0

И зползването на стари вещи в нова роля е актуална тенденция в западното общество, което се стреми с всички сили да се освободи от култа към консуматорството. Тенденцията бързо се вкорени и в нашия бит и днес можете да дадете втори живот както на старите мебели, така и на малки аксесоари от минали времена. Днес се фокусираме върху съдовете: ще ви кажем какво да правите с чаши и чинии, които сте на път да изхвърлите, защото сте ги нащърбили, счупили или са ви омръзнали.

1. Счупено - за късмет

Гърците имат обичай да чупят чинии, но това не се случва по време на семеен скандал, а във вихъра на веселбата. Всъщност традицията отначало е била погребална, но това няма значение, защото днес не това е темата, която ни интересува. А тя е, ако мъжът ви счупи прибор от любимия сервиз на тъщата, как да не драматизирате ситуацията и парчетата да влязат отново в употреба. Не бързайте да изхвърляте частите в кофата за боклук. Съберете ги и ги превърнете в мозайка - нещо като пачуърк на стената, но от порцелан. Интериорният дизайнер Трейси Стивънс дава доста такива идеи.

2. Вместо картини

Днес трудно можете да изненадате някого с чинии на стената, но можете да погледнете тази декоративна техника от нов ъгъл. Не е необходимо да групирате композицията в центъра на стената: опитайте се да разпръснете сервиза в различни посоки на стаята. Например окачете две големи чинии над дивана и фиксирайте няколко по-малки чинии върху нещо като „информационно табло“ - това може да е корково табло, върху което ще закрепите по-леки и малки чинии, или дървена основа, декорирана с плат. Каква е практическата полза от това табло? Вземете маркер за керамика и запишете някои особено важни дати върху чиниите. Така рискът да забравите за рождения ден на тъщата (или съответно на свекървата) ще бъде намален до нула.

Ако чиниите на стената са ваша детска мечта и в никакъв случай не сте готови да се разделите с нея, независимо от тенденциите, потърсете нестандартни начини за излагане на колекцията. Можете да очертаете ясен правоъгълник за услугата, както в примера на снимката: всичко, което не се вписва в рамката му, ще трябва да бъде безмилостно изрязано. Нека мястото в средата да бъде заето от особено ценни екземпляри, а тези, които не е жалко да оставите "наполовина", ще бъдат поставени по краищата. Вярно е, че рязането на керамика не е най-лесната и безопасна задача. Ако нямате опит и подходящи инструменти, по-разумно е да се свържете с професионалист. Ако имате чинии с различна тематика, сувенири от страни и градове, които сте посещавали, юбилейни или колекционерски, не се колебайте да организирате творческа бъркотия. Окачването на чинии е по-трудно от снимка: има голям риск от изпускане и счупване, но ще избегнете това, ако изрежете шаблони от вестник, които да съответстват на формата на вашите съдове. Експериментирайте с тях, докато не останете доволни от композицията.

3. Старото става ново

Искате ли да сервирате плодове и сладки по оригинален начин? Не е необходимо да харчите пари за нова фруктиера, след като можете да си я направите и сами. Например като обърнете две купи с различен диаметър и ги слепите дъно с дъно със здраво лепило. Експериментирайте колкото искате, но не пускайте фруктиерата, която сте сътворили, в съдомиялната, защото лепилото едва ли ще издържи на високата температура.

4. Саксии за стайни растения

Малките стайни растения ще се чувстват също толкова добре в обемисти чаши, колкото и в саксии. Основното нещо - не забравяйте да пробиете дренажен отвор на дъното и да подложите чинийка за излишната вода. Ако не искате да рискувате да пробивате чашата, за да не остане в ръцете ви на парчета, просто я използвайте като миникашпа.

5. Вази за цветя

Кухненските съдове могат да служат и като вази за сухи и свежи цветя: високата кана или порцелановият чайник са подходящи за букети с дълги стъбла и клони, а ниската кана за мляко е за по-скромни градински цветя.