0

Над 11 000 българи губят живота си заради мръсен въздух у нас. Това става ясно от Националната здравна стратегия до 2030 година. Една от целите в нея е именно броят на случаите на преждевременна смърт, причинени от замърсяване на въздуха, да намалеят с 55%, като се подобри качеството на въздуха у нас.

„Замърсяването на въздуха само по себе си е най-голямата заплаха за здравето. Замърсяването на околната среда в Европа е свързано със сърдечни заболявания, инсулт, белодробни заболявания и рак на белите дробове. Установено е, че излагането на замърсен въздух причинява над 400 000 случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година. По експертни оценки за България само излагането на фини прахови частици и озон е причина за приблизително 9% от всички смъртни случаи през 2019 година - над 11 000 смъртни случая“, пише в Националната здравна стратегия. Това е с 4% повече от средното за Европа.

Изследвания

Както „Здраве с Телеграф“ писа, вече има изяло български изследвания, които проучват как се отразява мръсният въздух на българина. От тях става ясно, че в силно замърсените дни или скоро след тях се повишава средно с няколко процента рискът от прием в болница поради астма, инсулт, исхемична болест на сърцето, а в някои случаи и диабет. Интересно е, че учените намират изразен риск, свързан с повишените нива на азотен диоксид, който често се подценява като рисков фактор. Изследването важи за София, но предстои анализи да бъдат направени за други два големи града у нас - Пловдив и Варна.

Най-опасни за здравето са фините прахови частици с размер 2,5 микрона и по-малки. Причината е, че тези частици се задържат във въздуха продължително време и при вдишване проникват дълбоко в белия дроб, където оказват увреждащо действие не само на дихателната система, но и в цялото тяло. На практика няма орган или система в тялото ни, които да не са засегнати от фините прахови частици, разказват специалистите.