0

В сяка година в началото на август отбелязваме световната седмица на кърменето. Какво превръща кърмата в течно злато и защо тя е толкова безценна за най-малките показват изследванията на състава й.

Вещества

Оказва се, че майчиното мляко съдържа над 200 полезни вещества. В безценната храна за най-малките се съдържат стотици хранителни компоненти като протеин, въглехидрати, липиди, витамини, макро- и микроелементи.

В нея се съдържат и уникални биоактивни вещества, които са важни с оглед незрелостта на защитните механизма и ензимната система при кърмачетата. Кърмата е първата „ваксина“ на бебето и най-добрата защита срещу заболявания. Тя доставя основни хранителни вещества и антитела на новороденото, които го предпазват от различни инфекции. Заедно с тях контактът с майката също предпазва от развитието на различни болести. Затова контактът „кожа до кожа“ е много важен.


Световната здравна организация и УНИЦЕФ препоръчват изключително кърмене до 6-месечна възраст и продължаване на кърменето до двегодишна възраст, с въвеждането на подходяща и безопасна допълнителна храна от 6-ия месец.

Ползи

За детето ползите от кърменето започват от ранна възраст и продължават цял живот, пише УНИЦЕФ. Кърмата подготвя тялото за дългосрочна защита на здравето и адаптиране към околната среда. Докато бебето суче, рискът от развитие на различни заболявания намалява. Проучванията показват, че в развитите страни кърменето намалява разходите за лечение на чревни инфекции, а в развиващите се спасява живота на децата. Кърменето пази от тежки респираторни инфекции - доказано намалени нива на хоспитализация поради инфекции на долните дихателни пътища. По-рядко децата развиват среден отит и биват засегнати от синдрома на внезапната детска смърт.
По-късно в детството кърменето намалява риска от алергия, астма и атопичен дерматит. Проучвания показват, че сученето намалява риска от цьолиакия и възпалителни заболявания на червата. Овен това кърменето помага за правилното изникване на зъбите, развитието на челюстта и гласовия апарат. Хроничните незаразни болести са водещата причина за смърт, както и заболеваемост, неработоспособност и огромни разходи в развитите страни по света. Кърмените бебета имат по-нисък холестерол и по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и диабет по-късно през живота.
Доказано е, че кърменето и кърмата са ефективни при облекчаване на болка, причинена от диагностични и други процедури като вземане на проби от капилярна кръв, поставяне на ваксини и др.

Ум

Кърменето подобрява когнитивните способности. Продължителното кърмене е свързано с по-високо ниво на интелекта, по-добро образование и по-високо общо ниво на доходите в зряла възраст. Проучването е публикувано в списание The Lancet Global Health.
В него участват 3493 души, родени в град Пелотас, Бразилия, от раждането им до навършването на 30-годишна възраст. Когато достигнали 30-годишна възраст, авторите на изследването измерили коефициента на интелигентност на всички участници и събрали допълнителна информация за тяхното образование и нивото на доходите им.
„Влиянието на кърменето върху развитието на главния мозък и детския интелект е добре известно, но досега не е било ясно, дългосрочни ли са тези ефекти и запазват ли се различията в зряла възраст“, посочват авторите на изследването.