0

В ремето може да повлияе на самочувствието и да разклати душевното равновесие на човека. Как се проявява тази зависимост и възможно ли е да се борим с нея?

В Тибет лечителите вярвали, че времето може директно да причини някакъв вид неизправност в тялото. Хипократ говори за метеорологичната зависимост през 400-те години пр.н.е. Древните германци са смятали артрита за метеорологична болест... Съвременната медицина обаче е критична към това състояние: метеозависимостта не е официално призната и не е включена в списъка на Международната класификация на болестите, приета от Световната здравна организация.

Въпреки това има хора (при това не са изолирани случаи), които страдат от различни фактори: промени в посоката на вятъра, атмосферно налягане, магнитни и обикновени бури. И така, какво е метеозависимостта?

Не само сънливостта, неразположението или главоболието ни връхлитат при промяна на времето. Това е цял комплекс от симптоми, който се изразява в болезнена реакция на човешкото тяло към всякакви промени във времето и околната среда.

Много експерти признават, че има връзка между времето и лошото здраве на хората. За това са „виновни“ нервните рецептори, които разчитат всички промени във времето и ако ги сметнат за критични, поставят всички системи в състояние на висока готовност. Това състояние е стрес за организма. А стресът обикновено удря там, където боли. В допълнение внезапните промени в температурата на въздуха, налягането или геомагнитната активност могат да причинят дисбаланс на химикали в тялото, да повлияят на сърдечносъдовата система, включително чрез промяна на притока на кръв към мозъка. Метеорологичната зависимост се проявява най-често под формата на различни неприятни и болезнени усещания: главоболие, мигрена, гадене, слабост и проблеми със стомашно-чревния тракт. При някои хора в такива моменти са възможни обостряния на хронични заболявания, астматични пристъпи и дори инфаркти или инсулти.

Слънчеви изригвания

Периодично на Слънцето възникват изригвания, които са придружени от емисии на милиарди тонове плазма. Слънчевият вятър се втурва към Земята и среща магнитното поле на планетата, което не го пропуска и резонира под въздействието на плазмата. Точно на тези вибрации реагират някои хора. Геомагнитните колебания могат да изострят депресията, психичните заболявания, метаболитните нарушения, да докарат проблеми на сърдечносъдовата система, аритмии, да доведат до скокове на кръвното налягане и епилептични припадъци.

Някои ветрове

Ще се изненадате, но чувствителните към времето хора могат да реагират болезнено дори на вятъра зад прозореца! Ветровете, които се спускат от горе на долу, се считат за най-неприятни за зависимите от времето хора. Хората с чувствителност към времето могат да реагират на такива ветрове с главоболие и сърдечни болки.

Температурни скокове

Температурните колебания са друг кахър. Ако през деня температурата на въздуха се колебае повече от 10 градуса, в тялото започва да се произвежда голямо количество хистамин. А това е критичен фактор за страдащите от алергия. Такива скокове са трудни и за хора с депресия и други психологически проблеми.

Скокове на влажност

Най-удобната за нас влажност на въздуха е 40-60%. При висока влажност (от 60% до 90%) страдат хора с хронични заболявания на бъбреците и ставите. При намалена (30% до 40%) - хора с астма или алергии.

Атмосферно налягане

Смята се, че най-удобното за нас налягане е 750-760 милиметра живачен стълб. Ако са започнали някои скокове на налягането, хората със заболявания на ендокринната и сърдечносъдовата система могат да страдат от тях. Често такива скокове се причиняват от циклони и антициклони. По този начин антициклоните са придружени от повишено атмосферно налягане, което може да доведе до повишено съсирване на кръвта, повишено образуване на тромби и нарушения във функционирането на мозъка или сърцето. А ниското атмосферно налягане през това време е опасно за хипотоници, астматици и хора с проблеми на сърдечносъдовата система.

Ниското атмосферно налягане може да причини пристъпи на мигрена, метеоризъм и чревни колики. Защо някои хора страдат, а други не? Защо някои хора изобщо не забелязват промените във времето, докато други просто се изтощават от вятъра, магнитната буря, промените в атмосферното налягане или температурата? Работата е там, че всички се адаптираме към природните явления по различни начини. Освен това има фактори, които допълнително влияят върху чувствителността към времето. Това е стрес, състояние, отслабено поради болест, липса на физическа активност, тютюнопушене и алкохол.

Как да разберете дали сте чувствителен към времето човек? Можете спокойно да добавите себе си към този списък, ако усетите промяната на времето предварително, трудно понасяте тези промени, активността ви намалява, здравето ви се влошава, проявявате склонност към депресия, а също и ако всичко се нормализира, когато времето става благоприятно.

Диагноза

Какво имате, зависимост от времето или метеопатия? Метеорологичната зависимост или повишената чувствителност на човека към промените във времето е доста поносимо състояние. Приблизително една трета от населението на света реагира по един или друг начин на промените във времето. Неразположение има предимно при възрастни хора. Но ако при промяна на времето почувствате истинско страдание, промяна в общото състояние на тялото, специфични болки, тогава имате метеопатия. Симптомите могат да се влошат, ако често имате мигрена, има наранявания, фрактури, навяхвания, има проблеми в работата на сърдечносъдовата и дихателната систем, терморегулацията и изпотяването, стомашно-чревния тракт, невротични разстройства.

Съвети

Как да се справите със зависимостта от времето? Съветът към хората, които страдат от метеорологична зависимост, е, че те трябва да приемат сериозно колебанията в атмосферното налягане и да следят прогнозата за времето. За да се облекчи състоянието, на първо място е необходимо да се намали натоварването и да се наспят достатъчно. Това означава да спите поне 7-8 часа и да си лягате не по-късно от 22-23 часа, когато тялото започва да произвежда хормони, за да възстанови силата. Редовните упражнения укрепват тялото, повишават защитните сили. Но подобно на други сложни натоварвания е по-добре да отложите сериозните спортове в такива дни.

Физическата активност може да бъде попълнена със загрявка, туризъм на чист въздух. Експертите препоръчват в такива дни да измервате кръвното налягане сутрин и вечер, да избягвате преумора и стрес, да се откажете от прекомерната консумация на алкохол и да коригирате диетата си. Хипертоници - откажете се от соленото, яжте повече плодове и зеленчуци, съдържащи калий. Хипотоници - приемайте натурални тонизиращи средства, започвайте деня с пълноценна закуска, яжте зеленчуци и плодове с високо съдържание на бета-каротин и аскорбинова киселина. И, разбира се, грижете се за себе си. Не забравяйте – всичко ще отмине, когато времето се нормализира. Не се случва нищо фатално!