и преяждане“, развива темата Димитър Николов.

„Нарушения в стомашно-чревната система: непостоянните и екстремни промени в хранителните навици могат да повлияят негативно на храносмилателната система. Запек, подуване и раздразнение на червата са чести симптоми при резки промени в храненето. За да се избегнат тези рискове, е важно отслабването да бъде постепенен и устойчив процес, съчетан с балансирана диета и редовна физическа активност. Това е най-добрият начин да се поддържа здравословно тегло и да се предотвратят потенциалните проблеми“, казва още специалистът.

Спортисти

„При екстремно редуциране на тегло спортистите трябва да бъдат особено внимателни към няколко аспекта. Много спортисти използват методи като намаляване на приема на течности и сауна, за да свалят бързо килограми. Това обаче може да доведе до дехидратация, която намалява физическата издръжливост, концентрацията и повишава риска от травми. За да се избегне това, хидратацията трябва да бъде внимателно контролирана.

Прекомерното намаляване на калорийния прием и интензивните кардиотренировки могат да доведат до разграждане на мускулна тъкан. Спортистите трябва да поддържат балансирана диета с достатъчно протеини, за да минимизират загубата на мускулна маса. Освен това екстремните диети често са дефицитни на основни витамини и минерали. Това може да доведе до умора, намалена имунна функция и повишен риск от заболявания. За да се избегне това нещо, се включват и различни хранителни добавки. Важно е храненето да бъде разнообразно и балансирано, за да се поддържа оптимално здраве. Към това може да прибавим и метаболитния стрес.

Дисбаланси

Бързата загуба на тегло може да стресира организма и да доведе до хормонални дисбаланси като понижаване на нивата на тестостерон и увеличаване на кортизола. Това може да повлияе негативно на представянето и възстановяването. Намаляването на телесните мазнини под определени нива може да отслаби костната плътност и ставите, увеличавайки риска от наранявания по време на тренировки и състезания. Не са за подценяване и психологическите ефекти: екстремното отслабване може да доведе до стрес, тревожност и дори хранителни разстройства. Спортистите трябва да поддържат здравословен ментален подход към теглото и храненето, за да предотвратят тези ефекти“, категоричен е Николов и отбелязва, че след като се влезе в категорията, е важно постепенно да се възстанови нормалното хранене и хидратация. Рязкото връщане към обичайните хранителни навици може да доведе до стомашно-чревни проблеми и натрупване на тегло. „Екстремното редуциране на тегло трябва да се извършва под наблюдението на професионалисти – треньори, диетолози и лекари, за да се минимизират рисковете за здравето и да се гарантира оптимална физическа и психическа форма“, подчертава експертът.

Като ментор Николов е помогнал на състезатели с над 100 медала от различни спортове.

 Като ментор Николов е помогнал на състезатели с над 100 медала от различни спортове.
Личен архив

Помогнал е на жена да свали 60 кг,

има опит и при анорексия

„Освен с професионални спортисти по бокс, ММА, борба..., на които помагам най-вече по отношение на храненето, преди години работех и с една жена, която беше около 180 килограма и за около 9 месеца бяхме стигнали до 120 кг. После тя замина за чужбина и, доколкото си спомням, продължи лека-полека да сваля от теглото си, но съм изгубил вече контакт с нея. С други дами също сме сваляли по 40-50 килограма“, разказа Митко Николов.

„Работил съм и с болни деца със сериозни заболявания, които с годините са успявали да влязат във форма и да преборят тежките заболявания. Освен това имам опит с много момичета, страдащи от анорексия, които са били по 40 килограма. При тях има и психологически аспект и сме работили съвместно с такива специалисти. Работил съм и с жени с тежки хормонални проблеми, с липса на цикъл дълго време след рестриктивни диети и тежки тренировки“, добави експертът, който обаче приема за истински успех, когато трайно успява да повлияе на хората не само физически, а да подобри знанията им и чисто психологически да ги направи много по-здрави и устойчиви.

Продължава в следващия брой