0

Т я е млада, красива, успехът и първото място не са само цел, защото неведнъж досега ги е покорявала.

Това е 17-годишната жокейка Андреа Кръстева. Амбициозното момиче е от София, но днес учи и живее на пансион в Англия.

Всичко се случва, след като на своя глава и без знанието на родителите си кандидатства, приемат я и ги поставя пред свършен факт, като им обявява, че заминава в чужбина. Споделя, че животът в пансиона е добър и нищо не й липсва, но плаща такса, тъй като е чуждестранна ученичка.

Споделя още, че притежава всички сертификати на Кеймбридж. Въпреки това обещава пред „Телеграф“ да се завърне в България щом завърши магистратурата си. Мечтата й е да възроди конния спорт, който по нейни думи в момента изчезва. „Мисля, че конният спорт в България няма кой знае колко голямо бъдеще, но ако имаш международен треньор, може да се осигури високо ниво на тренировки, но не кариера и бизнес“, смята тя и пояснява, че няма много желаещи да се занимават с обездка, докато скачането е малко по-развито. 

Личен архив

Пътят

До 2022 година Андреа учи във френския лицей в София. „За 11 и 12 клас се преместих в Англия. Тук уча „Бизнес в конния спорт“, разказва тя. Момичето пояснява, че започва да язди през 2020 година и до днес има редица отличия и извоювани челни места както в България, така и в чужбина.

Преломният момент, до който тренира професионално художествена гимнастика, идва, когато решава да спре с гимнастиката и да започне да язди. Примерът идва от майка й, която обаче се занимава любителски. „Цялото семейство винаги е имало някаква любов към конете и много дълго време имахме кон. Майка ми яздеше за удоволствие.

Личен архив

И така един ден реших, че ще започна професионално да се занимавам“, споделя ученичката. Тя уточнява, че не са отглеждали ездитното животно в собствена конюшня, а са ползвали частна база. 

Обяснява, че причината да смени държавата пък става желанието й да се специализира в областта на конния спорт, като по време на висшето си образование има намерение да се занимава с бизнес и да стане истински корифей в сферата.  

Попчето

Попчето – така наричат накратко и на галено сегашния кон, който иначе се казва Knight Power JB. „Той има миличък и добър характер и го сравнихме със златна рибка и така го кръстихме попчето. Това обаче не му пречи да има мнение по въпроса и да е темпераментен“, разказва Кръстева и подчертава, че за щастие тя никога не е падала от ездитно животно. Конят й е нидерландски чистокръвен и е син на най-успешния кон в историята на обездката, добавя момичето. Тя споделя, че той е неразделна част от нея и винаги го взима при пътуванията си, тъй като тренировките с него са всеки ден.       

Той обаче не е първият, с който се състезава. С първия нещата не се получават и изкарва кратко. С втория – Кензо, се състезава около три години и успява да изгради много добра връзка, но се налага да се разделят, защото е достигнала лимита на физическите му възможности, а тя гони още по-големи успехи. „С него участвах на европейски шампионат в Германия, което е много голям успех“, казва тя.

Андреа обяснява, че обездката е много субективен спорт. „Има голямо значение с какъв кон си и качествата му. Обездката се върти около това – около елегантността, хармонията между коня и ездача. Това е дисциплината, в която показваш пълна координация и хармония с коня си. Идеята на тези състезания през трите дни да покажеш различни упражнения в един манеж.

Личен архив

Изпълняваш упражнение от сорта да върви настрани, което се нарича полупристъпване, показваш различните алюри на коня“, посочва дванайсетокласничката и подчертава, че е много важно добре да се познават двамата, както и да се правят много тренировки както за издръжливост, така и за реакции при стресови ситуации. „Може да сте перфектни вкъщи и, като стъпите на състезателния плац, да не знаете къде се намирате, все едно никога не сте яздили досега. Хубаво е да има чисто тренировъчни състезания“, коментира тя и подчертава, че този спорт е скъпо занимание.

Дава пример със себе си и споделя, че тя работи с испанец, който за всяка тренировка й взима по 140 лв. Младото момиче разяснява още, че стиковането между коня и ездача е изключително важно, но то отнема доста време. Според нея синергията помежду им се подобрява с всеки изминал ден и след всяка тренировка, защото и двамата научават нови неща един за друг. 

Състезанията

Андреа има значителен брой участия по състезания, както е и част от отбора по конен спорт на България. Тя става държавен шампион с втория си кон през октомври 2021 в Божурище в категория деца. През тази година в Пловдив завоюва 1-во място на международен турнир с настоящия си кон Knight Power JB. Тя е и балкански вицешампион в Кемер, Турция, през август 2024. Има и няколко първи места на вътрешни състезания в България и Англия.

Младата състезателка споделя, че познава моментите, когато съдиите са я подценявали, но признава, че е имало и случай, когато са я надценявали и тя е била наясно с това.

„Докато се състезаваме, съдиите варират около 3 и 5 около манежа. Има моменти, в които оценките им много се разминават, което е недопустимо, но това обърква резултата и цялото класиране. Всеки гледа на кое място си класиран, а не кой съдия колко ти е дал“, потапя ни Андреа в тънкостите на спорта.

Тя добавя, че състезателите имат право на контестация по отношение на техническа грешка, но не може да се оспорва резултатът на съдията. Тя споделя, че понякога участниците познават съдиите и се опитват да се нагаждат според очакванията им, но подчертава, че това невинаги е възможно.