0

И ма заболявания, с които почти всяка жена се сблъсква поне веднъж в живота си. Циститът е едно от тях. Често това заболяване става хронично и се възприема от мнозина като присъда. Жените, които са изправени пред хроничен цистит, са много песимистични - не се лекува. Но това не е точно така.

Мит 1. Може да бъде асимптоматичен.

В случай на остър цистит винаги ще има симптоми. Освен това е трудно циститът да се обърка с друго заболяване. Това заболяване има характерни прояви - често, болезнено уриниране, болка при уриниране, понякога помътняване на урината или дори кръв в урината, както и треска. Хроничният цистит, който придружава жената през целия й живот, не дава симптоми в ремисия. Това обаче не означава, че болестта се е оттеглила! Под въздействието на външни и вътрешни фактори заболяването може да се прояви като симптоми, характерни за остър цистит.

Мит 2. Ако е прекаран в детството, никога няма да се повтори.

В никакъв случай! Една жена често среща първия епизод на цистит в ранна възраст. Освен това често този епизод може да не бъде записан в медицинския картон и да бъде пренебрегнат от самите родители. Добре е, ако майката обърне внимание на факта, че момичето е започнало да ходи до тоалетната по-често или се оплаква от болезнено уриниране, но ако не... В резултат на това циститът остава нелекуван, инфекцията става хронична и се усеща по-късно. Така например има такова нещо като дефлорационен цистит, когато заболяването се влошава след загубата на девствеността. Провокира се от разкъсване на химена, навлизане на кръв в уретрата, неспазване на елементарни хигиенни правила при младите хора.

В този случай хроничният цистит може да се изостри. Освен това при собствениците на добър имунитет симптомите често изчезват сами. В този случай жената няма да отиде на лекар, няма да премине тестовете и след това напълно ще забрави за този епизод. Но това не означава, че тя се е отървала от патогените на цистит. Инфекцията е останала в тялото и може да се появи по-късно.

Мит 3. Полово предаваните инфекции и циститът не са свързани по никакъв начин.

Това твърдение е фундаментално погрешно. Такива инфекции могат да доведат до развитие на цистит. Това се дължи на особеностите на структурата на уретрата при жените - тя е много къса (4-5 см), така че микрофлората от влагалището може да навлезе в пикочния мехур и да провокира възпаление. По-често това се случва при вродено, ниско разположение на външния отвор на уретрата, в областта на вестибюла на влагалището. Обострянията на цистит в такива случаи започват с началото на сексуалната активност и са ясно свързани със сексуалния контакт на жената.

При някои жени уретрата е разположена много близо до входа на влагалището, което провокира твърде често обостряне на цистит. В този случай е разумно тази анатомична особеност да се коригира хирургично. За щастие не са много жените, които се нуждаят от такава операция.

Мит 4. Жените със силен имунитет не се страхуват.

Всъщност намаляването на имунитета в редица случаи става основната причина за развитието на цистит. Например това може да доведе до възпроизвеждане на условно патогенна флора във влагалището, което от своя страна често причинява възпаление на уретрата и пикочния мехур.

Има обаче и други фактори, които провокират цистит. Често това заболяване се развива поради хипотермия и неспазване на личната хигиена. В първия случай се нарушава кръвообращението на тазовите органи, което води до възпаление. Във втория циститът е свързан с неспособността на жената да извършва правилно интимен тоалет. Мнозина, разбира се, знаят, че трябва да се измиват с вода, която пада свободно (а не душ), докато струята трябва да бъде насочена отпред назад (а не обратното), но, уви, не всеки ги спазва.

Мит 5. Ако симптомите не са твърде изразени, можете да отложите посещението при лекар.

Най-голямата грешка на жените е да отлагат посещението при лекар, ако се появят симптоми на цистит. Може да загубите много време, което ще доведе до хронична инфекция. Преценете сами, в случай на остро заболяване се обръщате към терапевт, който според стандартите за остър неусложнен цистит ще ви предпише само общи изследвания на кръвта и урината. И например бактериологичен анализ на урината и ултразвук на тазовите органи според същите стандарти ще се прави само в случай на усложнен цистит, когато жена отиде на лекар с висока температура, оплаква се от остри болки в долната част на гърба и помътняване на урината. Но за да се установи истинската причина за цистит, във всички случаи е важно да се проведе пълен преглед. Междувременно бактериите продължават да се размножават, възпалението прогресира и може да доведе до сериозни усложнения като пиелонефрит.

Мит 6. Схемата за лечение на цистит винаги е една и съща.

Разбира се, има стандарти при лечението на всяко заболяване. Но в зависимост от факторите, провокирали цистит, режимите на лечение могат значително да се различават един от друг. Случва се една жена вече да е лекувала цистит, така че, когато се появят симптоми, тя отива в аптеката и купува същите лекарства. В същото време тя не знае причината за развитието на цистит в този случай, кои микроорганизми са провокирали възпалението... Тя може да премахне симптомите на заболяването, но дали ще се отърве от инфекцията е голям въпрос.

Мит 7. Трудно се лекува.

Всъщност остър цистит се лекува доста просто. Първо трябва да се подложите на преглед от уролог и да преминете общ тест за кръв и урина, както и тест за бактериална култура. Разбира се, няма да е възможно бързо да се получат резултатите от бактериалната култура и да се лекува инфекцията с точност. Ето защо лекарят незабавно предписва антибиотици, например пеницилини, билкови препарати (изборът им е доста широк), лекарства, които стимулират свиването на пикочния мехур. При спазване на всички предписания на лекаря остър цистит се лекува за 10 дни.

В случай на лечение на обостряне на хроничен цистит е необходимо по-подробно изследване на пикочния мехур (цистоскопия) и тазовите органи (ултразвук). В допълнение към лекарствата, които се използват при лечението на остър цистит, може да са необходими имуномодулатори (дефицитът на имунитет може да се предположи чрез общ кръвен тест). Но някои лекарства в случай на хроничен цистит не са достатъчни. Обикновено се препоръчва да се свържат физиотерапевтични методи. Физиотерапията с лазер, топлина, електрически ток, магнитно поле има противовъзпалителен ефект. Благодарение на него се подобрява кръвообращението в болния орган, увеличава се броят на антителата на мястото на възпалението, което помага за по-бързото справяне с инфекцията.

Мит 8. Хроничният не се цери.

От една страна, всяко хронично заболяване придружава човек през целия му живот. Но, както знаете, може да се доведе до ремисия, когато симптомите на заболяването не се проявяват. Колко често ще се влошава хроничният цистит и дали ще се влоши по принцип, зависи до голяма степен от самата жена.

Спазване на правилата за лична хигиена и сексуална хигиена, избягване на хипотермия, отказ от лоши навици (алкохол, тютюнопушене), пържени, кисели и пикантни храни, способност за справяне със стреса, разумна физическа активност - всички тези правила ще намалят вероятността от среща с възпаление на пикочния мехур до минимум.

Автор: Цвета Дилова