0

С викнали сме да приемаме всяка част от тялото си като даденост. Истината обаче е, че някои органи изпълняват повече от една функция. Такъв е случаят с очите.

Нашите прозорци към света всъщност не ни помагат само да виждаме, а ни дават непрестанни сигнали какво се случва в тялото ни. Стига да знаем как да ги тълкуваме, очите могат да са огледало на болестите и аларма за самите нас, че има нещо нередно в организма ни. Особеностите на формата на клепачите, промените в цвета на очната ябълка и склерите, прекомерното или недостатъчно овлажняване са основните признаци, които можем да тълкуваме като симптом. Възпаленията на окото биха могли да бъдат сигнал за туберкулоза, венерически и неврологични заболявания, алергии и дори тумори.

Риск

Всъщност очите са пряко свързани с мозъка. Редица проучвания показват, че по кръвоносните съдове в тях можем да разпознаем какво се случва в главата ни. Причината е, че съдовете в мозъка са изградени от едни и същи клетки, като тези в очите, сходни са по размер, функция и структура. Така например, ако имаме спукани кръвоносни съдове в очите, това може да е сигнал, че страдаме от диабет или сме в преддиабетно състояние. Известно е, че диабетът уврежда и дори унищожава зрението, ако състоянието на висока кръвна захар не бъде овладяно. Ето защо редовните профилактични прегледи при лекар и офталмолог могат да се окажат от огромно значение за здравето ни. Конюнктивата на окото (прозрачният слой) се подхранва от множество малки кръвоносни съдове. Ако те се спукат, кръвта се разпростира върху бялата част на окото (склерата). Промени в кръвоносните съдове на ретината и подобно зачервяване на очите могат да бъдат сигнал за високо кръвно налягане. Сълзенето от очите пък говори за недостиг на калий в организма, а понякога е предпоставка за развиваща се глаукома. Ако по очите редовно се появява бял слузест налеп, трябва да се прегледате за катаракта. Ечемикът, който често пренебрегваме и третираме със златен пръстен, също издава проблем. Той говори или за някаква инфекция, или за злоупотреба с мазна храна, която затруднява работата на черния дроб и жлъчката. Честото мигане може да е признак за евентуално заболяване на нервната система и черния дроб.

Цветове

При заболявания на черния дроб може да се наблюдава пожълтяване на склерите на очите. Хепатит, цироза, рак на черния дроб могат да бъдат в основата на този вид оцветяване. Цветът се причинява от натрупване на билирубин в окото – съединение, създадено от разпада на хемоглобина, носещ кислорода в молекулата на червените кръвни клетки. Друг важен цвят е този по вътрешната страна на клепачите. При здрав човек тази стена трябва да е розова. Ако обаче е червена, това говори за нарушения в кръвообращението, разстройство в храносмилателната система или проблеми в половата сфера. Ако пък цветът е бял, може би става дума за анемия, породена от недостига на желязо и ниско количество на хемоглобин в кръвта. Червено-жълтият оттенък може да означава смущение в работата на бъбреците, черния дроб, далака, задстомашната жлеза или сърцето. Освен цветовете сигнал може да бъде и симетрията. Зениците на здравите хора обикновено са еднакви по размер, а и като реакция към светлината. Ако едната зеница е по-голяма от другата, или се свива по-малко или по-бавно, това може да говори за медицински проблем. Възможностите включват удар, тумор на мозъка или зрителния нерв, мозъчна аневризма, сифилис, множествена склероза, както и влияние на някои медикаменти, включително и наркотици.

Белези

Външните белези на очите също са важни. Изпъкналите очи могат да са просто наследственост, но може и да са сигнал за някакъв здравословен проблем. Доказано е, че заболяванията на щитовидната жлеза, и по-специално увеличената функция на щитовидната жлеза, причиняват подуване на очната тъкан и излизането й от очната ябълка. Базедовата болест дава най-често подобно отражение в окото. Смъкнатите клепачи са често срещани при възрастни хора. В много редки случаи обаче те може да подсказват за мозъчен тумор или нервно-мускулно заболяване. Ако под очите ни се появят малки тъмни петънца, това е знак за вероятност от образуване на камъни в бъбреците. Когато кожата под очите има виолетов или кафяв оттенък, пък това говори за проблем с нивото на глюкоза в кръвта, с щитовидната жлеза или сърдечносъдовата система. При всички случаи обаче всяко изменение, било то от външната или от вътрешната страна на очите, е аларма за случващото се в тялото. Изключително важно е да не пренебрегваме тези сигнали, защото те ни подсказват, че нещо със здравето ни не е наред и трябва да предприемем мерки.