0

Т оплината като физическо и емоционално явление е във фокуса на новата изложба на визуалния артист Александър Лазарков. Експозицията е озаглавена „Топлоизточник“ и ще бъде открита на 18 юли (понеделник) в галерия Little bird place, съобщават организаторите.

Инсталацията е изградена в котелното помещение на северния корпус на Националната художествена академия (НХА) в София. „Това помещение е едно от първите, построени от северната сграда през 1917 г. То е най-ниската точка на сградата. Първо всичко е било запълнено с въглищни котли, използвани за нагряване на водата и превръщането й в пара за системата за парно отопление.

По-късно през 1945 г. помещението е реконструирано и котлите на въглища са заменени с котли на дизелово гориво, работещи и до днес. Интересът ми към това място започна, когато открих, че повече от век това е основното помещение, от което идва цялата топлина за цялата сграда“, коментира авторът. С обектите в инсталацията той се опитва да визуализира връзката между физическото въздействие на температурата върху различните материали и живите организми и емоционалните и социалните навици.

„Изложбата на Александър Лазарков демонстрира нестихващия му устрем към „изобретяване“ на собствен визуален синтаксис, чрез който да комуникира със зрителите възприятията си зa големите аналогии, пронизващи човека и заобикалящата го реалност. През последните две години проектите му представят метафори, напомнящи за една от големите научно-философски истини на нашето време. А именно, че природата се самонаподобява в мащаб.

Структурата на атома сякаш репликира движението на планетите около своята звезда, по същия начин цели галактики гравитират около черни дупки. И това не е просто съвпадение. Процесите в природата споделят обща архитектура. Всеки изолиран феномен съхранява в себе си универсално познание. Наш талант е да търсим и разпознаваме тази универсалност“, казват за експозицията кураторите Теодора Константинова и Радослав Механджийски.