0

П етстотин килограма бабина гозба ще забъркат местни майстори в Априлци за Празника на сланината и греяната ракия.

Събитието е тази събота и неделя, а в ястието ще се вложат 1000 яйца, 100 кг праз лук, 100 кг сланина и тайни подправки, сподели пред БТА кметът на Априлци Тихомир Кукенски.

Част от празника ще е и кулинарна изложба с участието на местни производители. „Всеки може да участва с ястие, в което да има сланина. Очакваме чудеса. Идеята е местните производители на сланина да си изложат производството“, каза кметът.

Музика

Културната програма на събитието включва участието на изпълнители като Невена Цонева, Нелина, Николай Славеев, Райко Кирилов, Лилия Семкова, Ива и Велислава Костадинови, както и Гуна Иванова. Заедно с тях на сцената ще се качат и самодейни състави от региона и цялата страна, които ще представят местни традиции и обичаи.

Сред домакините и инициаторите на празника е Николай Колев. Той е на 65 и спазва семейна традиция – задължително отглеждат прасе. За сланината казва, че не подлежи на имитация. „В основата на всичко е любовта. Човек първо трябва да обича животните, да ги храни и гледа с любов“, коментира Колев. И добавя, че прасето трябва да се храни с качествена храна – ябълки, тиква, картоф, коприва, царевица, жито – това, което произвежда земята в Априлци.

Майсторлък

„За да стане хубава сланината, трябва, както в здравеопазването сега е модерно, да си избереш екипа, който ще участва при клането. Задължително трябва да има поне двама-трима да пият греяна ракия, когато го ощавим прасето, да се свали козината и го опърлим, се завива за 10-15 минути, за да омекне кожата от огъня, на който е била положена. Трябва да има кисели краставици, туршия, греяна ракия. След завършване на операцията задължително се сяда на сериозно угощение“, разкрива още майсторът.

Самата сланина се оставя ден-два да се отцеди. Най-добрата сланина става открай време в дървена каца. Нареждат се сноповете сланина плътно на редове, а между тях - обилно количество сол. Кацата се оставя в дълбоко мазе. Стои 20 дни, прави се саламура и след два месеца е готова. „Сланината е била основната храна през годините на балканджията. Тя се ползва и като лек. А за ракията казват: „Една болест, ако не може да се лекува с ракия, то нищо не може да я излекува“, споделя Николай Колев.