0

П рез лятото пациентите често се тестват за цистит, чревни и уроинфекции. Хората се изследват и при стомашен дискомфорт, обясни пред „Телеграф“ д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатория „Рамус“. През пролетта и лятото също така зачестяват тестовете за алергии.

Пандемия

„След пандемията от ковид българите стават все по-отговорни и внимателни към здравето си, искат да са наясно със състоянието си. Това е положителна тенденция, защото установени навреме, заболяванията са по-лесно преодолими, а пациентът се възстановява много по-бързо“, уточнява още тя.

Тази година има осезаем скок при тестовете за лаймска болест. Заболяването е една от най-често предаваните инфекции чрез кърлежи в България. Близо 1000 пациенти повече са се изследвали за болестта в периода април-юни тази година спрямо същите месеци на миналата 2023-а.


Според данните направените кръвни тестове за лаймска болест в посочения тримесечен период на годината са 3451, като при 343 от тях резултатът е положителен, докато през 2023-та те са били съответно 2596, положителен резултат е установен при 555 от тестовете. Над 30% от кърлежите носят зараза, като неин най-чест причинител е бактерията Borrelia burgdorferi. Тя се предава само и единствено чрез ухапване от кърлеж.

Паразити

Ако намерите кръвосмучещ паразит по себе си или по домашния любимец, препоръчително е след като бъде изваден, да бъде и изследван. През месеците април, май и юни т.г. са изследвани 1594 кърлежа, от които положителни за лаймска болест са 154. За същия период на миналата година са изследвани 674, от които положителни са били 66 кърлежа.

През лятото хората се тестват по-често за алергии. Най-разпространената е тази към полените, като тя засяга 15-20% от алергично болните. Тя е провокирана от цъфтежа на дърветата, на треви и плевели. „За съжаление тази година сезонът на цъфтежа на дърветата беше доста тежък, защото времето беше сухо и топло. През месец май пък, когато често валеше и бе сезонът на цъфтеж на житните растения, на преден план излезе алергията към плесенни алергени. Проучванията показват, че 10% от населението могат да се алергизират по-лесно. Това са т.нар. атопични индивиди, тъй като имунната им система по-лесно реагира на алергените от околната среда“, каза още д-р Пенчева.

Симптоми

Симптомите за различните алергии са сходни - запушване на носа, дразнене в очите, кашлица, понякога и астматични пристъпи. Когато тези оплаквания започнат подозрително да се повтарят два или три пъти в годината или в даден сезон, това е алармиращо състояние, което трябва да ни заведе при алерголога. Специалистите разполагат с всякакъв набор за диагностика на алергичните заболявания. Тестовете биват кожни и кръвни. Разширеният пакет за алергии е подходящ за възрастни и деца, като той дава точна информация дали в организма на човек протича алергична реакция към някой от алергените.

Микробиомът влияе на мозъка и сърцето

Ако имате проблем с килограмите, нарушено храносмилане, усещате постоянна умора, главоболие, а нивата на кръвната ви захар и холестерола са се повишили, при вас се наблюдават симптоми, сигнализиращи, че трябва да изследвате чревния микробиом. Той е съвкупността от генетичната информация за всички микроорганизми, които живеят в червата, т.е. в целия гастроинтестинален тракт. Чревният микробиом играе важна роля за здравето, като подпомага храносмилането и усвояването на полезните вещества, има имуномодулираща роля, може да влияе на сърдечносъдовата и нервната система. Дисбалансът между ,,добри’’ и ,,лоши’’ микроорганизми в червата, освен че може да отключи чревни заболявания, но и да повлияе функциите на сърцето и мозъка. Все повече хора изследват чревния си микробиом като на базата на резултата ние издаваме лист с подробни препоръки за начина на хранене, съдържащи индивидуална преценка за полезна и вредна храна и такива, които пряко повлияват имунитета и качеството ни на живот.

Правят си PCR-и за маймунска шарка

В нашите филиали за изследване за маймунка вариола идват единични пациенти. В лабораторията е диагностициран и потвърден първият случаи на болестта за тази година у нас. Резултатът от PCR теста за маймунска вариола е готов в рамките на 5 дни. Желателно е материалът за изследване да се вземе на място в лаборатория като за целта се използва сух тампон, както при стандартните PCR тестове. Заболяването се предава при директен контакт между болен и здрав човек.