0

В сяка трета жена, особено тези, които са раждали нормално, има проблеми с тазовото дъно. Toва обясни пред вестник „Телеграф“ изпълнителният директор на „Майчин дом“ проф. Иван Костов. 

Първите сигнали на стресинконтиненцията са поява на тежест ниско долу в корема, често уриниране нощем, което в годините прогресира в неволно изпускане на урина - първо на капчици, след това и струя. Особено при кихане, кашляне, тичане или вдигане на тежест.

Засегнати у нас са 20-25% от дамите, а по световни данни се стига до 30%. Една от основните причини е вагиналното раждане, най-вече което е протекло по-тежко. То причинява травма върху мехурната шийка, уретрата и влагалището. Също има зачестяване на стресинконтиненцията в по-напреднала възраст, особено в менопаузалната.

Причината е спадът на естрогените и промяната на еластичността на тъканите. Друг рисков фактор е наднорменото тегло. Редуцирането на килограмите дори с 10% може да подобри състоянието, отбелязва специалистът. 

Притеснение

„Искам да се обърна към българките да не се притесняват да търсят квалифицирана лекарска помощ за този проблем. Да бъдат отворени към това да дискутират проблема, а не да си мълчат и да се срамуват. Проблемът е между гинекологията и урологията, у нас няма такава специалност, в Америка например това е подспециалност на гинекологията, наречена урогинекология“, отбелязва проф. Костов.

При едни от дамите симптоматиката е лека, докато при други е с по-голяма тежест. Много от тях не говорят за проблема. Албена Палпурина от София споделя, че при нея проблемът се появява след двете й естествени раждания и непосредствено след второто преди 18 г. С времето състоянието й се задълбочава.

„Реших да потърся помощ, когато това започна да пречи на ежедневието ми до степен да не мога да си изпълнявам ангажиментите в работа и вкъщи. Стана наложително, когато не можех да спортувам пълноценно. Особено се влошаваше в преходите между сезоните“, разказва тя. Поставят й уретрален слинг. Операцията се понася много леко, а буквално на следващия ден връща контрола върху тялото си.

Варианти 

На въпроса дали билките са решение на проблема проф. Костов коментира, че не отрича нетрадиционната медицина, включително и билколечението изобщо. Но когато е налице една изразена стресинконтиненция и при всяко кихане и кашляне или вдигане на тежест се изпуска урина – трудно би помогнала коя да е билка.

Ако преди десетилетие лекарите правили големи коремни операции за възстановяване на тазовото дъно, то вече ендоскопската и роботизираната хирургия са златен стандарт за лечението на тези състояния.

Когато имаме тежки форми на стресинконтиненция можем да прибегнем до оперативно лечение с различни видове слингове. Това са мрежести ленти от специална материя, които повдигат уретрата, за да може да се възстанови този ъгъл, който мехурната шийка сключва с пикочния мехур.

При тези ленти или платна, т.нар мешове за оперативно лечение на проблема, е много е важно да не се прави компромис с качеството на материята. Понякога се налагат и големи оперативни интервенции през корема с лапароскоп, робот или отворена хирургия.

Лазер 

Физиотерапията е нещо изключително важно, особено за жени, които са родили скоро и са родили нормално. Лазерната терапия е друго модерно нехирургично лечение, което се понася  изключително добре и дава прекрасни резултати. 

Като превенция дамите могат да правят така наречените упражнения на Кегел, които са широко разпространени в интернет. По-добри резултати се постигат при жени с нормално тегло и в добра физическа форма. Добра профилактика може да бъде и контролируемият прием на естрогени, било то фитоестрогени, които са безвредни или синтетични. 

Изисква се прецизна диагностика 

Изисква се много прецизна диагностика, а понякога се използват по-специфични методики като уродинамичното изследване. То измерва тонуса и потенциалите на пикочния мехур и на отделителната система, както и свързаните с нея мускули по време на микцията и преди това.

Показва точно къде е проблемът и как може да бъде отстранен отново. Тази част от гинекологията е много фина и  изисква голяма прецизност. Инконтиненцията може да бъде и неврогенна. Тя не се лекува по хирургичен начин, а се използва консервативно медикаментозно лечение.

„Много е важно да се постави правилната диагноза, да има индивидуален подход към пациента за поставяне на диагнозата и за лечението, което понякога е толкова фино – като часовникарско, за да може да се помогне на пациента“, отбелязва лекарят.