0

В разгара на лятото започва сезонът на цистита. Тази често срещана диагноза представлява възпаление на пикочния мехур и по-точно неговата лигавица.

Циститът е най-разпространеното урологично заболяване сред жените, които са 3 пъти по-предразположени към него от мъжете. С проблема може да се сблъскаме във всички възрастови групи, но различни изследвания показват, че всяка трета жена поне веднъж в живота си ще срещне цистита.

Причини

В повечето случаи причината за цистита е инфекция на пикочните пътища. Тя се развива, когато бактериите навлизат в пикочния мехур и започват да се размножават. Това може да се случи и с естествено срещащи се бактерии в тялото при нарушен баланс. Тези бактерии водят до инфекция и причиняват възпаление. „Отключващите фактори за развитие на неусложнени уроинфекции през лятото са свързани с посещението на водоеми, басейни или море. Промяната в начина на живот е стресов фактор за организма, което също е предпоставка за отключване на уроинфекции при хора с лабилен или компрометиран имунитет. Освен това летният сезон и високите температури предразполагат към дехидратация и концентрация на урината, което благоприятства по-бързото развитие на уроинфекции при наличие на бактерии в урината. Ето защо е необходима употребата на достатъчно течности, съобразена с физическата активност и телесното тегло на човека“, съветва д-р Георги Атанасов, началник на отделението по урология в МБАЛ „Тота Венкова“ в Габрово.

Симптоми

„Най-често срещаните, характерни за уроинфекциите, симптоми са дискомфорт, болка по време на уриниране, промяна в цвета на урината, чести позиви за уриниране, които понякога са императивни. По-рядко се наблюдава субфебрилитет“, обяснява още д-р Атанасов. Циститът е досаден и упорит, а обикновено жените бързат да се отърват от него, като вземат нещата в свои ръце. Това обаче крие сериозни рискове. „Самолечението е често срещано в България. Статистиката сочи, че то е неефективно и понякога дори опасно. Личният ми опит показва, че над 50% от пациентите започват самолечение, преди да потърсят лекарска помощ. Важно е да знаят, че при поява на описаните симптоми е абсолютно грешно да се започва такова, а е необходимо да се консултират със специалист. Липсата на лечение или самолечението могат да доведат до усложнения на състоянието и развитие на пиелонефрит“, споделя урологът. Той е категоричен, че бъбреците могат да пострадат много, ако не се потърси лекарска помощ навреме.

Изпитват ново лекарство

В България се провежда клинично проучване за иновативна терапия при цистит. То е на разположение в изследователските центрове на „Пратия“ в Плевен, Габрово, Кюстендил, Шумен и Търговище. „Достъпът до нея е напълно свободен за жени от цяла България. Терапията дава възможност дамите да бъдат лекувани и проследявани от лекари с голям опит и солиден екип от медицински експерти“, разказва Силвия Пенчева, координатор Клинични проучвания в Pratia Bulgaria. По думите й към момента 72 жени са взели участие в клиничното проучване за цистит, като програмата набира желаещи до средата на септември.

Рискови фактори

Както при всяко друго заболяване, така и при цистита има рискови фактори, които ни правят по-податливи. Така например при жените, преминаващи или преминали през менопауза, се наблюдава изтъняване на лигавицата на уретрата заради понижените естрогенови нива. Освен това естественият баланс на влагалищните бактерии може да се промени, което дава преимущество на патогенните бактерии. Всичко това прави уретрата по-податлива на инфекции, които могат да достигнат до пикочния мехур. Ако сте с диабет или преддиабет, рискът от цистит също е значително по-висок. Високите нива на кръвна захар в урината създават отлична среда за размножаването на бактерии, затова попадането на патогени в пикочния мехур е значително по-опасно за диабетиците. Същото важи и за хора с отслабена имунна система. Освен на диабет, това може да се дължи на ХИВ, рак и различни терапии. Потиснатата имунна функция увеличава риска не само от бактериални, но и от вирусни инфекции на пикочния мехур.