0

Г енетични тестове за 10 често срещани заболявания се разработват за всекидневна употреба в лекарските кабинети, предаде ЮПИ.

Те оценяват специфичния генетичен риск на човек като предсърдно мъждене, рак на гърдата, бъбречни заболявания, сърдечни заболявания, висок холестерол, рак на простатата, астма, диабет тип 1 и тип 2 и затлъстяване.

Учени

Идеята на тестовете е да оцени специфичния генетичен риск на даден човек. Учените са усъвършенствали генетичните оценки за риск, използвайки разнообразна група от 2500 души.

Тестовете сега се използват за оценка на риска на 25 000 участници в 10 академични медицински центъра в САЩ.
Резултатите показват, че около един от всеки пет участници е бил изложен на повишен риск от поне едно от 10-те целеви заболявания.
Генните сканирания за често срещани заболявания са усъвършенствани до такава степен, че понастоящем се тестват в клинични изследвания. Те се разработват от екипи на института „Броуд“ към Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет. За всяко от 10-те заболявания изследователите са идентифицирали и проверили точните места в генома, които да бъдат анализирани за определяне на риска. За да направят оценките по-точни, учените са разширили прегледа на данни, за да включат хора с различни генетични предци.

Досега повечето подобни тестове са се основавали предимно на генетични данни за хора от европейски произход. Екипът е използвал данни от финансираната от федералните власти програма за изследване „Всички ние“, която събира здравна информация за 1 милион души с различен произход в САЩ.

Произход

Наборът от данни включва три пъти повече хора от неевропейски произход в сравнение с други големи колекции от генетични данни, използвани за разработване на оценки за генетичен риск, казват изследователите. В резултат на това новите тестове са по-добри при калибриране на оценката на генетичния риск на дадено лице спрямо неговия конкретен произход. „Не можем да поправим всички отклонения в оценките на риска, но можем да гарантираме, че ако човек попада в група с висок риск за дадено заболяване, той ще бъде идентифициран като високорисков независимо от генетичния му произход“, казва Ленън.
Изследователите също така са оценили резултатите, които показват риск от заболяване, който може да бъде намален чрез медицинско лечение, скрининг за ранно откриване или промени в начина на живот като правилно хранене, физически упражнения и добър сън.
Последващи проучвания ще оценят колко добре резултатите прогнозират риска и как те могат да повлияят на здравните грижи за пациентите.

Майките с нулева кръвна група раждат гении

Майките с нулева кръвна група имат по-голям шанс да родят гении. Връзката между тази кръвна група на майка и дете с високо ниво на интелигентност може да се проследи по-често, отколкото при останалите дами, открили учени от Станфорд. Tе обясниха, че тази статистика се обяснява с факта, че жените с нулева група са по-малко склонни да забременеят. В същото време генетиците са установили, че такива майки раждат децата със силен имунитет по-често.
Хората с кръвна група АБ пък са по-склонни да раждат наследници, които са спортисти, докато тези с кръвна група А са по-склонни да имат деца, предразположени към критично мислене. Малчуганите, родени от родители с кръвна група Б, са по-креативно развити и чувствени, уточнява изданието Thuvienpc. Според детския невропсихолог Кира Макарова продължителността и качеството на съня са от решаващо значение за здравето и развитието на детето.