0

З имата е сезонът, в който зачестяват инфарктите и инсултите и останалите сърдечносъдови инциденти. Това заяви пред „Здраве с Телеграф“ кардиологът и зам.-председател на сдружение „Младите лекари“ д-р Диян Господинов. „Ако има нещо, което да се обърка в нашето сърце, то зимата е точно това време“, заяви той.

Факторите

Медикът посочи факторите, които усложняват работата на сърцето в студените дни. „При движение на студения въздух има свиване на периферните съдове, т.е. нашето сърце работи срещу едно повишено налягане и свити периферни съдове, което повишава кръвното налягане“, коментира кардиологът. Той поясни, че това води до дисбаланс в състоянието на хората, които имат проблеми със сърдечносъдовата система, а при тези, които не знаят за такъв, води до оплаквания. „Зимата е сезонът, в който има повишена съсирваемост на кръвта. Това се обяснява с това, че през този сезон имаме повече физиологично отделяне на тромбоцити и на фибриноген, които способстват за кръвосъсирването“, заяви той. Д-р Господинов добави, че грипът е другият рисков фактор. „Той увеличава 10 пъти риска от инфаркт и 8 пъти риска от инсулт“, подчерта медикът и призова хората по никакъв начин да не прибягват към самолечение.

Превенция

Специалистът препоръчва на всички, които са на лечение, да посетят кардиолога си, защото в този период на годината при преоценка на състоянието може да се промени приемът на медикаменти или да се въведе нов подход в лечението. Той апелира болните да мерят кръвното си по няколко пъти в месеца, тъй като голяма част от хората не знаят, че са хипертоници. „Друго, което е хубаво да направим през зимния период, е да не неглижираме симптоми като болки, стягане в гърдите, отоци, задух, лесна умора, трябва да потърсим нашия личен лекар, а ако той прецени, да ни насочи към кардиолог“, препоръча д-р Господинов. Той обърна внимание и на движението през тези дни, като подчерта, че поне пет пъти в седмицата трябва да правим интензивни разходки по около 30 минути, които да учестят пулса ни, но ни карат да не може да говорим.

Ваксина

Важно е да сложим и нашата противогрипна ваксина, заяви медикът и подчерта, че един грип се отразява тежко на човек. „Ако има плака по кръвоносните съдове, самият вирус води до дестабилизирането й, което повишава риска от инфаркт и инсулт. Температурата води до учестяване на средната честота и повишени нужди към сърцето“, посочи още той.

Специалистът: Носете по няколко ката дрехи

Носете по няколко ката дрехи през студените зимни дни, а не една дебела. Това съветва специалистът по сърдечносъдови заболявания д-р Диян Господинов. „Трябва да носим няколко по-тънки дрехи, тъй като между тях остава кислород, а той е добър изолатор. Това е за предпочитане“, заяви той. Медикът препоръча да стоим на топло и да не пропускаме доброто хидратиране на тялото. По отношение на резките смени на времето – топло и студено, от тези аномалии най-често страдат по-тежко болните. „За адаптирането на организма са нужни между 4 и 7 дни. Температурните вариации са шок за организма и се понасят тежко“, заяви кардиологът.