0

Т ъмни подути вени по краката, съдови „мрежи” и „звездички”, подуване на краката вечер, чести мускулни крампи, тежест и болки в краката – всичко това са симптоми на разширени вени на долните крайници или иначе казано - варикоза. Докторите, които се занимават с лечението на венозните заболявания, се наричат флеболози и развенчават най-известните митове и заблуди за разширените вени.

Мит 1. Проблемът е само естетически

Тъмните, изпъкнали вени по краката наистина не изглеждат много привлекателни. Затова често ги крием под панталони и дълги поли. Но това не е панацея, защото, уви, въпросът не се ограничава до естетиката. Разширените вени са опасни поради усложнения. Ако проблемът не бъде решен навреме, могат да се развият сериозни патологии като тромбоза, тромбофлебит, трофични язви и кървене от увредени вени. Ето защо, ако се появят характерни симптоми, не отлагайте посещението си при флеболог.

Мит 2. Срещат се само при възрастни хора

Всъщност и млади хора често се сблъскват с този проблем. Основните виновници за разширените вени са заседналият начин на живот, наднорменото тегло, неудобните обувки и носенето на токчета. Такъв „букет“ от симптоми е възможен дори на 20 години. Разширените вени също се считат за наследствено заболяване, което може да се предава, включително през поколенията, например от баба на внучка.

Мит 3. Те са женска болест

При жените е вярно, че патологията се открива по-често. Но това е по-вероятно поради факта, че мъжете рядко ходят на лекар в ранните етапи - те не се притесняват толкова от естетическия компонент, няма болка, така че често идват при флеболога, когато заболяването е напреднало и вече има усложнения.

Мит 4. Лекуват се с мехлеми, таблетки и компресионни чорапи

Алтернативното лечение под формата на мехлеми и кремове може да осигури само временно облекчение. Същото важи и за хапчетата – те помагат за облекчаване на симптомите, но не премахват причината. Носенето на компресионен трикотаж, както и извършването на специални упражнения ще забавят развитието на болестта, но пациентите няма да могат радикално да се отърват от разширените вени.

Мит 5. Хирургичното лечение изисква анестезия и продължителна рехабилитация

Така е било в миналото, когато разширените вени са изисквали сложна отворена операция за отстраняване на проблемната вена. Но през последните двадесет години медицината постигна значителен напредък в областта на флебологията и се появиха наистина революционни методи за лечение. На първо място това е склеротерапия, лазерна коагулация на вени, адхезивна облитерация на вени. Тяхната същност се състои в това, че променената вена не се отстранява, а се затваря отвътре, така че кръвта вече не може да се натрупва там. Съвременните операции се извършват под местна анестезия, не оставят белези и не изискват хоспитализация. Така днес пациентите могат да решат проблема с разширените вени за един ден, без да променят обичайния си ритъм на живот.

Мит 6. По-добре е да не се оперирате през лятото

Не бива да отлагате решаването на проблема за по-благоприятен сезон. Съвременните методи на лечение са толкова малотравматични, че могат да се извършват абсолютно по всяко време на годината.

Мит 7. Рано или късно всеки е застигнат от това, не можете да направите нищо

Разширените вени са цената, която човек плаща за способността си да ходи изправен. В изправено положение натоварването на краката е максимално, а при някои хора вените са склонни да се разширяват с времето. Но това не означава, че всичко е безнадеждно. Най-добрият начин да избегнете разширените вени е умерената ежедневна физическа активност. Не сядайте и особено не стойте на едно място дълго време, без да се движите: ходете, изпънете краката си, правете клякания. Плувайте повече, карайте колело, не проявявайте мързел да се изкачвате по стълбите. Тогава мускулите на краката ще бъдат тонизирани, което ще помогне за намаляване на стагнацията на кръвта и ще намали риска от разширени вени. И ако се появят характерни симптоми, не отлагайте посещението при флеболог. Колкото по-скоро започне лечението, толкова по-бързо ще върнете здравето на краката си.