0

К ой не харесва изящните сребърни бижута! Но среброто е нещо много повече от това и неслучайно влиза в живота на хората преди поне 5000 години. За употребата му като разменно средство и за изработка на чаши се споменава в първата книга на Стария завет. Доста преди откриването на причинителите на инфекции и антибиотиците човекът установява от опит антимикробните свойства на среброто и в продължение на хилядолетия то е използвано за дезинфекция и съхранение на вода, за да я поддържа свежа и чиста.

Вероятно това е най-ранното му медицинско приложение. Така са правели гърците, римляните, финикийците. Древните средиземноморски и азиатски народи са поставяли сребърно фолио в рани, за да предотвратят заразяването им. По време на поход Александър Велики (335 г. пр.н.е.) е съхранявал водата си в сребърни съдове.

Хипократ (460 г. пр.н.е. – 370 г. пр.н.е.) вярвал в целебните свойства на среброто и го препоръчвал при различни страдания. Алхимиците го свързвали с луната и смятали, че е подходящо за лечение на мозъчни заболявания. Сребърни соли са били включвани в лечението на някои психични заболявания, епилепсия, зависимост от никотин, гастроентерит, стоматит и предавани по полов път заболявания, включително сифилис и гонорея.

Монети

Американците, пътуващи на запад през 1880 г., поставят сребърни монети в бъчвите с вода, за да забавят растежа на бактерии и водорасли.

Амброаз Паре (1510-1590 г.), известен като основоположник на съвременната хирургия и хирург на четирима френски крале, препоръчва сребърни скоби при лицева реконструкция. Четири века века по-късно, през 1890 г., д-р Джорджия Фикс – единственият лекар в радиус от 75 мили в Западна Небраска, изковава с подръчни средства и в полеви условия пластина от сребърна монета, с която затваря дефект в черепа на човек, пострадал при злополука по време на земеделската работа, и така спасява живота му.

Разтвор

В продължение на дълги години разтвор на сребърен нитрат е накапван в очите на новородени непосредствено след раждането в случаи на майки с гонококова инфекция. Целта е била да се предотврати заразяването в хода на родовия акт, тъй като това може да доведе до слепота.

Сребърни съединения са били прилагани за предотвратяване на инфекции по време на Втората световна война. С появата на съвременните антибиотици през 20-и век среброто слиза от сцената. До 60-те години, когато именно то е сред решаващите фактори, направили възможно сбъдването на вековната човешка мечта да се устреми към луната и звездите. Водата е най-критичният животоподдържащ елемент на борда на космическия кораб. Нуждите от вода на всеки от нас (4,5 л/ден, включително тази в храната) са два пъти по-големи (като маса) от необходимите ни храна и кислород взети заедно. Бактериалното замърсяване на питейната вода би било сериозен риск за здравето на астронавтите и дори не искаме да си представим проблемите с гастроентерит, диария и повръщане в среда с нулева гравитация. Проучване в онези години показва, че сребърни йони в концентрация от 50 части на един милиард са достатъчни за дезинфекция на водата.

НАСА

Американската космическа агенция НАСА проектира йонизираща мед-сребърна система за стерилизиране на вода за полетите от програмата Apolo (1966-1972 г., 11 пилотирани мисии с шест кацания на Луната), с което прави възможно тяхното осъществяване. Съветските космически кораби също са използвали сребро за пречистване на вода. Този подход и в момента се използва на Международната космическа станция. Днес технологията на НАСА за пречистване на вода с метални йони се прилага за дезинфекцията и в плувни басейни, СПА центрове, декоративни фонтани и животински местообитания за делфини, морски лъвове и морски костенурки. Медни/сребърни филтри се използват в болничните водоснабдявания за предотвратяване на инфекция с Legionella.

Приложение

Поради високата си антимикробна активност и добра поносимост среброто влиза в състава на редица медицински и други продукти като мазила, превързочни материали, тъкани, мобилни телефони, перални машини, хладилници, съдомиялни машини, бои и дори в спрейове срещу изпотяване. Използва се при лечение на рани, изработка на устройства (напр. костни протези) за нуждите на ортопедичната реконструктивна хирургия, кардиологията, урологията, както и при създаването на хирургически инструменти. Със сребро се покриват изкуствени сърдечни клапи, както и сърдечни и пикочни катетри, за да бъде намалена или предотвратена опасността от инфекции, предизвикани от различни микроорганизми. Налични са превръзки за рани, които постепенно и продължително освобождават сребро. Въвеждането им в клиничната практика е с цел да подпомогне борбата с вътреболничните инфекции, да предотврати някои от усложненията при пациентите с диабет, да възпрепятства инфектирането и да облекчи зарастването на рани (например от тежки изгаряния).

През последните години, заедно с нарастването на проблемите, произлизащи от устойчивостта на микроорганизмите към използваните в клиничната практика антибиотици, интересът към среброто продължава да нараства, в ход на изследване са и антитуморните свойства на редица сребърни съединения.